Έντονο παρασκήνιο φαίνεται να υπάρχει πίσω από την υποβολή για παραίτηση του Διευθυντή της Αεροπορίας Στρατού Ξηράς, υποστράτηγου Γιώργου Κουμεντάκου για τη χαμηλή διαθεσιμότητα των ελικοπτέρων CHINOOK στην κατάσβεση των πυρκαγιών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα που δημοσιεύεται στον onalert του Κώστα Αλατζά, ο υποστράτηγος υπέβαλε χθες έγγραφως την παραίτησή του αφού τις τελευταίες ημέρες είχε πληροφορηθεί ότι δρομολογείται η μετάθεσή του από την Αεροπορία Στρατού στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) καθώς η ηγεσία του Στρατεύματος έκρινε ότι για τη χαμηλή διαθεσιμότητα των ελικοπτέρων ευθύνεται η Διεύθυνση της Αεροπορίας Στρατού. Ο Στρατός Ξηράς έχει στις τάξεις του συνολικά 25 ελικόπτερα CHINOOK εκ των οποίων μόλις τα 3 επιχειρούσαν στις φωτιές. Βέβαια επισημαίνεται ότι δεν έχουν όλα τα ελικόπτερα τη τεχνική διαμόρφωση να εκτελούν αποστολές πυρόσβεσης.
Το παρασκήνιο της υπόθεσης
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του OnAlert, το περασμένο Σάββατο συνεκλήθη μίνι Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο το οποίο αποφάσισε τη μετάθεση του κ. Κουμεντάκου, γεγονός που εξόργισε τον Διευθυντή της Αεροπορίας Στρατού. Ο διευθυντής της Αεροπορίας Στρατού προσέλαβε τη μετάθεση ως έμμεση επίρρηψη των ευθυνών στο πρόσωπό του και για αυτό το λόγο υπέβαλε την παραίτησή του.
Η είδηση μεταδόθηκε χθες το μεσημέρι από το OnAlert και πέρασαν αρκετές ώρες μέχρι να εκδοθούν για το θέμα επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Η ανακοίνωση του ΓΕΣ ανέφερε ότι τα δημοσιεύματα περί παραίτησης του Διευθυντή Αεροπορίας Στρατού, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ενώ η ανακοίνωση του υπουργείου τόνιζε ότι ο εν λόγω ανώτατος αξιωματικός παραμένει στην θέση του συνεχίζοντας να εκτελεί κανονικά τα καθήκοντα του. όπως έκανε ως τώρα».
Είναι προφανές ότι οι διαμαρτυρίες κατοίκων πυρόπληκτων περιοχών για έλλειψη εναερίων μέσων στην κατάσβεση των πυρκαγιών θορύβησαν την κυβέρνηση και προκάλεσαν αναταράξεις στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Πριν καλά καλά σβήσουν οι φωτιές ξεκίνησε μία διαδικασία απόδοσης των ευθυνών για τη διαθεσιμότητα των εναερίων μέσων η οποία, όπως φαίνεται, επικεντρώθηκε στην Αεροπορία Στρατού προκαλώντας τριγμούς στο στράτευμα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η μη αποδοχή της παραίτησης του υποστρατήγου έγινε μετά από παρέμβαση του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και μετά από επαφή που είχε με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.
Πηγή:onalert