Newsroom

Newsroom

Παράνομο κρίθηκε το καταφύγιο από το οποίο υιοθέτησε τον σκύλο του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Οριστικό λουκέτο έβαλε η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής Κεντρικού Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής σχετικά με το παράνομο καταφύγιο αδέσποτων ζώων που είχε επισκεφθεί πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να αναζητήσει τετράποδο ένοικο για το Μαξίμου. 

5285527 1

Σύμφωνα με το ethnos.gr, η αυτοψία που πραγματοποίησε η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρική της Περιφέρειας Αττικής διαπίστωσε ότι «η εν λόγω εγκατάσταση με αδέσποτα ζώα συντροφιάς του Δήμου Ηλιούπολης, θα πρέπει να διακόψει οριστικά τη λειτουργία της, καθόσον δεν πληροί τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας, και δε διαθέτει άδεια λειτουργίας.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Κτηνιατρικής Διεύθυνσης στο χώρο υπάρχουν αδέσποτα ζώα τα οποία βρίσκονται υπό κτηνιατρική παρακολούθηση και θεραπεία και ορίζεται έτσι δίμηνη προθεσμία για τη διακοπή της λειτουργίας του και ορίζει σαν υπέυθυνο για την επίβλεψη της ομαλής εκκένωσης του χώρου.

Αναφέρει αναλυτικά η έκθεση: «Σας δίδεται το χρονικό διάστημα των δύο μηνών, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι κτηνιατρικές εξετάσεις, θεραπείες, εμβολιασμοί, και στειρώσεις των ζώων που ήδη φιλοξενούνται στην εγκατάσταση. Μετά το πέρας του δοθέντος χρονικού διαστήματος, παρακαλείσθε για την άμεση διακοπή της λειτουργίας της συγκεκριμένης εγκατάστασης. Το Αστυνομικό Τμήμα Ηλιούπολης στο οποίο κοινοποιείται το παρόν, παρακαλείται όπως επιβλέψει την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας απομάκρυνσης των ζώων και την εκκένωση του ανωτέρω χώρου, μετά το πέρας του προαναφερόμενου χρονικού διαστήματος των δύο μηνών».

Ο Δήμος Ηλιούπολης από τη μεριά του περιμένει την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς που βρίσκεται σε διαβούλευση, που προβλέπει λειτουργία καταφυγίων σε δασική έκταση ώστε να νομιμοποιήσει το καταφύγιο αδέσποτων ζώων δίπλα στο αμαξοστάσιο του δήμου, που διαθέτει νόμιμη άδεια.

Η έκθεση αυτοψίας της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Αττικής

Σύμφωνα με την έκθεση, ο χώρος διατήρησης των ζώων ήταν περιφραγμένος με μεταλλικές επιφάνειες (πάνελ), και σιδερένια πλέγματα, συνολικής έκτασης περί τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Εντός αυτού υπήρχαν συνολικά δώδεκα χώροι διαμονής σκύλων (κλωβοί) διαφόρων διαστάσεων. Συγκεκριμένα: πέντε χώροι διαμονής είχαν διαστάσεις 2m*2m και περί το 1,5m ύψος δύο χώροι διαμονής είχαν διαστάσεις 2m*2m και περί τα 2,5m ύψος δύο χώροι διαμονής είχαν διαστάσεις 3m*2,5m και περί τα 2m ύψος τρεις χώροι διαμονής είχαν διαστάσεις 1m*2m και περί το 1,5m ύψος.

Επίσης, υπήρχε ένας περιφραγμένος γωνιακός χώρος, ο οποίος, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του φιλοζωικού σωματείου που ήταν παρούσα στην αυτοψία, χρησιμοποιείται περιοδικά, καθόσον δε διαθέτει κατάλληλη οροφή και δεν προστατεύει τα ζώα από τη βροχή.

Οπως αναφέρουν μεταξύ άλλων οι κτηνίατροι «όλοι οι χώροι διαμονής ήταν καθαροί, διέθεταν κατάλληλα δοχεία με νερό και φαγητό, πλευρικές επιφάνειες και οροφή κατασκευασμένα από λαμαρίνα, μεταλλικό πλέγμα και ξύλο, και δάπεδο στρωμένο με πλακάκια. Οι θύρες των κλωβών ήταν κατασκευασμένες από ξύλο και μεταλλικό πλέγμα. Εντός των χώρων διαμονής υπήρχαν πλαστικά σπιτάκια για σκύλους, στα οποία είχαν τοποθετηθεί κλινοσκεπάσματα, για την επιπρόσθετη προστασία των ζώων από τις χαμηλές θερμοκρασίες».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αυτοψίας, «ο χώρος διέθετε βρύση με παροχή νερού, μόνο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (έλλειψη παροχής ζεστού νερού) και προβολείς για φωτισμό. Εντός των χώρων διαμονής διατηρούνταν συνολικά δέκα σκύλοι, διαφόρων μεγεθών και ηλικιών. Για όλα τα ζώα επιδείχθηκαν ενημερωμένα βιβλιάρια υγείας και Πιστοποιητικά Ηλεκτρονικής Ταυτοποίησης, σύμφωνα με τα οποία, όλα ήταν καταχωρημένα ως αδέσποτα ζώα του Δήμου Ηλιούπολης».

Βάσει της ενημέρωσης από την εθελόντρια του φιλοζωικού Σωματείου,

  • ο συγκεκριμένος χώρος ανήκει στο Δήμο Ηλιούπολης, ο οποίος έκανε και την αρχική κατασκευή (τσιμεντένιο δάπεδο, περίφραξη, κλωβούς)
  • οι λοιπές κατασκευές έγιναν με χρήματα των εθελοντών
  • υπάρχουν δύο ομάδες εθελοντών, που βρίσκονται κοντά στα ζώα σε δύο βάρδιες, έτσι ώστε αυτά να έχουν συντροφιά και περιποίηση καθημερινά από τις 8:00 π.μ. έως τις 9:00 μ.μ.
  • δεν έχει διενεργηθεί είτε μυοκτονία είτε εντομοκτονία στην εγκατάσταση

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι «η συγκεκριμένη εγκατάσταση λειτουργεί χωρίς «Άδεια λειτουργίας», κατά παράβαση του Ν.4711/2020, άρθρο 93 – Η εγκατάσταση βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των εκατό μέτρων από χώρο εργασίας (στάθμευση απορριμματοφόρων) στον οποίο υπάρχει και εντευκτήριο, δεν διαθέτει γραφείο διοίκησης και διαχείρισης, αίθουσα προσωπικού, εγκατάσταση παροχής ζεστού ύδατος, αφοδευτήριο, ξεχωριστούς χώρους φιλοξενίας και άσκησης για κάθε σκύλο με ελάχιστες διαστάσεις 2m μήκος επί 2m πλάτος επί 2 m ύψος και ατομικό προαύλιο άσκησης των ζώων».

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

phlio 1

Κακοκαιρία: Πλημμύρισαν δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα-Χιονόπτωση στη Βόρεια Ελλάδα (video)

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την χώρα, οδήγησαν σε πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές της Θεσσαλίας.