Παρασκευόπουλος: Με υπουργό Δικαιοσύνης το Βενιζέλο, εγώ ήμουν ο "Λάμπρου"

Πλήρη κάλυψη στον Πάνο Λάμπρου, τον οποίο χαρακτήρισε σοβαρό και μετρημένο, έδωσε ο Νίκος Παρασκευόπουλος κατά την ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχετικά με την υπόθεση Πανούση. Για να υποστηρίξει μάλιστα την επιλογή του να αναθέσει το ρόλο του διαμεσολαβητή με τους κρατούμενους στον Πάνο Λάμπρου και να απορρίψει τα σενάρια συνομωσίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης θύμησε πως ανάλογη αποστολή είχε ο ίδιος το 1996 στην πρώτη κυβέρνηση Σημίτη, όταν υπουργός Δικαιοσύνης ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

paraskevopoulos 12 0

Πλήρη κάλυψη στον Πάνο Λάμπρου, τον οποίο χαρακτήρισε σοβαρό και μετρημένο, έδωσε ο Νίκος Παρασκευόπουλος κατά την ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχετικά με την υπόθεση Πανούση. Για να υποστηρίξει μάλιστα την επιλογή του να αναθέσει το ρόλο του διαμεσολαβητή με τους κρατούμενους στον Πάνο Λάμπρου και να απορρίψει τα σενάρια συνομωσίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης θύμησε πως ανάλογη αποστολή είχε ο ίδιος το 1996 στην πρώτη κυβέρνηση Σημίτη, όταν υπουργός Δικαιοσύνης ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όσον αφορά σε αυτή καθαυτή την υπόθεση Πανούση, εξήγησε τις διαφωνίες που είχε με τον πρώην υπουργό και τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατ’ αγνώστων για τη διαρροή εγγράφων. 

Είπε επίσης πως από τα ανώνυμα σημειώματα της ΕΥΠ που λάμβανε κι εκείνος, απειλές είχαν καταγραφεί και για τον ίδιο, τις οποίες ωστόσο δεν έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα.

Η γνωριμία με τον Λάμπρου

Ειδικότερα, ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε ότι τον Ιανουάριο, όταν ανέλαβε υπουργός Δικαιοσύνης, υπήρχε μια γενικευμένη αναταραχή στις φυλακές με τη μορφή εξέγερσης και με απεργίες πείνας και έπρεπε να λυθεί αυτό το πρόβλημα καθώς πέραν των άλλων, η χώρα είχε δεκάδες καταδίκες για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούσαν.

«Άρχισε η επεξεργασία του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση αυτής της γενικευμένης αναταραχής. Μου φάνηκε εξαιρετικά δύσκολο να περιφέρομαι ο ίδιος στις φυλακές της χώρας. Σε μια επίσκεψη που έγινε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ασχολούνταν με το θέμα, μου γνώρισαν τον κ. Λάμπρου ως άνθρωπο που θα μπορούσε να έρχεται σε επαφή με κρατούμενους, να συμβάλλει στην εκτόνωση, να ακούσει και να κατευνάσει τις εντάσεις», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Και συνέχισε, πάντα αναφερόμενος στον Πάνο Λάμπρου: «Τον γνώριζα χρόνια ως ακτιβιστή. Μου έκανε εντύπωση η σοβαρότητά του, η αβρότητά του. Δεν ήταν καταγγελτικός αλλά σοβαρός και μετρημένος. Σκέφτηκα ότι οι υπηρεσίες του θα ήταν πολύ χρήσιμες. Του ανέθεσα με δική μου εντολή να επισκέπτεται τις φυλακές, να εκθέτει τις θέσεις του υπουργείου και να ακούει τους φυλακισμένους» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο κ. Παρασκευόπουλος μίλησε για «γενικευμένη παρεξήγηση και σύγχυση» ως προς τις συζητήσεις που έκανε ο κ. Λάμπρου με τους κρατούμενους, τονίζοντας ότι καμία σχέση με συνωμοσίες δεν είχαν. 

