Παρακολουθήσεις: Στο «κάδρο» βάζει την ΠτΔ ο Αντ. Ρουπακιώτης – «Έχει υποχρέωση να παρακολουθεί την εφαρμογή του Συντάγματος»

«Είναι η πρώτη φορά από το '86 που η αντίληψη άσκησης των καθηκόντων ή της «πανεξουσίας» από τον κ. Πρωθυπουργό, χτυπάει και τη θύρα της Προεδρίας της Δημοκρατίας»

1928661

Εξαιρετικά αιχμηρός υπήρξει ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και δικηγόρος Αντώνης Ρουπακιώτης κατά τη χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή της δημοσιογράφου Αναστασίας Γιάμαλη, Kontra24, στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra.

Ο κ. Ρουπακιώτης ξεκαθάρισε πως οι παρακολουθήσεις Κουκάκη και Ανδρουλάκη δεν ήταν ούτε νόμιμες, ούτε νομότυπες αλλά πρόκειται για μια προκλητική παραβίαση του άρθρου 19 του συντάγματος και δεινή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζοντας ως μήτρα του προβλήματος τον προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συνεχίζοντας μάλιστα τόνισε ότι καμιά πολιτική ευθύνη δεν ανέλαβε ο Πρωθυπουργός και περιορίζεται μόνο σε λόγια.

Ωστόσο, ο κ. Ρουπακιώτης προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, βάζοντας στο «κάδρο» της συζήτησης και την ΠτΔ και καλώντας τη να διαφυλάξει με πράξεις τα άρθρα του Συντάγματος που φαίνεται πως παραβιάζονται.

Συγκεκριμένα σε σχέση με την ΠτΔ, ο κ. Ρουπακιώτης δήλωσε:

«Μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος του 1986, είναι η πρώτη φορά που η αντίληψη άσκησης των καθηκόντων ή της «πανεξουσίας» από τον κ. Πρωθυπουργό, χτυπάει και τη θύρα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Επιδίωκει δηλαδή να εντάξει στην ενοποίηση του δικού του πολιτικού στοχασμού και την πολιτική πράξη της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Βέβαια για να συμβεί αυτό χρειάζονται δύο…

Είναι μια ενοποίηση ενός λόγου που εκπεμπόμενος και υλοποιούμενος θέλει να λειτουργήσει συγκεντρωτικά ως μόνος άρχων στη διακυβέρνηση της χώρας. Και η πλευρά εκείνη, θα μπορούσε για παράδειγμα να μη στοιχηθεί με την κυβέρνηση στην υπόθεση Λιγνάδη.

Σε ό,τι αφορά τις παρακολουθήσεις, το να αναφερόμαστε στο τι λέει το άρθρο 1, 2, 3 και 19 του Συντάγματος, αυτό καθένας μπορεί να το ξέρει. Το ζητούμενο είναι η Προεδρία της Δημοκρατίας έχει δικαίωμα και υποχρέωση να παρακολουθεί την εφαρμογή των άρθρων του Συντάγματος και όχι απλώς να τα αναφέρει. Και κ. Γιάμαλη, εάν το τελευταίο άρθρο του Συντάγματος δίνει τη δυνατότητα και το χρέος σε κάθε πολίτη να υπερασπίζεται το Σύνταγμα, πολύ περισσότερο αυτή την υποχρέωση την έχουν αυτοί που ίστανται ψηλά: ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος ή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας».