Παραιτούνται δημοσιογράφοι του Russia Today στο Βερολίνο-Στη Ρωσία δύο ανεξάρτητα μμε αποκλείστηκαν

H Ρωσία συνεχίζει να ασκεί αυξανόμενες πιέσεις στα ΜΜΕ για  να συμμορφώνονται με τις περιοριστικές ντιρεκτίβες του Κρεμλίνου. Δημοσιογράφοι του Russia Today παραιτήθηκαν γιατί υπήρχαν παρεμβάσεις και λογοκρισία, ενώ στην Ρωσία   

mme

Τρείς αρχισυντάκτες και δημοσιογράφοι του Russia Today στο Βερολίνο παραιτήθηκαν, σύμφωνα με το Open , γιατί όπως κατήγγειλαν στο Reuters, δέχθηκαν παρεμβάσεις και λογοκρισία στο έργο τους, από την στιγμή που ξεκίνησε η επέμβαση των ρωσικών δυνάμεων (σ.σ ταυτόχρονες επιθέσει σε πόλεις τις Ουκρανίας), καθώς δεν τους άφηναν να γράφουν την εισβολή ως πόλεμο, αλλά ως στρατιωτική επιχείρηση. Η διευθύντρια του Russia Today που έχει την βάση του στο Βερολίνο, παραδέχτηκε ότι έγινε αυτό και σχεδόν ταυτόχρονα αρκετοί δημοσιογράφοι παραιτήθηκαν αφήνοντας αιχμές για την διοίκηση , ενώ πλέον άγνωστο είναι το μέλλον του Russia Today

 

 

Ρωσία: Δύο ανεξάρτητα μμε αποκλείστηκαν

Την ίδια στιγμή, οι ρωσικές αρχές ζήτησαν σήμερα τον αποκλεισμό δύο ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, του τηλεοπτικού δικτύου Dojd και του ραδιοφωνικού σταθμού Ηχώ της Μόσχας, την ώρα που οι αρχές προσπαθούν να ενισχύσουν τον έλεγχο της πληροφόρησης μεσούσης της εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Dojd.

“Το Γραφείο του γενικού εισαγγελέα ζήτησε να αποκλειστεί η πρόσβαση στο (διαδικτυακό τηλεοπτικό κανάλι) Dojd και τον (ραδιοφωνικό σταθμό) Ηχώ της Μόσχας”, ανακοίνωσε το Dodj στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο φιλελεύθερος ραδιοφωνικός σταθμός Ηχώ της Μόσχας, στη ρωσική πρωτεύουσα, δεν είναι πια στον αέρα, ανακοίνωσε ο Αλεξέι Βενεντίκτοφ, o επικεφαλής του και ένας από τους πλέον εξέχοντες δημοσιογράφους της Ρωσίας, στο Telegram και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με το Dojd (“Βροχή”, στα ρωσικά), τα δύο μέσα ενημέρωσης κατηγορούνται ότι αναμετάδωσαν “εκκλήσεις για διάπραξη εξτρεμιστικών και βίαιων πράξεων” και δημοσίευσαν πληροφορίες “ενσυνείδητα εσφαλμένες σχετικά με τις δραστηριότητες του ρωσικού στρατιωτικού προσωπικού”.

Λίγο αργότερα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στη Ρωσία σημείωσαν ότι δεν υπήρχε πρόσβαση στους ιστότοπους των δύο μμε.

Το διαδικτυακό τηλεοπτικό δίκτυο Dojd και ο ραδιοφωνικός σταθμός Ηχώ της Μόσχας, μαζί με την εφημερίδα Νόβαγια Γκαζέτα (Novaya Gazeta), ξεχώρισαν γιατί δεν ακολουθούσαν το Κρεμλίνο στην κάλυψη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των ρωσικών μμε.

Οι ρωσικές αρχές απαγόρευσαν στα μέσα ενημέρωσης να χρησιμοποιούν πληροφορίες άλλες από αυτές που παρέχει το Κρεμλίνο, ο στρατός και τα διάφορα υπουργεία, τα οποία παρουσιάζουν την εισβολή στην Ουκρανία ως μια απλή “ειδική επιχείρηση” που περιορίζεται στα ανατολικά αυτής της χώρας.

Η Ρωσία παρουσιάζεται τακτικά από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις ως μία από τις πιο περιοριστικές χώρες στον κόσμο όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου.

Η χώρα κατατάσσεται έτσι στην 150η θέση σε σύνολο 180 χωρών στον τελευταίο δείκτη ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Αρκετά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του καναλιού Dojd, έχουν χαρακτηριστεί από τις αρχές “ξένοι πράκτορες”, μια ατιμωτική ετικέτα που στοχεύει να τα δυσφημήσει στα μάτια των διαφημιστών/διαφημιζόμενων και του κοινού και να περιπλέξει τη δουλειά τους με συντριπτική γραφειοκρατία.

Η Ηχώ της Μόσχας, ο σταθμός που ανήκει εν μέρει στον κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom, προσπαθούσε πάντα να καλλιεργεί την ανεξαρτησία του και είναι ένα από τα πιο σεβαστά μέσα ενημέρωσης της χώρας.

 

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…