ΒΑ

Βαγγέλης Αραβαντινός Ρουσέλος

Παράλογες Αποφάσεις: Αστυνομία στα Πανεπιστήμια

«Η ορθολογική μέθοδος χρηματοδότησης των ΑΕΙ είναι βασικός παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που παρέχουν

ek asoee

Έτσι ξεκινά το Δεκέμβρη του 2011, η έκθεση της Α.ΔΙ.Π (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση) η οποία θέτει ότι το εκπαιδευτικό έργο ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος υπολογίζεται σε άλλες χώρες με τις ακόλουθες δαπάνες: 

  • Μισθοδοσία του Εκπαιδευτικού Προσωπικού 

  • Μισθοδοσία του Διοικητικού Προσωπικού 

  • Λειτουργικές Δαπάνες 

Το ποσό που αποφασίζει κάθε κράτος να χρηματοδοτήσει τα ΑΕΙ αποτελεί άμεσο παράγοντα που επηρεάζει την ποιότητα στην εκπαίδευση. Με το ποσό αυτό προκύπτει το μέσο κόστος ανά φοιτητή, ο αριθμός διδασκόντων ανά φοιτητή και το διοικητικό προσωπικό ανά φοιτητή. 

Το ποσό που δαπανήθηκε το 2020 για να χρηματοδοτηθούν τα Ελληνικά Πανεπιστήμια ήταν 91,6 εκατομμυρία ευρώ. Η ετήσια μισθοδοσία των 1030 Ειδικών Φρουρών που θα στελεχώσουν την Ο.Π.Π.Ι. (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων) θα ανέρχεται, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό άξιο του 20% της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, από την ερχόμενη χρονιά θα δαπανάται για την προστασία των πανεπιστημίων μόνο στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. 

Η επιβολή της τάξης στα Πανεπιστήμια παγκοσμίως ξεκινά με την αύξηση της κοινωνικής αταξίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αύξηση της αστυνόμευσης στα Αμερικανικά Πανεπιστήμια τις δεκαετίες του 60 και 70, λόγω των αντιπολεμικών και αντιρατσιστικών κοινητοποιήσεων από τους φοιτητές. Τότε, στην Αμερική, όπως θα συμβεί στην Ελλάδα, ο έλεγχος της αστυνομίας δεν γινόταν από το πανεπιστήμιο αλλά από αντίστοιχους θεσμούς με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Πολιτειακή Αστυνομία, Τοπική Αστυνομία, Ομοσπονδιακές Υπηρεσίες). Μισό αιώνα μετά, η επαναξιολόγηση της αστυνόμευσης έχει αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της και υπάγεται σε κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα με εγκληματολογικες έρευνες, όπως αυτή της Emily Owens από το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Σύμφωνα με την έρευνα, διαπιστώθηκε ότι η αστυνομία που διοικείται απο το ίδιο το πανεπιστήμιο είναι πιο πιθανό να επικεντρωθεί στην ασφάλεια των φοιτητών από την κλασική αστυνομία. 

Η κοινωνική αταξία, οι διαδηλώσεις, οι κινητοποιήσεις, οι καταλήψεις και οι απεργίες έγιναν η αφορμή για να πάρει σάρκα και οστά η ιδέα της κυβέρνησης για αστυνόμευση στα πανεπιστήμια. Το δεύτερο κύμα του κορονοϊου και η καραντίνα αποτέλεσαν τον αποδιοπομπαίο τράγο που έψαχνε η κυβέρνηση, για να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο το οποίο κάτω από άλλες συνθήκες θα ενέτεινε την εμφάνιση των προαναφερθέντων καταστάσεων, που η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ως προβλήματα. Η είσοδος της αστυνομίας στα πανεπιστήμια θα προκαλέσει ένα φαύλο κύκλο στον οποίο οι φοιτητές θα συγκρούονται με την αστυνομία, η αστυνομία θα κλιμακώσει την παρουσία της και οι φοιτητές θα οξύνουν τις συγκρούσεις. Φυσικά, στην μέση όλων αυτών των γεγονοτών θα βρίσκονται οι φοιτητές, οι καθηγητές και το ακαδημαϊκό έργο. 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Νυκταλγία: Την Παρασκευή 31 Μαΐου η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Πέτρου Βασιλάκου

nostalgia 768x554 1 1

Νυκταλγία: Την Παρασκευή 31 Μαΐου η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Πέτρου Βασιλάκου

Η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Πέτρου Βασιλάκου, Νυκταλγία, θα γίνει την Παρασκευή από τις…

Ναταλί Κακαβά: Τέλος από αντιδήμαρχος Σαρωνικού – Οι καταγγελίες και η σκληρή απάντηση του Δημάρχου

ddaf3a13207f49b3a62fd817e2f7a167

Ναταλί Κακαβά: Τέλος από αντιδήμαρχος Σαρωνικού – Οι καταγγελίες και η σκληρή απάντηση του Δημάρχου

Μάλιστα η Ναταλί Κακαβά αναφέρει ότι παραιτήθηκε, ενώ ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαχρήστου μιλάει για παύση…

Μητσοτάκης: Ποια ήταν η κοπέλα που διαμαρτυρήθηκε στην ομιλία του – Η αδερφή των διδύμων Πλακιά που πέθαναν στα Τέμπη (video)

Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: Ποια ήταν η κοπέλα που διαμαρτυρήθηκε στην ομιλία του – Η αδερφή των διδύμων Πλακιά που πέθαναν στα Τέμπη (video)

Οι άντρες της ασφάλειας του πρωθυπουργού, όπως καταγγέλλεται, έδιωξαν τη κοπέλα χρησιμοποιώντας λεκτική και σωματική…