Παππάς: Και άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει μετά από 27 χρόνια ανομίας

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, ο υπουργός Επικρατείας επεξήγησε το χαρακτήρα των δύο τροπολογιών του νόμου 4339 που κατατίθενται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας, ξεκαθαρίζοντας πως θα δοθεί τέλος στα 27 χρόνια ανομίας στο άναρχο τηλεοπτικό τοπίο.

580737911dc524c0258b4583

Ο Νίκος Παππάς παρουσιάστηκε αισιόδοξος για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, επικαλούμενος την πορεία σύγκλισης των πολιτικών κομμάτων που εντοπίστηκε στην τελευταία Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

«Καλώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν τις δύο τροπολογίες του νόμου 4339/15» είπε ο κ. Παππάς, επεξηγώντας τις δύο τροπολογίες. Συγκεκριμένα, η πρώτη σχετίζεται με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων για τη διεξαγωγή διαγωνισμού από τη ΓΓΕΕ στο ΕΣΡ. «Για μία και πρώτη φορά μετέφερε η Πολιτεία αυτή την αρμοδιότητα» τόνισε ο κ. Παππάς, με σκοπό να καλύψει το νομικό κενό μη συγκρότησης ΕΣΡ. «Η προηγούμενη διάταξη του νόμου 4339/15 γέννησε διοικητικές πράξεις», αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ, η οποία πάρθηκε με οριακή πλειοψηφία και έκρινε ως αντισυνταγματική την εν λόγω διάταξη. «Και έρχεται η κυβέρνηση πριν τη δημοσίευση του ΣτΕ να θεραπεύσει αυτό το γεγονός» υποστήριξε και πρόσθεσε πως «εμείς προσπαθήσαμε να αλλάξουμε το αντισυνταγματικό τηλεοπτικό τοπίο, με κανάλια χωρίς άδεια, γεγονός που είχε κριθεί αντισυνταγματικό από το ΣτΕ».

«Είναι πρόδηλο πλέον ότι όποιος διαγωνισμός γίνει, θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας από το ΕΣΡ» επισήμανε.

Η δεύτερη τροπολογία αναφέρεται στον αριθμό των αδειών, με τον υπουργό Επικρατείας να υπενθυμίζει ότι στα προηγούμενα νομοθετήματα ο αριθμός αδειών ήταν ζήτημα υπουργικής απόφασης, αναφέροντας τα παραδείγματα των νομοθετημάτων Βορίδη, Ρουσόπουλου και Βενιζέλου. Συμπλήρωσε λέγοντας πως με την τροπολογία αυτή η αιτιολογημένη γνώμη του ΕΣΡ γίνεται σύμφωνη γνώμη. «Η θέση της κυβέρνηση είναι γνωστή για τον αριθμό των αδειών, αλλά αν υπάρξουν άλλες απόψεις θα είμαστε αναγκασμένοι να τις συζητήσουμε με όρους σύγκλισης» υπογράμμισε.

«Η πολιτεία βγαίνει πιο πλούσια, ακόμα κι εδώ που είμαστε. Έχει αποδειχτεί ότι η Πολιτεία οφείλει να τηρήσει το Σύνταγμα για να δώσει άδειες. Απεδείχθη ότι μπορεί να διοργανωθεί διαγωνισμός. Έχει αποδειχτεί, επίσης, ότι υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια, που δεν καταβάλλονταν τα προηγούμενα χρόνια» τόνισε ο κ. Παππάς και επανήλθε ξεκαθαρίζοντας πως υπάρχει δεδικασμένο και αυτό είναι το τίμημα που δόθηκε. «Να συζητήσουμε με βάση τα νέα δεδομένα, αλλιώς θα είμαστε υπόλογοι στις νέες γενιές» παρατήρησε.

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε περαιτέρω πως και άδειες θα δοθούν και τίμημα θα υπάρξει, χαρακτηρίζοντας αυτό το γεγονός ως μεγάλη τομή. Συμπλήρωσε μάλιστα πως όταν ξεκίνησε η συζήτηση για τις άδειες, η γραμμή της αντιπολίτευσης ήταν πως δεν χρειαζόταν καμία συζήτηση για την αδειοδότηση, αφού προϋπήρχε η διαδικασία της DIGEA.

«Τη Δευτέρα που έρχεται πρέπει να έχουμε ΕΣΡ. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις να κάνουν το τελευταίο βήμα. Να πιέσουμε και να συμβάλλουμε να γίνει διαγωνισμός» είπε, για να καταλήξει λέγοντας πως η απόφαση του ΣτΕ παρήγαγε δύο αποτελέσματα. Το ένα είναι οικονομικό και έχει να κάνει με τη μεταφορά πόρων προς τους έχοντες. «Το δεύτερο είναι ένα τεράστιο συνταγματικό κενό», με βάση τη συνταγματική πρόβλεψη για την εκμετάλλευση του δημόσιου αγαθού των τηλεοπτικών αδειών, που δεν μπορεί να εφαρμοστεί από την κεντρική διοίκηση αφού δεν συγκροτείται ΕΣΡ. 

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…