ΑΖ

Αποστόλης Ζουπανιότης

Παραίτηση Διαματάρη: «Χτύπημα στην Ομογένεια», ή «Προσέβαλε την Ομογένεια…»;

Το ερώτημα είναι ασφαλώς ρητορικό, γιατί οι πράξεις μεμονωμένων ατόμων, διακεκριμένων ή μη, δεν προσδιορίζουν τα χαρακτηριστικά ενός κοινωνικού συνόλου, όπως είναι η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα (δηλαδή η Ομογένεια των ΗΠΑ), αλλά τους ιδίους.

Antonis Diamataris ek 702x459 0 3

Το θέτουμε απλά για να τονίσουμε την υποκρισία και την τήρηση δύο μέτρων και δύο σταθμών από τον «Εθνικό Κήρυκα» και τον Αντώνη Διαματάρη στην περίπτωση της δικής του παραίτησης και της παραίτησης της υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου, το Φεβρουάριο του 2018.

Και να πούμε ότι είναι δειλία να χρησιμοποιείται η Ομογένεια είτε ως δόρυ ή ως ασπίδα, αναλόγως το τι μας συμφέρει.

Όταν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παραιτήθηκε η υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου (διακεκριμένη οικονομολόγος με μακρά διδακτική καριέρα στο Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης), ο «Εθνικός Κήρυκας» με πρωτοσέλιδο στις 27/2/2018 έγραφε «Προσέβαλε την Ομογένεια η Αντωνοπούλου» (στην δική του περίπτωση ήταν «Χτύπημα στην Ομογένεια»). Στο οποίο συμπεριλάμβανε δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, όπου ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγε πως «έπρεπε να περάσουν 3 ολόκληρες ημέρες έντονης αντίδρασης για να δηλώσει ο κ. Τσίπρας αρχικά ενοχλημένος και στη συνέχεια να απομακρύνει την κ. Αντωνοπούλου». (Σ.Σ. Στην περίπτωσή του κ. Διαματάρη πέρασαν 4 ημέρες και βέβαια, κάτι ανάλογο με τον κ. Μητσοτάκη έλεγε ο κ. Τσίπρας).

Στις 28/2/2018, όταν παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας και ο σύζυγος της κ. Αντωνοπούλου, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο Αντώνης Διαματάρης με σχόλιό του στον «Εθνικό Κήρυκα» που είχε τίτλο «Ομογενείς στην Ελλάδα», σημείωνε:

«Αυτό που πάνω απ’ όλα επιβεβαιώνει η υπόθεση της πρώην υφυπουργού Εργασίας κ. Αντωνοπούλου, η οποία εξαναγκάστηκε σε παραίτηση για να προστατεύσει την εικόνα του ευαίσθητου, δήθεν, περί τα θέματα της διαφάνειας πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, είναι ότι η Ομογένεια δεν έχει σταθεί ιδιαίτερα τυχερή με την ποιότητα της εκπροσώπησής της στα υψηλά πολιτικά -και σε ένα βαθμό- επιχειρηματικά κλιμάκια στη μητέρα πατρίδα.

Και είναι καιρός αυτή την δυσάρεστη πραγματικότητα να την κοιτάξουμε στα μάτια και να την αποδοκιμάσουμε, διότι δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα και αν συνεχιστεί θα υποσκάψει τη θετική εικόνα της Ομογένειας στους Ελληνες της Ελλάδος».

Κι αφού επισημαίνει ότι η ομογενής κ. Αντωνοπούλου δεν διέπραξε κανένα έγκλημα, αλλά εκμεταλλεύτηκε τον νόμο, κάτι που όμως δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό, αφού καταδέχθηκε να πάρει επίδομα 1.000 ευρώ το μήνα, όταν ο ελληνικός λαός υποφέρει, συνεχίζει:

«Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι απλά, ως αμερικανο-αναθρεμμένη, ακολούθησε το γράμμα του νόμου χωρίς να λάβει υπόψη της την μεγάλη εικόνα.

Κι αυτό όμως θα ήταν μεγάλο πρόβλημα. Γιατί ένας δημόσιος άνδρας ή γυναίκα σήμερα, και πολύ περισσότερο ένας υπουργός δεν πρέπει να κατέχει μια τέτοια θέση αν δεν διακατέχεται από μια έντονη επιθυμία της προσφοράς στον χειμαζόμενο λαό και κράτος».

