Newsroom

Newsroom

"Παράνομη εκμετάλλευση δημοτικού χώρου" – ανοιχτή επιστολή στον Γιώργο Καμίνη

Ανοιχτή επιστολή στον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, μέσω της οποίας καταγγέλλουν σωρεία παρανομιών, απέστειλαν δημότες της Αθήνας. Διαβάστε την επιστολή…

Ανοιχτή επιστολή στον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, μέσω της οποίας καταγγέλλουν σωρεία παρανομιών, απέστειλαν δημότες της Αθήνας.

Διαβάστε την επιστολή

“Κύριε Δήμαρχε,

Έχουμε ρωτήσει δύο φορές τον Δήμο Αθηναίων εάν έχει δηλώσει στο Κτηματολόγιο ως περιουσία του τον χώρο έκτασης 13 στρεμμάτων στην περιοχή του εστιατορίου «Διόνυσος» στην Ακρόπολη. Ποτέ δεν πήραμε απάντηση επί της ουσίας. Μάλιστα, επί των ημερών σας, η κα Βασιλική Παναγιωτοπούλου, Διευθύντρια του Τμήματος Δημοτικής Περιουσίας μας απάντησε ότι δεν θεμελιώνουμε εύλογο ενδιαφέρον.

Ο εν λόγω χώρος περικλείεται από τις οδούς Γαριβάλδι, Ροβέρτου Γκάλι, Προπυλαίων, Διον. Αρεοπαγίτου και τον λόφο του Φιλοπάππου. Επίσης, έχουμε εκθέσει στην Δ/ση Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου Αθηναίων με κάθε λεπτομέρεια όλα τα θέματα που αφορούν την εν λόγω έκταση καθώς και τις πολεοδομικές παραβάσεις και παραβιάσεις του αρχαιολογικού νόμου από τον ΕΟΤ και την εταιρεία «Διόνυσος ZONAR’S ABEE» που λειτουργεί το ομώνυμο εστιατόριο.

Τα πιο πάνω θέματα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον Δήμο Αθηναίων καθώς και πολλαπλές επιπτώσεις στην περιβάλλουσα ευαίσθητη περιοχή.

Για άγνωστους λόγους, από το 1958 μέχρι πρόσφατα που γίνονται οι διαδικασίες κατάρτισης του Κτηματολογίου, ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει εγγράψει τα εν λόγω 13 στρέμματα στην περιουσία του ενώ έχει καταβάλει τις αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις με την Πράξη Αναλογισμού Αποζημιώσεως 10/1958. Κανείς άλλος δεν διεκδικεί τον χώρο αυτό που απαλλοτριώθηκε για τη δημιουργία πλατείας και άλσους με το ΒΔ 31-08-1957 ΦΕΚ Τεύχος Α’,172/9-09-1957. Η Κτηματική Υπηρεσία Αθηνών/Τμήμα Δημοσίων Κτημάτων/Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με έγγραφό της προς τον Δήμο Αθηναίων δηλώνει ότι δεν υφίσταται δημόσια κτήση στη συγκεκριμένη περιοχή.

Ο ΕΟΤ έκτισε αυθαίρετα τον «Διόνυσο» μέσα στον χώρο αυτό που ανήκει στον Δήμο Αθηναίων και για τον οποίο δεν έπαψε ποτέ να ισχύει ο χαρακτηρισμός «χώρος πλατείας και άλσους». Για το λόγο αυτό ο ΕΟΤ ποτέ δεν απέκτησε το δικαίωμα να εκμισθώνει το εστιατόριο «Διόνυσος».

Το αρχικό αυθαίρετο κτίριο πήρε μιας μορφής νομιμοποίηση με την Διαπιστωτική Πράξη του ΕΟΤ του 1993 και Τροποποίηση του 2010. Όμως, από το 1993 και μετά, και συγκεκριμένα μεταξύ 1996 και 2004, έγιναν αυθαίρετες επεκτάσεις εμβαδού 600τμ από τα οποία 125τμ είναι υπόσκαφα σε βάθος 3μ όπως διαπιστώνεται από την Πολεοδομία. Σημειώνουμε ότι οι αυτοψίες έγιναν μόνον κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας—μέχρι τότε η Πολεοδομία και το Υπουργείο Πολιτισμού αγνοούσαν τα επανειλημμένα αιτήματα μας για αυτοψία. Οι συγκεκριμένες αυθαίρετες επεκτάσεις, οι οποίες έγιναν χωρίς καμία αδειοδότηση κατά πρώτον του Υπουργού Πολιτισμού και κατά δεύτερον της Πολεοδομίας, βρίσκονται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του λόφου Φιλοπάππου και κατά συνέπεια δεν υπάρχει νομικός δρόμος διατήρησης τους. Η μόνη δυνατή σύννομη λύση είναι η κατεδάφιση των αυθαίρετων επεκτάσεων και η αποκατάσταση του κτιρίου στην αρχική του μορφή στην οποία βρισκόταν μέχρι το 1996 (και η οποία ήταν ξεχωριστού αρχιτεκτονικού κάλλους και σήμερα, με τις επεκτάσεις έχει αλλοιωθεί απαράδεκτα).

