Newsroom

Newsroom

Παραιτήθηκε ο Ουκρανός πρωθυπουργός μετά τη θύελλα διαδηλώσεων

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Μίκολα Αζάροφ, με στόχο σύμφωνα με τον ίδιο να ενθαρρύνει έναν «πολιτικό…

azarov

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Μίκολα Αζάροφ, με στόχο σύμφωνα με τον ίδιο να ενθαρρύνει έναν «πολιτικό συμβιβασμό», λίγες ώρες αφού ο εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Αρσένι Γιάτσενγιουκ είχε απορρίψει τη θέση του πρωθυπουργού που του προσέφερε ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς.

«Πήρα μία προσωπική απόφαση να ζητήσω από τον πρόεδρο της Ουκρανίας να δεχθεί την παραίτησή μου από τη θέση του πρωθυπουργού, με στόχο τη δημιουργία μίας επιπλέον πιθανότητας για έναν πολιτικό συμβιβασμό, ώστε να επιλυθεί ειρηνικά η σύγκρουση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αζάροφ.

«Η συγκρουσιακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα απειλεί την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ουκρανίας, δημιουργώντας μία απειλή για το σύνολο της ουκρανικής κοινωνίας και για κάθε πολίτη ξεχωριστά», αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση.

Στο παρασκήνιο περνά η απειλή της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, με τους διαδηλωτές να έχουν σταματήσει την κατάληψη του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ακύρωσαν τους νόμους περιορισμού των διαδηλώσεων

Λίγη μόλις ώρα μετά την παραίτηση του Αζάροφ, το ουκρανικό κοινοβούλιο ακύρωσε τη νομοθεσία που είχε ψηφίσει λιγότερο από ένα μήνα πριν και η οποία αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έβγαλε τους Ουκρανούς στους δρόμους. Η νομοθεσία, που περιόριζε το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και στις δημόσιες συναθροίσεις, ακυρώθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, την οποία είχε ζητήσει από την προηγούμενη βδομάδα ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς.