Παρά τις διαψεύσεις, κάποιοι εκβιάζουν με έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν

Σαν να μην έχει γίνει διάψευση από την αρμόδια εκπρόσωπο της Κομισιόν και τον έλληνα αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα, οι Financial Times δημοσίευσαν εκ νέου εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ στο οποίο αναφέρεται πως στην αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών θα μπει στο τραπέζι ζήτημα εξόδου από τη ζώνη Σέγκεν χώρας ή χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φαίνεται ότι δεν μπορούν να φυλάξουν επαρκώς τα σύνορά τους κι άρα την αρμονική λειτουργία της ζώνης.

eidomeni 12

Σαν να μην έχει γίνει διάψευση από την αρμόδια εκπρόσωπο της Κομισιόν και τον έλληνα αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα, οι Financial Times δημοσίευσαν εκ νέου εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ στο οποίο αναφέρεται πως στην αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών θα μπει στο τραπέζι ζήτημα εξόδου από τη ζώνη Σέγκεν χώρας ή χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φαίνεται ότι δεν μπορούν να φυλάξουν επαρκώς τα σύνορά τους κι άρα την αρμονική λειτουργία της ζώνης.

Πρόκειται για εσωτερικό έγγραφο της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (βλ. Ντόναλντ Τουσκ) προς την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της Ε.Ε. με ημερομηνία 1η Δεκεμβρίου 2015 και θέμα την «Αξιοπιστία της Σένγκεν». Στο έγγραφο περιγράφεται με μελανά χρώματα η κατάσταση που επικρατεί αυτή την περίοδο στα σύνορα χωρών-μελών της ΕΕ και στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης υπό το πρίσμα τόσο της προσφυγικής κρίσης όσο και των αυξημένων μέτρων ασφαλείας που έπρεπε να ληφθούν για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων μετά τα αιματηρά γεγονότα του Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, ήδη κάποια κράτη μέλη κάνοντας χρήση σχετικών άρθρων της Συνθήκης Σένγκεν επανέφεραν προσωρινά τον έλεγχο στα εσωτερικά σύνορα, αλλά αυτό το έκτακτο μέτρο δεν μπορεί να έχει περίοδο ισχύς περισσότερου από έξι μήνες. Για να παραταθούν δε αυτές, απαιτείται σχετική έγκριση από το Συμβούλιο και εφόσον υπάρχει σχετική πρόταση από την Επιτροπή. 

Μια τέτοια πρόταση, επισημαίνεται στο έγγραφο, συνδέεται με τη  δυνατότητα ενεργοποίησης του άρθρου 19 της Συνθήκης που προβλέπει την απόδοση προθεσμίας τριών μηνών σε όποιο κράτος μέλος να συμμορφωθεί και στην περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, να τεθεί σε ισχύ το άρθρο 26 για την επιβολή συνοριακών ελέγχων για όλες τις εισόδους προσώπων που προέρχονται από αυτό. 

Όπως σημειώνεται στο έγγραφο, η δυνατότητα αυτή “μπορεί να υιοθετηθεί μόνο σε εξαιρετικές συνθήκες, προκειμένου να αντιμετωπισθεί μια κατάσταση κατά την οποία η αξιολόγηση του Σέγκεν έχει διαπιστώσει συνεχείς και σοβαρές ανεπάρκειες που σχετίζονται με τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων όπως αυτές αναφέρονται στο άρθρο 19 του Σέγκεν”.

“Φωτογραφίζεται” η Ελλάδα

Παραπάνω στο ίδιο έγγραφο, η προεδρία του Συμβουλίου καλούσε την Κομισιόν να αναληφθούν οι ακόλουθες δράσεις:
– να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για να εμποδιστεί το παράνομο πέρασμα συνόρων (είσοδος και έξοδος) διαμέσου των εξωτερικών “πράσινων ζωνών” […]
– δυνάμεις RABITs να επιστρατευτούν για αυτό το σκοπό. Αυτό είναι προς το παρόν ιδιαίτερα σχετικό για τα εξωτερικά χερσαία σύνορα, σε σχέση με την “διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων”
– να οργανωθεί μία επιχείρηση της Frontex στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας χωρίς καθυστέρηση

Από τις προτάσεις αυτές γίνεται σαφές πως η Ελλάδα πιέζεται από ορισμένους κύκλους ή χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Γιάννης Μουζάλας ήδη αναφέρθηκε στην Ουγγαρία του ακροδεξιού πρωθυπουργού Όρμπαν, να συνεργαστεί με τη Frontex για τη φύλαξη των συνόρων της και γενικά σε ένα πλαίσιο αυστηρότερης διέλευσης προσφύγων, πόσο μάλλον μεταναστών που καταφθάνουν κατά χιλιάδες στη χώρα μας.

