Πάπας Φραγκίσκος: Οργιάζουν οι φήμες περί παραίτησης του 85χρονου Ποντίφικα

Αυτή την εβδομάδα ωστόσο, ένας από τους στενότερους συμβούλους και φίλους του, ο καρδινάλιος της Ονδούρας Oscar Rodriguez Maradiaga, είπε ότι οι συζητήσεις για παραίτηση του Πάπα ή για το τέλος του ποντίφικα του Φραγκίσκου ήταν αβάσιμες

pope1

Αυξάνονται οι φήμες που θέλουν τον Πάπα Φραγκίσκο να ακολουθεί τα χνάρια του προκατόχου του, Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ, εγκαταλείποντας σύντομα το τιμόνι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας

Ο Πάπας Φραγκίσκος έριξε λάδι στη φωτιά, ανακοινώνοντας ότι θα επισκεφθεί την πόλη της Λ’ Άκουιλα της κεντρικής Ιταλίας τον Αύγουστο για μια γιορτή που διοργανώθηκε από τον Πάπα Κελεστίνο Ε’, έναν από τους λίγους ποντίφικες που παραιτήθηκαν πριν από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’ που αποχώρησε το 2013.

Ο Φραγκίσκος εξελέγη Πάπας το 2013 με εντολή να μεταρρυθμίσει την κεντρική οργάνωση της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, τη Ρωμαϊκή Κουρία. Τώρα που το εννιάχρονο έργο έχει αναπτυχθεί και υλοποιηθεί τουλάχιστον εν μέρει, το κύριο καθήκον του έχει κατά κάποιο τρόπο εκπληρωθεί.

Φήμες οτι εγκαταλείπει το τιμόνι

Τα ιταλικά και καθολικά μέσα ενημέρωσης έχουν γεμίσει λοιπόν με εικασίες και ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής πληροφορίες ότι ο 85χρονος Φραγκίσκος σχεδιάζει να ακολουθήσει τα βήματα του Βενέδικτου, λόγω των αυξημένων κινητικών του προβλημάτων που τον ανάγκασαν να χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι τον τελευταίο μήνα.

Αυτές οι φήμες ενισχύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Φραγκίσκος ανακοίνωσε ένα συμβούλιο για τη δημιουργία 21 νέων καρδιναλίων που είχε προγραμματιστεί για τις 27 Αυγούστου. Δεκαέξι από αυτούς τους καρδινάλιους είναι κάτω των 80 ετών και μπορούν να ψηφίσουν σε ένα κονκλάβιο για την εκλογή του διαδόχου του Φραγκίσκου.

Μόλις προστεθούν στις τάξεις των «πριγκίπων της εκκλησίας», ο Φραγκίσκος θα έχει συμπληρώσει το Κολέγιο των Καρδιναλίων με 83 από τους 132 καρδινάλιους σε ηλικία ψήφου. Αν και δεν υπάρχει εγγύηση για το πώς θα ψηφίσουν, οι πιθανότητες να βρουν έναν διάδοχο που συμμερίζεται τις ποιμαντικές προτεραιότητες του Φραγκίσκου γίνονται όλο και μεγαλύτερες.

Ο πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε επίσης δύο ημέρες συνομιλιών την επόμενη εβδομάδα για να ενημερώσει τους καρδινάλιους σχετικά με το πρόσφατο αποστολικό του σύνταγμά που μεταρρυθμίζει τη γραφειοκρατία του Βατικανού.

Αυτό το έγγραφο, το οποίο τίθεται σε ισχύ την Κυριακή, επιτρέπει στις γυναίκες να διευθύνουν τα γραφεία του Βατικανού, επιβάλλει περιορισμούς θητείας στους υπαλλήλους του Βατικανού και τοποθετεί την Αγία Έδρα ως θεσμό στην υπηρεσία των τοπικών εκκλησιών και όχι το αντίστροφο.

Ο συμβολισμός της επίσκεψης στην Άκουιλα

Όλα τα παραπάνω έκαναν την κατά τα άλλα συνηθισμένη ανακοίνωση του Σαββάτου για μια ποιμαντική επίσκεψη στην Άκουιλα να έχει περισσότερο βάρος από ό,τι θα είχε διαφορετικά. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το χρονοδιάγραμμα της επίσκεψης.

Το Βατικανό και η υπόλοιπη Ιταλία είναι συνήθως σε διακοπές από τον Αύγουστο έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, με όλες εκτός από τις βασικές επιχειρήσεις κλειστές. Η σύγκληση ενός συμβουλίου εν μέσω θέρους, η συγκέντρωση για διήμερες συνομιλίες σχετικά με την εφαρμογή της μεταρρύθμισής του και η πραγματοποίηση μιας συμβολικά σημαντικής ποιμαντικής επίσκεψης υποδηλώνει ότι ο Φραγκίσκος μπορεί να έχει κατά νου κάτι εκτός από τα συνηθισμένα.

«Με τα σημερινά νέα ότι ο ποντίφικας θα πάει στην Άκουιλα στα μέσα του Αυγούστου, όλα έγιναν ακόμα πιο ενδιαφέροντα», έγραψε στο Twitter ο σχολιαστής του Βατικανού Ρόμπερτ Μίκενς, συνδέοντας ένα δοκίμιο που είχε δημοσιεύσει στη La Croix σχετικά με τις φήμες, γύρω από το μέλλον της θητείας του.

Η βασιλική στην Άκουιλα φιλοξενεί τον τάφο του Κελεστίνου, ενός ερημίτη Πάπα που παραιτήθηκε μετά από πέντε μήνες το 1294, υπό το βάρος της ευθύνης. Το 2009, ο Βενέδικτος επισκέφτηκε την Άκουιλα, η οποία είχε καταστραφεί από έναν πρόσφατο σεισμό και προσευχήθηκε στον τάφο του.

Κανείς τότε δεν εκτίμησε τη σημασία της χειρονομίας. Αλλά τέσσερα χρόνια αργότερα, ο 85χρονος Βενέδικτος θα ακολουθούσε τα βήματα του Κελεστίνου, λέγοντας ότι δεν είχε πλέον τη δύναμη του σώματος και του νου για να συνεχίσει το δύσκολο έργο.

Το Βατικανό ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο Φραγκίσκος θα επισκεφθεί την πόλη για να κάνει τη Λειτουργία στις 28 Αυγούστου και να ανοίξει την «Αγία Πόρτα» στη βασιλική που φιλοξενεί τον τάφο του Κελεστίνου. Το χρονοδιάγραμμα συμπίπτει με τον εορτασμό της εκκλησίας για τη Γιορτή της Συγχώρεσης

Ο Φραγκίσκος είχε επαινέσει την απόφαση του Βενέδικτου να συνταξιοδοτηθεί ως «άνοιγμα της πόρτας» για τους μελλοντικούς πάπες να κάνουν το ίδιο, και αρχικά είχε προβλέψει μια σύντομη παπική θητεία για τον εαυτό του δύο έως πέντε χρόνια.

Διαψεύσεις και εικασίες

Εννέα χρόνια αργότερα δεν έχει δείξει σημάδια ότι θέλει να παραιτηθεί και επισήμως έχει μεγάλα έργα ακόμα στον ορίζοντα. Εκτός από τα επερχόμενα ταξίδια φέτος στο Κονγκό, το Νότιο Σουδάν, τον Καναδά και το Καζακστάν, το 2023 έχει προγραμματίσει μια μεγάλη συνάντηση των επισκόπων του κόσμου για να συζητηθεί η αυξανόμενη αποκέντρωση της Καθολικής Εκκλησίας, καθώς και η συνεχής εφαρμογή των μεταρρυθμίσεών του.

Όμως ο Φραγκίσκος έχει ταλαιπωρηθεί από τους τεντωμένους συνδέσμους στο δεξί του γόνατο που κάνουν το περπάτημα επίπονο και δύσκολο. Έχει εξομολογηθεί σε φίλους ότι δεν θέλει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με πληροφορίες λόγω της αντίδρασής του στην αναισθησία τον περασμένο Ιούλιο, όταν του αφαιρέθηκε μέρος από το παχύ έντερο.

Αυτή την εβδομάδα, ένας από τους στενότερους συμβούλους και φίλους του, ο καρδινάλιος της Ονδούρας Oscar Rodriguez Maradiaga, είπε ότι οι συζητήσεις για παραίτηση του Πάπα ή για το τέλος του ποντίφικα του Φραγκίσκου ήταν αβάσιμες. «Πιστεύω ότι πρόκειται για οπτικές ψευδαισθήσεις, εγκεφαλικές ψευδαισθήσεις», είπε στο Religion Digital, έναν ισπανόφωνο καθολικό ιστότοπο.

Ο Christopher Bellitto, ιστορικός εκκλησίας στο Πανεπιστήμιο Kean στο Union του Νιου Τζέρσεϊ, σημείωσε ότι οι περισσότεροι παρατηρητές του Βατικανού αναμένουν ότι ο Φραγκίσκος θα παραιτηθεί τελικά, αλλά όχι πριν πεθάνει ο Βενέδικτος. Ο 95χρονος συνταξιούχος Πάπας είναι σωματικά αδύναμος αλλά εξακολουθεί να είναι σε εγρήγορση και δέχεται περιστασιακούς επισκέπτες στο σπίτι του στους κήπους του Βατικανού.

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

433140002 767928198614916 439479898267640574 n

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

Ο Εθισμός μέσα από τους στίχους του θίγει συχνά υποθέσεις που απασχολούν έντονα την ελληνική…