Παράταση της υποβολής αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη

Να παραταθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014 για τη χορήγηση του Κοινωνικού Μερίσματος προτείνει ο Συνήγορος…

Να παραταθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014 για τη χορήγηση του Κοινωνικού Μερίσματος προτείνει ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος διαπίστωσε ότι πολλοί πολίτες χάνουν την παροχή όχι επειδή δεν τη δικαιούνται, αλλά επειδή στερήθηκαν τη δυνατότητα υποβολής της αίτησης, λόγω μίας νομοθετικής ανακολουθίας.

Ειδικότερα, η ανεξάρτητη Αρχή αναφέρει ότι τα εισοδηματικά κριτήρια του Κοινωνικού Μερίσματος διευρύνθηκαν με Υπουργική Απόφαση που άρχισε να ισχύει στις 7 Ιουλίου 2014, χρονικό σημείο, όμως, κατά το οποίο είχε ήδη εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής σχετικής αίτησης (30 Ιουνίου 2014).

Επισημαίνει, ακόμη, ότι δεδομένου ότι η προθεσμία υποβολής της αίτησης είχε εκπνεύσει μία εβδομάδα πριν δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα νέα διευρυμένα οικονομικά κριτήρια, όσοι δεν είχαν υποβάλει αίτηση μέχρι τις 30/6/2014, επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις με τα μέχρι τότε ισχύοντα, στερήθηκαν τη δυνατότητα να αιτηθούν την παροχή, παρόλο που σύμφωνα με τα νέα δεδομένα τη δικαιούνται.

Για την άρση όσων αδικιών προκαλεί η ανακολουθία αυτή, ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει, σε επιστολή που απευθύνει στη Γενική Γραμματεία ∆ημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, να παραταθεί η δυνατότητα υποβολής της αίτησης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Επιπλέον, η Αρχή διαπίστωσε ότι οι απορριπτικές απαντήσεις που φθάνουν, είτε ηλεκτρονικά είτε εγγράφως, στους αιτούντες, χαρακτηρίζονται στις περισσότερες των περιπτώσεων από ασάφεια και δεν επιτρέπουν στους ενδιαφερόμενους να διακριβώσουν με ασφάλεια την ορθότητα του περιεχομένου τους.

Για το πρόβλημα αυτό ο Συνήγορος προτείνει την υιοθέτηση μίας ενιαίας προκατασκευασμένης φόρμας απαντήσεων, στην οποία θα είναι συμπληρωμένα τα ποσά που απαιτεί ο νόμος και θα συμπληρώνονται από την Υπηρεσία, στα αντίστοιχα πεδία, τα ποσά που αφορούν το συγκεκριμένο αιτούντα.

Επίθεση κατά αμερικανικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα – Δύο ντρόουν βρέθηκαν στην περιοχή

Επίθεση κατά αμερικανικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα – Δύο ντρόουν βρέθηκαν στην περιοχή

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμο για να κάνει κάποιο σχόλιο.

Στ. Κασσελάκης: Αυτόνομες και ισότιμες ζωές για τους ανθρώπους με αναπηρία – Δεν θα υπολογίσουμε ούτε ένα ευρώ

Στ. Κασσελάκης: Αυτόνομες και ισότιμες ζωές για τους ανθρώπους με αναπηρία – Δεν θα υπολογίσουμε ούτε ένα ευρώ

Με τη Μαρίνα Τριανταφυλλίδη, φιλόλογο και άτομο με οπτική αναπηρία, συναντήθηκε και συζήτησε ο Στέφανος…