Παππάς: "Κάθε φορά που βήχει ένας καναλάρχης παθαίνει πνευμονία η ΝΔ"

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κλήθηκε σε ακρόαση ο υπουργός Επικρατείας, μετά από σχετικό αίτημα της αντιπολίτευσης, αναφορικά με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο Νίκος Παππάς ξεκίνησε την τοποθέτησή του, στοχοποιώντας τη ΝΔ που «περιορίζει ασφυκτικά τα επιχειρηματικά συμφέροντα που εξυπηρετεί», ενώ έκανε έκκληση να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.

57f774fa1dc524980e8b46ac

«Ο διαγωνισμός για τις άδειες είναι νίκη της Δημοκρατίας» τόνισε ο κ. Παππάς και υπογράμμισε ότι «θα είναι θετικό να αντιληφθούν όλοι οι επιχειρηματίες ότι οι δικές τους προτεραιότητες δεν θα κάμπτουν το δημόσιο συμφέρον όπως το αντιλαμβάνεται η εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Απευθυνόμενος στα κόμματα ο κ. Παππάς τα κάλεσε «να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ», ενώ επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας: «Να εξηγήσει η ΝΔ πως γίνεται κάθε φορά που βήχει ένας καναλάρχης να παθαίνει πνευμονία η ΝΔ».

Επεσήμανε ακόμη ότι «έχουν ήδη εισπραχθεί 90 εκατ. που θα αξιοποιηθούν για να πάνε 15.000 παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, να προσληφθούν 4.000 άτομα στην υγεία και να υπάρξει ένα πρόγραμμα για να επιστρέψουν Έλληνες επιστήμονες από το εξωτερικό».

«Δεν είναι καλό να υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα που να μπορούν να καθυποτάξουν την πολιτεία για τα δικά τους συμφέροντα και να αισθάνονται ότι μπορεί να επιβάλλουν την δική τους ατζέντα», πρόσθεσε.

Για τις καταγγελίες Κοντομηνά ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι «συμμετείχε στη διαδικασία, δεν κατέστη υπερθεματιστής και από την επομένη ξεκίνησε να με καθυβρίζει μέσα από συγκεκριμένους δημοσιογράφους».

«Είναι προφανές ότι εμπλέκεται και στην παρακολούθησή μου στη Νέα Υόρκη. Είναι προφανές ότι τα κάνει επειδή ατύχησε στον διαγωνισμό και ότι έχει κάνει πλείστες επαφές και με άλλους επιχειρηματίες.

«Λέει αλήθεια ή ψέματα;» τον διέκοψε ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης. «Ο Κοντομηνάς μπορεί να ισχυριστεί ή να κάνει τέρατα και σημεία. Για παράδειγμα να μεταμφιέσει ένα δημοσιογράφο του και να με παρακολουθεί. Τα περί επιρροής μας σε καναλάρχες δεν έχουν τεκμηριωθεί», επέμεινε ο κ. Παππάς. «Το καταγγέλλετε;» ρώτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. «Σαφέστατα», απάντησε ο υπουργός.

Για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών ο κ. Παππάς τόνισε ότι «όταν αναλάβαμε στο τηλεοπτικό τοπίο υπήρχαν δύο καμπύλες: μία φθίνουσα του αριθμού εργαζομένων και μία αύξουσα του ύψους των χρεών. Επομένως δεν έπρεπε να καθυστερήσουμε. Βάλαμε στον νόμο πολύ αυστηρούς όρους για την απασχόληση και μας επιτέθηκε η ΝΔ και οι καναλάρχες ότι βάζουμε πολύ υψηλό αριθμό εργαζομένων. Είναι επομένως υποκριτικό να μας επικρίνουν σήμερα. Ήδη ανακοινώσαμε πρόγραμμα για την απασχόληση σε όσους χάσουν την εργασία τους λόγω των επιχειρηματικών επιλογών που θα γίνουν».

«Ο αριθμός τέσσερα επελέγη με βάση και την διεθνή εμπειρία και τα στοιχεία της αγοράς», πρόσθεσε και τόνισε ότι «ο νόμος δεν συντάχθηκε από μηδενική βάση. Σε όλους τους άλλους νόμους ο αριθμός των αδειών καθοριζόταν με υπουργική απόφαση, ενώ τώρα έγινε με απόφαση της Βουλής. Στην Ελλάδα είχε συντελεστεί μία αεροπειρατεία, είχε υποκλαπεί ο αέρας της χώρας από μία συγκεκριμένη ομάδα επιχειρηματιών. Αυτή η αεροπειρατία είναι που σπάει».

Στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Παππάς δήλωσε χαρούμενος που κλήθηκε στην Επιτροπή, συμπληρώνοντας πως η κλήση του «μπορεί να προσθέσει στον εξαντλητικό διάλογο γύρω από τον νόμο που ψήφισε η Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες».

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι ο διάλογος αυτός ξεκίνησε στις 22 Ιουλίου του 2015 και έκτοτε, όχι μόνο στη Βουλή αλλά και δημοσίως κατά το μέγιστο βαθμό, έγινε ο διάλογος «και μέσα από τον παραμορφωτικό φακό της υπεράσπισης των ιδιαίτερων συμφερόντων των ιδιοκτητών».

Σχετικά με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα του Μάκη Βορίδη για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνης, όσον αφορά την αναβολή της διάσκεψης του ΣτΕ και τις παραιτήσεις δύο αντιπροέδρων από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών, ο υπουργός απάντησε πως με την παραίτησή τους οι δύο δικαστικοί λειτουργοί το μόνο που κατάφεραν ήταν να κλιμακώσουν την πολιτική ένταση, αφού το μόνο που έκαναν ήταν να παραιτηθούν από ένα συνδικαλιστικό όργανο. Να προστεθεί πως ο δικηγόρος των καναλαρχών είναι σύντροφος της δικαστή του ΣτΕ που παραιτήθηκε.

Απέλπιδα προσπάθεια Βενιζέλου για την υπεράσπιση των καναλαρχών

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η κουβέντα όταν το λόγο πήρε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε μία σειρά από ζητήματα, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει και ευφάνταστες υποθέσεις, συνδέσεις και συμψηφισμούς. Για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών και το τίμημα που τέθηκε για την εκκίνηση της δημοπρασίας, ο Νίκος Παππάς επικαλέστηκε τα εκατομμύρια που διατίθενται στην αγορά από τη διαφημιστική πίτα, τα οποία δεν ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός εξήγγειλε μάλιστα την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διάθεση του τηλεοπτικού χρόνου, με σκοπό να μην λειτουργούν από θέση ισχύος οι διαφημιστικές εταιρίες κατά τις συνδιαλλαγές με τους τηλεοπτικούς σταθμούς. 

Ο κ. Βενιζέλος κάνοντας μία ιστορική αναδρομή στα πεπραγμένα της κυβέρνησης του 89’, άφησε αιχμές για τη νομοθέτηση του νόμου όπου έδωσε τις πρώτες τηλεοπτικές άδειες στους εκδότες των τότε αθηναϊκών εφημερίδων, με τον Νίκο Παππά να απαντά πωςαναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη (για τη συμμετοχή του Συνασπισμού της Αριστεράς στην κυβέρνηση) κι ας ήταν μόλις 13 χρονών!

Σε αυτό το σημείο, ο υπουργός επικαλέστηκε το νόμο του 1995, ο οποίος ήταν πνευματικό τέκνο του ίδιου του Βενιζέλου, με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να παραδέχεται πως κακώς δεν ίσχυσε ο νόμος, παραθέτοντας τη δικαιολογία ότι μία εβδομάδα μετά τη ψήφιση του νόμου εκείνος απομακρύνθηκε από το αρμόδιο υπουργείο.

Μετέπειτα ο Βενιζέλος έκανε λόγο για την επιστολή του Επιτρόπου Έντινγκερ για τις τηλεοπτικές άδειες τον Απρίλιο του 2016, με τον υπουργό να του υπενθυμίζει όταν ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος θεσμοθετούσε με νόμο ότι υπεύθυνος για τον αριθμό των αδειών είναι ο εκάστοτε αρμόδιος υπουργός. Μάλιστα, σε παρέμβασή της επί της συζήτησης η Αννέτα Καββαδία επεσήμανε όσα είχε πει από το βήμα της Βουλής ο Τηλέμαχος Χυτήρης, θεωρώντας τα έξι κανάλια πολλά και τη διαφημιστική πίτα περιορισμένη, γεγονός που δημιουργεί ζημιογόνες επιχειρήσεις.