«Ο Λάμπρου προσπάθησε να αποσβέσει αναταραχές, συζητούσε στη γλώσσα τους με τους φυλακισμένους. Δεν περίμενα ότι θα ήταν τόσο αποτελεσματικός, βοήθησε στο να αποκατασταθεί η ηρεμία στις φυλακές» τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος. Και συνέχισε: «Οι επαφές που έγιναν, ήταν με εντολή του υπουργείου Δικαιοσύνης για την προαγωγή της νομιμότητας. Δαιμονοποιήθηκαν όμως με πρωτοφανή τρόπο».

Παλαιότερες αντίστοιχες κινήσεις

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι το 1990, ξεκίνησε και τότε ένας διάλογος για τη βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος, όταν έγινε η μεγάλη εξέγερση στο Κορυδαλλό, και το κράτος όπως είπε, βρέθηκε μπροστά σε μια κατάσταση που μια επέμβαση θα είχε αιματηρές συνέπειες.

«Ο τότε εμπνευσμένος υπουργός Δικαιοσύνης Θανάσης Κανελλόπουλος αντί να δώσει εντολή επέμβασης στην αστυνομία, προτίμησε να συνομιλήσει ο ίδιος μαζί τους, καλώντας τους στο γραφείο του και ζητώντας τους να επιστρέψουν στη νομιμότητα. Έκανε κάτι αδιανόητο για τα δεδομένα της εποχής. Μετά το διάλογο που είχε, συνέστησε μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή για να επεξεργαστεί τα αιτήματα των κρατουμένων. Αυτό κατέληξε σε κείμενο και κάποιες προτάσεις τους έγιναν αποδεκτές, όπως η κατάργηση της θανατικής ποινής.»

Συνεχίζοντας τα επιχειρήματα του ότι είναι σύνηθες φαινόμενο ο διάλογος με κρατούμενους, ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: 

«Ήμουν εγώ ‘ο Λάμπρου’ όταν με εντολή του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγελου Βενιζέλου πήγα στην Πάτρα, ακούσαμε τα αιτήματα των κρατουμένων με βαριές και σοβαρές καταδίκες που είχαν εξεγερθεί, κάναμε τις συζητήσεις και το 1996 έγινε ο πολύ καλός νόμος 2408. Η ίδια ιστορία έχει επαναληφθεί πολλές φορές. Το ξέρω, και άλλοι υπουργοί έκαναν σοβαρές προσπάθειες να αντιμετωπίσουν τις αναταραχές στις φυλακές.»

Ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των επαφών του Π.Λάμπρου με κρατούμενους, το υπουργείο Δικαιοσύνης όπως και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, λάμβανε σημειώματα που παρείχαν χρήσιμες πληροφορίες, ιδίως για κινδύνους στις φυλακές.

«Πολλά από τα σημειώματα ήταν κοινά με του κ. Πανούση. Είτε ενυπόγραφα είτε ανυπόγραφα, ήταν εξαιρετικά χρήσιμα και αποτύπωναν και τους διαλόγους του κ. Λάμπρου με κρατούμενους. Οι διάλογοι αυτοί δεν έδειχναν μια συμπεριφορά του Λάμπρου ότι τους ξεσήκωνε προς την παρανομία. Αντίθετα, έδειχναν να συζητά, να ακούει τα αιτήματά τους και να τα μεταφέρει στο υπουργείο Δικαιοσύνης». 

Παρακάτω είπε: «Αυτές οι συνομιλίες, δεν οδήγησαν σε υπαγόρευση της νομοθεσίας. Αποδεικνύεται από την εξέλιξη των πραγμάτων, γιατί τα κυριότερα από τα αιτήματά τους, όπως η κατάργηση του ‘τρομονόμου’ ή τα ζητήματα που αφορούν εγκληματική οργάνωση, ή τη λήψη DNA χωρίς συναίνεση του εξεταζόμενου προσώπου, δεν έγιναν αποδεκτά, αποκρούστηκαν και αυτό προκύπτει από τις ρυθμίσεις που αποτυπώθηκαν στο νόμο».

