Newsroom

Newsroom

Παράνομοι υλοτόμοι δολοφόνησαν τον «φύλακα του δάσους» στον Αμαζόνιο

Το θύμα ήταν μέλος της γηγενούς δασικής φρουράς που ονομάζεται «Φύλακες του Δάσους». Η δασική φρουρά σχηματίστηκε πρώτη φορά το 2012 με σκοπό να καταπολεμήσει τις μεγάλες συμμορίες που λεηλατούν το δάσος τους.

1563337 vrazilia

Οργή προκαλεί η είδηση ότι νεκρός από τα πυρά παράνομων υλοτόμων έπεσε ένας από τους «Φύλακες του Δάσους» στον Αμαζόνιο.

Ο ιθαγενής Paulo Paulino Guajajara πυροβολήθηκε στο κεφάλι, ενώ κυνηγούσε την περασμένη Παρασκευή μέσα στην προστατευόμενη τροπική ζώνη Arariboia (πολιτεία Μαρανιάο) στα βορειοανατολικά της Βραζιλίας. Ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι οι δολοφόνοι του είχαν μπει χωρίς άδεια στη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία προστατεύεται -στα χαρτιά- από την κυβέρνηση Μπολσονάρου. 

Ένας άλλος αυτόχθονας, ο Laércio Guajajara, πυροβολήθηκε και νοσηλεύεται και ένας υλοτόμος αγνοείται μετά το αιματηρό επεισόδιο. 

Ο Sérgio Moro, υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Μπολσονάρου, επιβεβαίωσε ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας ερευνά τη δολοφονία. «Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να εντοπίσουμε τους υπεύθυνους γι ‘αυτό το σοβαρό έγκλημα», είπε.

Αρκετοί από τις φυλές αυτές, είναι μέλη μιας γηγενούς δασικής φρουράς που ονομάζεται «Φύλακες του Δάσους», η οποία σχηματίστηκε το 2012 για να αποκρούει τις κολοσσιαίες συμμορίες που λεηλατούσαν το σπάνιο, πλούσιο σε σκληρό ξύλο δάσος τους. Στα καθήκοντά τους περιλαμβάνονται ένοπλες περιπολίες και έχουν επικίνδυνους εχθρούς.

Αρκετοί Φύλακες στο Maranhão έχουν σκοτωθεί τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων τριών από την περιοχή Araribóia. Σύμφωνα με τον Gilderlan Rodrigues, περιφερειακό συντονιστή του ιθαγενούς ιεραποστολικού συμβουλίου της Βραζιλίας, ο δολοφονημένος φύλακας είχε απειληθεί αρκετές φορές. «Η δουλειά τους ενοχλεί εκείνους που θέλουν να λεηλατήσουν την γη τους», είπε, προσθέτοντας ότι οι δολοφόνοι προέρχονται από κοντινό αγροτικό οικισμό και είχαν εισέλθει στο δάσος χωρίς άδεια. «Αυτές οι εγκληματικές ενέργειες πρέπει να καταπολεμηθούν έτσι ώστε να μην χάνονται περισσότερες ζωές».

Το δάσος Araribóia των 4.130 τετραγωνικών χιλιομέτρων φιλοξενεί κατ ‘εκτίμηση 5.300 αυτόχθονες Βραζιλιάνους της φυλής Guajajara και τους Awá, μια απομονωμένη ομάδα που περιγράφεται ως η «πιο απειλούμενη φυλή στον κόσμο». Εκεί φιλοξενείται ένα μεγάλο μέρος του τελευταίου τροπικού δάσους του Αμαζονίου στο Maranhão.