Και ακόμη, η εταιρεία «Διόνυσος ZONAR’S» σφετερίζεται τον κοινόχρηστο χώρο στάθμευσης μεταξύ των οδών Γαριβάλδι και Ροβέρτου Γκάλι. Μάλιστα, οι παρκαδόροι ζητούν και αντίτιμο από τους ανυποψίαστους πολίτες για τις υπηρεσίες στάθμευσης που προσφέρει! Εάν δεν πληρωθούν, καλούν την Τροχαία η οποία, σε συνεργασία με τους παρκαδόρους, απομακρύνει με γερανό αυτοκίνητα επισκεπτών της περιοχής που δεν είναι πελάτες του «Διονύσου» και επιβάλλει πρόστιμο. Δεδομένου ότι ο χώρος ανήκει στο Δήμο Αθηναίων, θεωρούμε ότι είσαστε ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος για την επιβολή του νόμου.

Οι διαπιστωμένες παρανομίες είναι στοιχείο ακυρότητας αφ΄ ενός οποιασδήποτε αγοραπωλησίας και αφ΄ ετέρου της λειτουργίας του «Διονύσου» ως επαγγελματικής στέγης επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το ΤΑΙΠΕΔ στην περίπτωση που προσπαθήσει να πωλήσει τα 13 στρέμματα και τον «Διόνυσο» ως περιουσιακό στοιχείο ΟΤΑ. Εμείς θεωρούμε ότι τα συμφέροντα του Δήμου μας εξυπηρετούνται καλύτερα με την νόμιμη διευθέτηση του ζητήματος δηλαδή, με το να περιέλθουν ο «Διόνυσος» και η έκταση των 13 στρεμμάτων στην κυριότητα του Δήμου Αθηναίων και να παραμείνουν σε αυτόν—η δε έκταση των 13 στρεμμάτων να παραμείνει κοινόχρηστος χώρος. Ως πολίτες του Ελληνικού Κράτους και ως Δημότες Αθηναίων, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσον ώστε να μην εκποιηθούν αυτά τα κοινά αγαθά. Θα γνωστοποιήσουμε όλες τις πτυχές του θέματος καθώς και τις ευθύνες που φέρει ο κάθε εμπλεκόμενος δημόσιος φορέας με στόχο την αποκατάσταση της νομιμότητας και την προστασία του αρχαιολογικού χώρου και της περιοχής γενικότερα.”

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

Μικρούτσικος

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

«Το ότι δεν τον έχεις παρακολουθήσει μπορεί να με κάνει να σε συμπαθήσω», είπε ο…

Σάλος με τις κιτς χλαμύδες στην Ακρόπολη και την «αναβάθμιση» με άρωμα…χούντας (!) – «Η κα Μενδώνη να απαντήσει άμεσα»

GMPRm9QXEAElRJj

Σάλος με τις κιτς χλαμύδες στην Ακρόπολη και την «αναβάθμιση» με άρωμα…χούντας (!) – «Η κα Μενδώνη να απαντήσει άμεσα»

Αλευρωμένοι λευκοί σανδαλοφόροι νεαροί και νεαρές πόζαραν σαν αρχαία αγάλματα μπροστά από τον Παρθενώνα παριστάνοντας…

Η πρώτη δήλωση της Δούρου μετά την απόφαση για το Μάτι: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

6036943

Η πρώτη δήλωση της Δούρου μετά την απόφαση για το Μάτι: «Η μάνα μου πέθανε με τον καημό ότι η κόρη της διασύρθηκε»

Διαβάστε τα πρώτα λόγια της Ρένας Δούρου μετά την αθώωση της για την τραγωδία στο…