Για τις απειλές εις βάρος Πανούση

Σχολιάζοντας το θέμα των απειλών σε βάρος του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε:

«Έπαιρνα μηνύματα από την αστυνομία για τη δράση ορισμένων ομάδων. Οι απειλές, οι υβριστικές εκφράσεις αφορούσαν και τον κ. Πανούση και το δικό μου πρόσωπο. Δεν ανησύχησα ο ίδιος επειδή έχω καλή αστυνομική φύλαξη. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει να κάνει με δύσκολους πληθυσμούς, αντιμετωπίζει απειλές. Είναι κάτι συνηθισμένο. Το ίδιο συνέβη και με τον κ. Αθανασίου (πρώην υπουργό Δικαιοσύνης ΝΔ), το ίδιο έγινε σε βάρος του κ. Χρυσοχόϊδη (πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης ΠΑΣΟΚ) αλλά και ο κ. Κουβελάκης (πρώην υπουργός Δικαιοσύνης ΠΑΣΟΚ) είχε βιώσει απειλές. Το φαινόμενο αυτό πάντα υπάρχει».

Ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ακόμα ότι όλα τα έγγραφα με τις απειλές τόσο εναντίον του κ. Πανούση όσο και κατά του ιδίου που πήρε είτε ανυπόγραφα είτε ενυπόγραφα, τα κατέστρεφε, και όταν έληξε η προηγούμενη θητεία του, κατέστρεψε ό,τι είχε απομείνει.

Μίλησε επίσης και για συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στην οποία συμμετείχε και ο κ. Λάμπρου κάτι που είχε ζητήσει ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, καθώς όπως είπε πίστευε ότι μπορούσε να βοηθήσει στις απειλές που δεχόταν.

Οι διαφωνίες με τον πρώην υπουργό

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στους λόγους για τους οποίους διαφώνησε με τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη. 

Η πρώτη, όπως είπε, διαφωνία που είχε με τον κ. Πανούση, ήταν όταν δημόσια είχε πει ότι θα δολοφονηθεί κρατούμενος στις φυλακές, δήλωση, όπως είπε, την οποία βρήκε εξαιρετικά επικίνδυνη για κρατούμενο.

Η δεύτερη αφορούσε μια υβριστική ανακοίνωση των «Πυρήνων της Φωτιάς» τόσο κατά του κ. Πανούση όσο και κατά του ιδίου για μια επέμβαση της αστυνομίας στον Κορυδαλλό. «Σε αυτή την καταγγελία απάντησε ο κ. Πανούσης λέγοντας ότι ο ίδιος δεν ζήτησε από την αστυνομία να κάνει βίαιη επέμβαση στις φυλακές και υπεύθυνοι είναι άλλοι που κρύβονται. Είναι όρος που χρησιμοποιούσαν για εμένα στην ανακοίνωσή τους οι ‘Πυρήνες της Φωτιάς’. Τότε υπήρξε επικοινωνία μου με τον κ. Πανούση ο οποίος μου διαμαρτυρήθηκε διότι δεν διέψευσα πως αυτός έδωσε την εντολή» σημείωσε και συνέχισε:

«Του είχα πει ότι ουδέποτε απάντησα στα δημοσιεύματα. Δεν είχε νόημα ο διάλογος του υπουργείου Δικαιοσύνης με κείμενα έξαλλα που ήταν εκτός διαλόγου. Του είπα ότι ήταν εντελώς υπερβολικά αυτά που ζητούσε και καλώς δεν έδωσε την εντολή στην αστυνομία αλλά δεν πρέπει να ‘φωτογραφίζεις’ εμένα ως υπεύθυνο.