Το πλέον ενδιαφέρον όμως, στο σχόλιο του Αντώνη Διαματάρη, είναι ο επίλογος, τον οποίο προσυπογράφουμε και του τον υπενθυμίζουμε γιατί αυτή είναι και η δική μας συμβουλή προς τον ίδιο:

«Εν κατακλείδι, όσοι -ελάχιστοι- ομογενείς καλούνται να υπηρετήσουν σε υψηλές θέσεις στην Ελλάδα πρέπει να γνωρίζουν τρία πράγματα:

Πρώτον, ότι δεν μπορούν να «χάνουν τον εαυτό τους» μόλις φτάσουν εκεί και να γίνονται το ίδιο με τους υπόλοιπους.

Δεύτερον, ότι πρέπει να ενεργούν ως παραδείγματα στην κοινωνία προς μίμηση. Να συμβάλλουν στην αλλαγή της νοοτροπίας. Αυτή θα είναι η σημαντικότερή τους προσφορά.

Και, τρίτον, ότι ενεργούν ως εκπρόσωποι του απόδημου Ελληνισμού και πως ό,τι κάνουν, θετικό ή αρνητικό, έχει επιπτώσεις στην εικόνα της Ομογένειας και στους δεσμούς των Ελλήνων της Ελλάδος με τους Ελληνες του εξωτερικού».

Στην περίπτωση της παραίτησης Διαματάρη, ο «Εθνικός Κήρυξ» – που μέχρι στιγμής αποσιώπησε την καταγγελία ότι δεν είχε δίπλωμα του Κολούμπια – δημοσιοποίησε τελικά την παραίτηση στο φύλλο της Παρασκευής 6 Δεκεμβρίου με τίτλο, «Παραιτήθηκε από υφυπουργός Εξωτερικών ο Αντώνης Διαματάρης», γράφοντας στο άρθρο ότι « Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αντώνης Η. Διαματάρης, καθώς συνεχιζόταν ο βρώμικος πόλεμος στο πρόσωπό του από την αξιωματική αντιπολίτευση και τα φερέφωνά της».

Ενώ το κύριο άρθρο της εφημερίδας με τίτλο «Χτύπημα στην Ομογένεια» αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Εμείς μαθαίνουμε ότι η κυριότερη αιτία της παραίτησης ήταν η ύπαρξη ενός νόμου στην Ελλάδα που του απαγόρευε να προεδρεύει εταιρειών. Πώς να το ξέρει στην Αμερική, όταν όλοι, ακόμη και οι Πρόεδροι μπορεί να είναι και επιχειρηματίες;

Μόλις ενημερώθηκε, με την πρώτη ευκαιρία που βρέθηκε στις ΗΠΑ κατέθεσε τα έγγραφα αλλαγής, αλλά και εκεί η γραφειοκρατία μαζί με τη γιορτή της Ημέρας των Ευχαριστιών καθυστέρησαν την εμφάνιση της αλλαγής στις δύο εταιρείες για τις οποίες τον κατηγορούν.

Βρήκαν όμως και άλλο πάτημα οι καλοθελητές. Την πρόσληψη στο γραφείο του κ. Διαματάρη ενός ομογενή πρώην διευθυντή της ΕΑΒ που διώχθηκε, κατηγορήθηκε και του πήρε μία δεκαετία να καθαρίσει το όνομά του στην Ελλάδα. Και επειδή ήταν αθώος, τα οικονομικά ήταν η ειδικότητά του και γνώριζε και την Ομογένεια, ο κ. Διαματάρης τον προσέλαβε γιατί είχε πολλά στο μυαλό του για την Ομογένεια. Κάποια αφορούσαν και οικονομικές διευθετήσεις για τους απόδημους.

Ενδεχομένως όλα αυτά να μην αποτελούν στοιχεία ενός κύριου άρθρου. Επιβάλλεται όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση γιατί η Ομογένεια δεν πρέπει να πικραθεί. Ολα θα απαντηθούν και όσοι ήθελαν να χτυπήσουν τον Πρωθυπουργό μέσω του ομογενή Υπουργού του δεν κατάφεραν τίποτα άλλο από το να αποκαλύψουν για μία ακόμη φορά το πόσο φοβούνται τον Απόδημο Ελληνισμό. Κι αυτό θα φανεί σύντομα».

Εν κατακλείδι, να πούμε κι εμείς ότι η Αντωνοπούλου κέρδισε με ιδρώτα τα πτυχία της, ήταν από τα πλέον επιτυχημένα μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (το ίδιο κι ο σύζυγός της Δημήτρης Παπαδημητρίου) και έφυγε με αξιοπρέπεια, χωρίς να χρησιμοποιήσει την Ομογένεια ως ασπίδα για το λάθος της, ούτε να ζητά από Ομογενείς να κάνουν δηλώσεις για να εκφράζουν τη λύπη τους και πόσο ζημιωμένη βγήκε η Ομογένεια.

Είναι κι αυτό θέμα Παιδείας και Ήθους!

Πηγή: greeknewsonline

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…