Newsroom

Newsroom

Παραμένει ανοιχτή η επικοινωνία ΕΕ – Ιράν: Συνάντηση Μπορέλ με τον ιρανό ΥΠΕΞ

Εν μέσω επιδεινούμενων σχέσεων ΕΕ - Ιράν, συναντήθηκαν οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο πλευρών

iran

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε σήμερα την υποστήριξη του Ιράν προς τη Ρωσία στον πόλεμό της στην Ουκρανία και τη συνεχιζόμενη καταστολή της αντιπολίτευσης στη χώρα, αλλά είπε πως η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται με το Ιράν για την αποκατάσταση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

“Απαραίτητη συνάντηση με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν στην Ιορδανία εν μέσω επιδεινούμενων σχέσεων Ιράν-ΕΕ”, έγραψε στο Twitter ο Μπορέλ πριν από μια περιφερειακή διάσκεψη που διεξάγεται στην Ιορδανία.

“Τόνισα την ανάγκη να σταματήσει αμέσως η στρατιωτική υποστήριξη προς τη Ρωσία και η εσωτερική καταστολή στο Ιράν. Συμφωνήσαμε πως πρέπει να διατηρήσουμε ανοικτή την επικοινωνία και να αποκαταστήσουμε το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) [η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν] στη βάση των διαπραγματεύσεων της Βιέννης.”

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας συναντήθηκαν σήμερα στο περιθώριο της περιφερειακής διάσκεψης.

Ο συντονιστής της ΕΕ για τις συνομιλίες στη Βιέννη Ενρίκε Μόρα και ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ιράν Αλί Μπαγκερί, συμμετείχαν επίσης στη συνάντηση, σύμφωνα με το ιρανικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις ξεκίνησαν στον Απρίλιο του 2021 στη Βιέννη συνομιλίες με σκοπό την ανασύσταση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 που διασφαλίζει τον μη στρατιωτικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, το οποίο κατηγορείται, παρά τις διαψεύσεις του, ότι επιδιώκει την απόκτηση ατομικού όπλου. Ωστόσο οι συνομιλίες αυτές είναι σε νεκρό σημείο.

Εξάλλου η ΕΕ επέβαλε την περασμένη εβδομάδα νέα σειρά κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο με τον οποίο η Ισλαμική Δημοκρατία διαχειρίζεται το κύμα των διαδηλώσεων που συγκλονίζει το Ιράν, όπου χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συλληφθεί.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει χθες, Δευτέρα, πως η σύνοδος στην Ιορδανία, σκοπός της οποίας είναι να προσπαθήσει να αμβλύνει τις κρίσεις στην περιοχή, είναι μια “ευκαιρία” για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για τον ιρανικό πυρηνικό φάκελο.

Οι διαπραγματεύσεις προσκρούουν κυρίως στο θέμα της παρουσίας ιχνών εμπλουτισμένου ουρανίου σε τρεις τοποθεσίες στο Ιράν για την οποία ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επιδιώκει να λάβει εξηγήσεις.

Χθες αντιπροσωπεία του ΔΟΑΕ υπό τον Μάσιμο Απάρο, αναπληρωτή γενικό διευθυντή, συνάντησε αξιωματούχους στο Ιράν, μεταξύ των οποίων τον Μοχαμάντ Εσλαμί, επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού ατομικής ενέργειας, σύμφωνα με το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων Isna.

Τέμπη: 57 φορές θα ηχήσουν πένθιμα οι καμπάνες των εκκλησιών το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου

ΚΑΜΠΑΝΑ

Τέμπη: 57 φορές θα ηχήσουν πένθιμα οι καμπάνες των εκκλησιών το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου

Κατόπιν σχετικού αιτήματος της προέδρου του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών , Μαρίας Καρυστιανού, στην Ιερά…

Γάζα: Παιδιά τρώνε ζωοτροφή γιατί το Ισραήλ μπλοκάρει την Ανθρωπιστική βοήθεια (video)

Screenshot 1093 1

Γάζα: Παιδιά τρώνε ζωοτροφή γιατί το Ισραήλ μπλοκάρει την Ανθρωπιστική βοήθεια (video)

Το Ισραήλ συνεχίζει να μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα σύμφωνα με πολυάριθμες καταγγελίες…