Μου είπε ότι ο Λάμπρου δεν μιλά με τους κρατούμενους για να σβήνει πυρκαγιές και να σώζει καταστάσεις αλλά τους συντονίζει κιόλας. Του είπα δεν το βλέπω εγώ από τις πληροφορίες που έχω. Ούτε όμως και του κ. Πανούση στηρίζονταν σε πραγματικά περιστατικά. Εκτιμήσεις έκανε. Όταν το είπε αυτό, είχε ψηφιστεί ο νόμος, είχαν καταλαγιάσει τα πνεύματα στις φυλακές. Ο κ. Λάμπρου παρέμεινε στην Ομάδα Εργασίας Υποδομών Υγείας στις φυλακές, όταν έληξε η θητεία του στη πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το κάθε μέλος της Επιτροπής αυτής είναι άμισθο.

Είχα μια άνετη και πολύ καλή σχέση και επικοινωνία με τον κ. Πανούση που πέρασε μια κακή φάση. Ελπίζω ότι θα ομαλοποιηθεί.»

Για τη μηνυτήρια αναφορά

Για τη μηνυτήρια αναφορά που έκανε από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Τόσκα, ο κ. Παρασκευόπουλος υποστήριξε ότι, έγινε «λόγω ανησυχίας της κυβέρνησης να μη συνεχιστεί η διαρροή στον Τύπο, μυστικών εγγράφων.

«Αποφασίστηκε τη στιγμή που στα Μέσα Ενημέρωσης εμφανίζονταν αριθμός μυστικών εγγράφων ότι προέρχονταν από την ΕΥΠ. Ουσιαστικά η επιλογή της μήνυσης δεν στρεφόταν κατά του κ. Πανούση αλλά κατά αγνώστων. Έγινε μνεία του ονόματός του γιατί ο ίδιος είχε επικαλεστεί τα έγγραφα. Έγινε λόγω ανησυχίας της κυβέρνησης ότι μπορεί να έχουμε το φαινόμενο ενώπιον του Τύπου να εμφανίζονται σωρηδόν έγγραφα μυστικών υπηρεσιών που θα έφερναν σε κίνδυνο τη χώρα σε ζητήματα ασφάλειας.

Ίσως η μήνυση να βοήθησε ώστε οι υπεύθυνοι των διαρροών να μη συνεχίσουν το έργο τους» κατέληξε.

ΦΩΤΟ: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, eurokinissi

Κέιτ Μίντλεντον: Σάλος στα social media για τη «σωσία» – «Αν πιστεύεις ότι είναι η Kate, πρέπει να τσεκάρεις την όρασή σου…» (video)

AP22007351527410

Κέιτ Μίντλεντον: Σάλος στα social media για τη «σωσία» – «Αν πιστεύεις ότι είναι η Kate, πρέπει να τσεκάρεις την όρασή σου…» (video)

Λίγο καιρό μετά τον χαμό που προκάλεσε μια επεξεργασμένη φωτογραφία της, η Κέιτ Μίντλεντον βρίσκεται…

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

φωτοβολίδα Μανώλης

Θρήνος για τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή του από φωτοβολίδα – Είχε τραυματιστεί και παλιότερα (video)

Τα νέα στοιχεία για την τραγωδία στην με τον 33χρονο Μανώλη που έχασε τη ζωή…

Ακρίτα για Καρυστιανού: «Σηκώνει στις πλάτες της τον λυγμό και τον θυμό ενός ολοκλήρου λαού»

Ακρίτα Καρυστιανού 1536x814 1

Ακρίτα για Καρυστιανού: «Σηκώνει στις πλάτες της τον λυγμό και τον θυμό ενός ολοκλήρου λαού»

Η Έλενα Ακρίτα με ανάρτησή της στήριξε για ακόμα μια φορά την Μαρία Καρυστιανού και…

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

γαζα γυναικα

«Θετικές» συζητήσεις για ανακωχή στη Γάζα, που έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο»

Εντεινόμενες ανησυχίες πως θα ενσκήψει λιμός που «χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο»