Παράξενα και παραμελημένα ελληνικά φιλμ στο Άστορ

Για έξι μήνες η Ένωση Σκηνοθετών- Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, στήνει μια ιδιότυπη κινηματογραφική λέσχη με έδρα τον Κινηματογράφο Άστορ στο κέντρο της Αθήνας.

NewsRoom 07/12/2016 | 17:18

 Μια Δευτέρα και μια Παρασκευή κάθε μήνα, από νωρίς το απόγευμα ή από αργά το βράδυ, το ελληνικό σινεμά του παρελθόντος θα συνομιλεί με το παρόν, θα επανασυστήνεται και θα ξαγρυπνάει παρέα με ένα καινούργιο κοινό .Αυτό το κοινό θα έχει την ευκαιρία να (ξανα)ανακαλύψει 35 ελληνικές ταινίες των δεκαετιών ’60, ’70 και ’80, που σπάνια πια προβάλλονται στη μεγάλη οθόνη και μάλιστα σε κόπιες 35mm (είδος υπό εξαφάνιση!). Επιλεγμένες από τους σκηνοθέτες Αλέξη Αλεξίου, Γιάννη Βεσλεμέ και Ελίνα Ψύκου και την ιστορικό κινηματογράφου Αφροδίτη Νικολαΐδου.

Τις ταινίες και κάποιους από τους δημιουργούς θα παρουσιάζουν κινηματογραφιστές των νεότερων γενιών. Ανάμεσά τους οι: Θάνος Αναστόπουλος, Αλέξανδρος Βούλγαρης, Ρηνιώ Δραγασάκη, Σοφία Εξάρχου, Μπάμπης Μακρίδης, Δώρα Μασκλαβάνου, Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Γιάννης Σακαρίδης, Σύλλας Τζουμέρκας, Παναγιώτης Φαφούτης, Άγγελος Φραντζής και άλλοι.

Την αρχή θα κάνουν οι Γιώργος Ζώης και Έκτορας Λυγίζος, οι οποίοι τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου θα παρουσιάσουν, υπό τον γενικό τίτλο «Αόρατη Απειλή», τις ταινίες «Κιέριον» του Δήμου Θέου (1967), «Υπόγεια Διαδρομή» του Απόστολου Δοξιάδη (1983) και «Δι’ ασήμαντον αφορμήν» του Τάσου Ψαρρά (1974). Στην μεταμεσονύχτια προβολή της Παρασκευής 23 Δεκεμβρίου ο Στέργιος Πάσχος θα παρουσιάσει την «Πρωινή Περίπολο» του Νίκου Νικολαϊδη (1987).

Κινηματογράφος Άστορ, Σταδίου 28 (Στοά Κοραή), Αθήνα

12.12.2016

€5 (ΠΡΟΒΟΛΗ), €7 (ΗΜΕΡΗΣΙΟ)