Παραμένουν τα ΝΑΤΟικά πλοία στο Αιγαίο – "Ήττα" της Άγκυρας και "νίκη"(;) της Αθήνας (BINTEO)

Πιθανότατα μετά την επαναπροσέγγιση που έχει κάνει η Τουρκία με την Ρωσία και τον κλονισμό που υπάρχει στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ λόγω της συμμαχίας που έχουν δημιουργήσει με τους Κούρδους του YPG, στο μέτωπο κατά του Ισλαμικού Κράτους, η Άγκυρα σήκωσε «μπαϊράκι» στην σύνοδο τον υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

5811e78c1dc524dc198b46ac

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίλ δήλωσε από τις Βρυξέλλες στο κρατικό τουρκικό ενημερωτικό δίκτυο TRT ότι η νατοϊκή αποστολή στο Αιγαίο για τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών δεν είναι πλέον αναγκαία και ότι πρέπει να λάβει τέλος.

Ο τούρκος υπουργός διευκρίνισε ότι η Τουρκία ενημέρωσε σχετικά την Ατλαντική Συμμαχία.

Αυτό βέβαια από ότι φαίνεται δεν έγινε αποδεκτό από την συμμαχία.


Αποφασίστηκε έτσι η συνέχιση της ΝΑΤΟικής παρουσίας στο Αιγαίο μετά και από την ελληνική προσπάθεια, την οποία τόνισε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Θέλω να συγχαρώ τους Έλληνες στρατιωτικούς και διπλωμάτες στην αντιπροσωπεία μας στο ΝΑΤΟ για τις προσπάθειες που κατέληξαν στην επιτυχή στήριξη της ελληνικής θέσης για τη συνέχιση της νατοϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο, παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας.

Είναι σημαντικό ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή, πέραν του ότι έχει συντελέσει αποτελεσματικά στο να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές, έχει βοηθήσει να γίνουν αντιληπτές στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ η τουρκική προκλητικότητα, η παραβίαση των διεθνών κανόνων και η προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος αναταραχής μεταξύ των δύο μελών».

Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι η συνέχιση της παρουσίας των ΝΑΤΟικών πλοίων στο Αιγαίο στην συγκεκριμένη περίπτωση εξυπηρετεί σε πρώτη φάση τουλάχιστον φαινομενικά την Ελλάδα καθώς έτσι καταγράφονται άμεσα οι τουρκικές προκλήσεις, αλλά και στο προσφυγικό, ωστόσο όμως από την άλλη βάζει την Αθήνα στην μέση της «σύγκρουσης» της συμμαχίας με την Ρωσία.

Η παραμονή των ΝΑΤΟικών πλοίων στο Αιγαίο εξυπηρετεί τα συμμαχικά συμφέροντα καθώς την θαλάσσια αυτή οδό χρησιμοποιούν ρωσικά πλοία που κατευθύνονται στην Συρία και των οποίων η καταγραφή και παρακολούθηση είναι βαρύνουσας σημασίας για το ΝΑΤΟ την περίοδο αυτή.

Φαινομενικά δηλαδή είναι μια κατάσταση «win-win» ωστόσο μακροπρόθεσμα, δεν είναι σίγουρο αν κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον της Αθήνας, ειδικά αν κλιμακωθεί η κατάσταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το συγκινητικό αντίο της Μαρίας Καβογιάννη – «Δεν είναι τυχαίο ότι έφυγες την ημέρα της Ανάστασης…»

Καταγραφή 7

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το συγκινητικό αντίο της Μαρίας Καβογιάννη – «Δεν είναι τυχαίο ότι έφυγες την ημέρα της Ανάστασης…»

«Δεν θα ξεχάσω πόσο με στήριξες», ανέφερε η Μαρία Καβογιάννη για την Άννα Παναγιωτοπούλου

Ιρλανδία: Φοιτητές στο Κολέγιο Τρίνιτι έστησαν έναν καταυλισμό, διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο στη Γάζα

Ιρλανδία

Ιρλανδία: Φοιτητές στο Κολέγιο Τρίνιτι έστησαν έναν καταυλισμό, διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο στη Γάζα

Οι ακτιβιστές στο Τρίνιτι ζητούν από το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας να διακόψει τους δεσμούς…