Παραιτείται ο Ζόραν Ζάεφ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Βόρεια Μακεδονία καθώς, ο Ζόραν Ζάεφ, θα παραιτηθεί και στη θέση του θα οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

NewsRoom 02/01/2020 | 23:33

Το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής θα σχηματιστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία, με στόχο να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 12ης Απριλίου. Υπηρεσιακός πρωθυπουργός αναμένεται να οριστεί ο Όλιβερ Σπασόφσκι, νυν υπουργός Εξωτερικών.

Βάσει νομοθεσίας, 100 ημέρες πριν από τις εκλογές, δηλαδή στις 3 Ιανουαρίου πρέπει να σχηματιστεί μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα παραιτηθεί και στη θέση του θα οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το κυβερνών κόμμα «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM). Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση θα συμμετάσχουν και δύο υπουργοί από το κόμμα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE.Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση θα αναλάβει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

O Όλιβερ Σπάσοφσκι θα παρουσιάσει στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής τη σύνθεση και το πρόγραμμα της υπηρεσιακής κυβέρνησης και ακολούθως αυτή αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Ζόραν Ζάεφ θα παραμείνει αρχηγός του SDSM και θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα επικρατήσει στις εκλογές του Απριλίου και θα επανέλθει στον πρωθυπουργικό θώκο.