Στις πιέσεις αυτές αντιστέκεται η Αθήνα, όπως αποκάλυψε σήμερα η ίδια η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη: “Είναι ανακριβές εντελώς ότι η Ελλάδα δεν δέχεται τη βοήθεια της Frontex, αλλά αυτό όχι στο επίπεδο κοινής φύλαξης των συνόρων, αλλά σε επίπεδο καταγραφής. Επίσης όλα όσα έχει ζητηθεί, όση βοήθεια έχει ζητηθεί από την πλευρά της frontex σε αυτό το επίπεδο, δεν έχουν στείλει από τη frontex ούτε το ένα δέκατο”, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος μιλώντας στο ρ/σ real fm.

Νωρίτερα η αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης εκπρόσωπος της Κομισιόν, πορτ-παρόλ του Δημήτρη Αβραμόπουλου δηλαδή, επέμεινε πως «η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να διατηρήσει τη Σένγκεν και να βοηθήσει την Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη στην αντιμετώπιση των μεγάλων προσφυγικών ροών στα εδάφη τους», είπε και συμπλήρωσε πως «προς αυτήν την κατεύθυνση καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια».

Εκβιασμός;

Από την ανάγνωση όλου του κειμένου που δημοσιεύουν οι FT προκύπτει πως αν η Ελλάδα δε συνεργαστεί όπως περιγράφεται παραπάνω, τότε τα υπόλοιπα κράτη – μέλη θα “αναγκαστούν” να τη θέσουν εκτός της από τη ζώνη Σένγκεν, προκειμένου να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία της ζώνης και των χωρών τους. 

Η κοινή λογική ωστόσο και η γεωγραφία, μαρτυρούν πως πρόκειται για έναν ωμό εκβιασμό προκειμένου η Ελλάδα να δεχτεί να συνεργαστεί με τη Frontex σε προγράμματα κοινής φύλαξης των συνόρων της, αφού ακόμα κι αν η χώρα μας εκδιωχτεί για δύο χρόνια από τη ζώνη, τίποτα σχεδόν δε θα αλλάξει σε σχέση με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές κι αυτό γιατί η Ελλάδα δεν έχει χερσαία σύνορα με κανένα άλλο κράτος της ζώνης Σέγκεν. 

Η Βουλγαρία, αν και μέλος της ΕΕ, δεν είναι στη συνθήκη Σένγκεν. Εξάλλου η “διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων” από την οποία περνούν οι περισσότεροι άνθρωποι με προορισμό την κεντρική και δυτική Ευρώπη, περνά από την ΠΓΔΜ που επίσης δε συμμετέχει στη Σένγκεν. 

Με άλλα λόγια, οι κύκλοι – χώρες που θέλουν να πιέσουν την Ελλάδα, απειλούν πως όσοι ταξιδεύουν από την Ελλάδα προς τα υπόλοιπα κράτη του Σένγκεν μέσω πλοίου ή αεροπλάνου θα υπόκεινται σε συνοριακούς ελέγχους, ενδεχόμενο απευκταίο για πολλούς λόγους αλλά που ελάχιστα σχετίζεται με το προσφυγικό ζήτημα. Τουλάχιστον προς το παρόν.

Τουρκία: Σεισμός 4,9 βαθμών στα Δαρδανέλλια- Έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη

seismos 1

Τουρκία: Σεισμός 4,9 βαθμών στα Δαρδανέλλια- Έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη

Εντείνοντας τις ανησυχίες των κατοίκων, με δεδομένες τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων για επικείμενο μεγάλο σεισμό…

Και το όνομα αυτού…«Δημοκράτες»-Το νέο κόμμα του Α. Λοβέρδου με μπόλικη δόση κομματικού πατριωτισμού

Λοβέρδος 1

Και το όνομα αυτού…«Δημοκράτες»-Το νέο κόμμα του Α. Λοβέρδου με μπόλικη δόση κομματικού πατριωτισμού

Στη μάχη των επερχόμενων ευρωεκλογών θα “ριχτεί” και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος και ανακοίνωσε…