Παρασκευόπουλος: "Έτοιμος να υπογράψω απόφαση για τις αποζημιώσεις"

cover
NewsRoom 16/03/2015 | 19:30

Ερωτηθείς σχετικά με προ ημερών τοποθέτησή του για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού κράτους εντός Ελλάδος, ως αποζημίωση συγγενών των θυμάτων του Διστόμου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, τόνισε: «Είπα ότι ως υπουργός Δικαιοσύνης είμαι έτοιμος να υπογράψω την εκτέλεση μιας αμετάκλητης απόφασης του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Βεβαίως θα εξαρτήσω το χρόνο της υπογραφής από την πολιτική διαπραγμάτευση του συγκεκριμένου θέματος των αποζημιώσεων και από την έκβαση κάποιων νομικών ζητημάτων που υπάρχουν».

Ο υπουργός βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου επισκέφτηκε το δικαστικό μέγαρο της πόλης και είχε διαδοχικές συναντήσεις με τις διοικήσεις των δικαστηρίων, τη διοίκηση του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου και δικαστικούς υπαλλήλους. Σε ερώτηση για τις φυλακές τύπου Γ' για τις οποίες είπε ότι θα καταργηθούν και θα υπάρξει επιστροφή στο προϋπάρχον καθεστώς, ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι η αλλαγή αυτή «δεν συνεπάγεται λιγότερη ασφάλεια, αλλά οπωσδήποτε μία μη επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης». 

Για τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που είχε δημιουργήσει αντιδράσεις από δικηγόρους, ο υπουργός τόνισε ότι αναθεωρείται το σχέδιο που προϋπήρχε, για να πετύχει η κυβέρνηση μια «χρυσή τομή», έναν «συγκερασμό των κατευθύνσεων και επιδιώξεων». Εξέφρασε παράλληλα την ανάγκη της «ορθοδικίας», ενώ επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή στις περιπτώσεις των οφειλετών που είναι σε δύσκολη θέση, όχι εξαιτίας μίας ατομικής τους ανευθυνότητας, επιπολαιότητας ή ευθύνης, αλλά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Παρασκευόπουλος τοποθετήθηκε και στην υπόθεση του θανάτου του φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να επέμβει σε ατομικές περιπτώσεις. Είναι κατ' αρχήν θέμα που έχει να κάνει με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και μετά η Δικαιοσύνη θα εκτελέσει το έργο της».