Παραμένει η απόσταση κυβέρνησης – θεσμών για τα "κόκκινα" δάνεια

Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, παραμένει η απόσταση ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και το «κουαρτέτο» σχετικά με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

56e87dbb1dc52406318b4668

Στο φλέγον θέμα της μεταβίβασης των «κόκκινων» δανείων σε κερδοσκοπικά funds, οι ίδιες πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές για την εξαίρεση από τη διαδικασία απόλυσης όλων των δανείων που έχουν ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει για την ώρα, σύγκλιση με τους δανειστές και για την εξαίρεση των καταναλωτικών δανείων μέχρι το ύψος των 20.000 ευρώ, των δανείων που έχουν χορηγηθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως του ύψους των 250.000 ευρώ, αλλά και των δανείων για ελεύθερους επαγγελματίες έως 100.000 ευρώ.

Δεν υπάρχει συμφωνία και για τα δάνεια με υποθήκη την κύρια κατοικία, τα οποία αν σε περίπτωση κλείσει τελικώς η πώλησή τους, η εξαίρεση θα ισχύσει για τρία χρόνια ή για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την πηγή της κυβέρνησης, δικαίωμα αγοράς «κόκκινων» δανείων θα έχουν μόνο εταιρείες οι οποίες θα εδρεύουν στην Ελλάδα και που θα έχουν εξασφαλίσει σχετική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όσον αφορά το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, συμφωνήθηκε ότι η ιδιοκτησία του ταμείου αλλά και επιλογή διοίκησης θα γίνεται από την ελληνική πλευρά.

Τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες πώλησής τους, συμφωνήθηκε να πουληθούν τελικώς από το ΤΑΙΠΕΔ και όχι από το νέο ταμείο, ενώ για τα περιουσιακά στοιχεία που θα περάσουν στο νέο ταμείο, η επιλογή θα γίνει με συγκεκριμένα κριτήρια που θα συμφωνηθούν ανάμεσα στις δύο πλευρές.