Παππάς: Μη ευχάριστη εξέλιξη για τη δημοκρατία, αν κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για τις άδειες

Κακή για το Δημόσιο χαρακτήρισε μια πιθανή αρνητική απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες ο υπουργός Eπικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας στον Real Fm, καθώς όπως είπε το Δημόσιο θα έπρεπε να επιστρέψει τα χρήματα που εισέπραξε από τον διαγωνισμό και τα οποία θα διατεθούν για να καλύψουν τις ανάγκες ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

580a25d61dc524213a8b46a7

Όπως άλλωστε εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας, το ίδιο το ΣτΕ έχει χαρακτηρίσει το καθεστώς της μη αδειοδότησης των καναλιών είναι αντισυνταγματικό. Ερωτηθείς για τη διαδικασία και τον χειρισμό από την πλευρά της Γενικής Γραμματείας, ανέφερε το παράδειγμα του Ιωάννη Καλογρίτσα, ο οποίος δεν κατέβαλε το αντίτιμο και κηρύχθηκε έκπτωτος.

Ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε, παράλληλα υπερασπιζόμενος τη διαφάνεια της διαδικασίας, ότι στο διαγωνισμό για τον ψηφιακό πάροχο, στον οποίο όπως είπε όλως τυχαίως υπήρξε ένας διαγωνιζόμενος, η εταιρεία των καναλαρχών η Digea τον κέρδισε, και εκεί δεν υπήρχε ούτε έλεγχος πόθεν έσχες, ούτε χρειαζόταν τραπεζική ενημερότητα και κανένας έλεγχος δεν έγινε, και τώρα βγαίνουν οι ίδιοι και ξεσπαθώνουν με ωριαία δελτία…

Σημείωσε ταυτόχρονα με νόημα ότι σε εκείνον τον διαγωνισμό θα μπορούσε να πάει η εταιρεία του κ. Μητσοτάκη «Εθνικός Κήρυκας», με άνοιγμα 700 χιλ. ευρώ. «Σε εκείνον τον διαγωνισμό που έκανε η Digea, στον δικό μας δεν θα μπορούσε να περάσει απ’ έξω» είπε. «Εμείς έχουμε ολοκληρώσει έναν διαγωνισμό, με τον οποίο απεδείχθη ότι το Δημόσιο μπορεί να εισπράξει χρήματα. Αυτή η διαδικασία δεν έγινε επί 27 χρόνια», τόνισε επίσης ο υπουργός Επικρατείας.

Σε ό,τι αφορά την επίμαχη τροπολογία, επανέλαβε πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να συζητήσει και να προβεί σε βελτιώσεις και αλλαγές αν προσέλθουν όλοι στο τραπέζι του διαλόγου και στη Βουλή. Τόνισε όμως πως ο νόμος προβλέπει ότι οι μη αδειοδοτημένοι δεν μπορούν να εκπέμψουν. «Η τροπολογία είναι ένα βήμα για τη μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο. Μπορούμε να κάνουμε και την επόμενη βδομάδα τις επαφές, για να βρεθούν οι καλύτερες δυνατές συναινέσεις. Αυτό που δεν θα συμβεί, είναι να ακυρώσουμε στην πράξη την προσπάθεια που έχουμε κάνει εδώ και έναν χρόνο» πρόσθεσε.

Στο ερώτημα αν μετανιώνει για κάτι, όπως για τον ορισμό του αριθμού των τεσσάρων αδειών, ο κ. Παππάς επέμεινε πως «η επιλογή μας δεν μπορούσε να γίνει με το κριτήριο εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων».

��<>