Newsroom

Newsroom

Παραδοχή Μαγιορκίνη από… παλιά: Δύο οι βάσεις δεδομένων καταγραφής κρουσμάτων (video)

Πριν ακόμη από τη δημοσιογραφική αποκάλυψη, ο ίδιος ο Γκίκας Μαγιορκίνης είχε παραδεχτεί ανοιχτά στην ενημέρωση του υπ. Υγείας, την ύπαρξη δύο διαφορετικών βάσεων δεδομένων

5192677

Και όμως, τη διπλή βάση δεδομένων και καταγραφής στοιχείων για την πανδημία την είχε παραδεχθεί η κυβέρνηση νωρίτερα, πολύ νωρίτερα από τη δημοσιογραφική αποκάλυψη.

Μόνον που τότε δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί διάσταση του θέματος, αφού επιχείρησαν να το καλύψουν.

Αν και η κυβέρνηση διέψευσε άρον-άρον τα δημοσιεύματα, χθες Τετάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγκάστηκε να μιλήσει για «υποσύστημα» καταγραφής και επεξεργασίας των στοιχείων.

Μια γρήγορη αναζήτηση στις δημόσιες δηλώσεις όμως αποκαλύπτει ότι η ύπαρξη διπλού συστήματος εγγραφής είχε επιβεβαιωθεί δημόσια με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο.

Στις 13 Οκτωβρίου κατά την διάρκεια της ενημέρωσης ο επίκουρος καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, είχε μιλήσει για τις δύο βάσεις δεδομένων και το αποκάλυψε μετά από σχετική διόρθωση που αναγκάστηκε να κάνει κατόπιν παρότρυνσης του επικεφαλής του ΕΟΔΥ, κ. Αρκουμανέα.

Συγκεκριμένα μετά από ερώτηση για το ποσοστό θετικότητας αλλά και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα τεστ σε Ελλάδα και εξωτερικό ο Γκίκας Μαγιορκίνης είχε απαντήσει: «Στην Ελλάδα σήμερα έγιναν γύρω στις 13.000 τεστ, ο μέσος όρος είναι μεταξύ 10-13 χιλιάδες. Βέβαια, αυτά είναι τα τεστ που καταγράφονται στο Υπουργείο Υγείας. Γιατί υπάρχουν και ιδιωτικά τα οποία αυτή τη στιγμή δεν γίνεται η δήλωση αυτών των τεστ. Οπότε θα είναι αρκετά περισσότερα».

Λίγα λεπτά μετά ο Γ. Μαγιορκίνης έκανε τα πράγματα χειρότερα, στην προσπάθειά του να διορθώσει την ζημιά που είχε γίνει. Στην διόρθωση που έκανε αποκάλυψε ότι υπάρχουν «δύο βάσεις δεδομένων»!

Συγκεκριμένα είχε πει: «Διόρθωση. Επειδή μίλησα τώρα με τον κύριο Αρκουμανέα, 19.500 τεστ ήταν εχθές τα οποία συμπεριλαμβάνουν και τα ιδιωτικά. Απλά είναι δύο βάσεις δεδομένων. Η μία δεν συμπεριλαμβάνει τα ιδιωτικά που σας είπα ότι τα δηλώνουν αλλού. 19.500 ήταν εχθές».

 

 

Υπενθυμίζεται ότι χθες, μετά την παραδοχή του κυβερνητικού εκπροσώπου για «υποσύστημα» του ΕΟΔΥ που καταγράφει κρούσματα, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μέσω του εκπροσώπου Τύπου του, Νάσου Ηλιόπουλου απηύθυνε τρία ερωτήματα προς την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για χάος στα δεδομένα πάνω στα οποία η Επιτροπή καλείται να κάνει εισηγήσεις για τη διαχείριση της πανδημίας:

– Ενσωματώνονται σε καθημερινή βάση και έγκαιρα τα επιδημιολογικά στοιχεία και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από την παράλληλη πλατφόρμα του ΕΟΔΥ στο Μητρώο Ασθενών Covid19 ή ισχύουν οι καταγγελίες μελών της Επιτροπής για μεγάλες καθυστερήσεις που ξεπερνούν και τη μία εβδομάδα;

– Έχουν οι επιστήμονες της Επιτροπής πρόσβαση σε καθημερινή βάση σε όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανα περιφέρεια, ώστε να μπορούν ανά πάσα στιγμή να κάνουν εισηγήσεις για την πορεία και τη διαχείριση της πανδημίας ή καλούνται να εισηγούνται στα τυφλά;

– Αφού όλα είναι καλώς καμωμένα, γιατί επιμένει η κυβέρνηση να αρνείται τη δημοσίευση των πρακτικών της Επιτροπής που ζητά τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ίδιοι οι επιστήμονες;

Πηγή: Documentonews.gr