Παπανάτσιου: Υπάρχει δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική και η ΝΔ έχει αρχίσει να το νιώθει

«Πιστεύετε ειλικρινά ότι θα σκεπάσετε τις αντιδράσεις του κόσμου για τα ανερμάτιστα μέτρα σας ή ότι θα αποδράσετε από τις ευθύνες σας για την κατάσταση στην οικονομία;»

Στην αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης, στο οικονομικό, αλλά και στο κοινωνικό πεδίο αναφέρθηκε η βουλευτής και Αναπληρώτρια Τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τους ίδιους πόρους της ΕΕ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης.

Η βουλευτής ξεκίνησε λέγοντας πως κάθε φορά πρέπει να εξετάζεται παράλληλα το πλαίσιο μέσα στο οποίο συζητείται το εκάστοτε σχέδιο νόμου, κάνοντας ειδική μνεία στην αστυνομοκρατία και την καταστολή των τελευταίων ημερών, που όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας όλων, και απηύθυνε το εξής ερώτημα στην κυβέρνηση: «Πιστεύετε ειλικρινά ότι θα σκεπάσετε τις αντιδράσεις του κόσμου για τα ανερμάτιστα μέτρα σας ή ότι θα αποδράσετε από τις ευθύνες σας για την κατάσταση στην οικονομία;». Η βουλευτής συνέχισε λέγοντας πως η Κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει ένα συγνώμη από τους νέους και τις νέες της χώρας που ένα χρόνο τώρα τους στοχοποιεί ως ανεύθυνους. Η κ.Παπανάτσιου ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ με τα μεγαλύτερα σε διάρκεια και αυστηρότερα lockdown. Τόνισε δε, πως η Κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι γι αυτό φταίνε οι πολίτες.

Σχετικά με το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου, η κ.Παπανάτσιου ανέφερε πως επιχειρείται η αναπροσαρμογή των ίδιων πόρων της Ένωσης για τη δημιουργία του Ταμείου ανάκαμψης. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επί της ουσίας εξουσιοδότηση προς την ΕΕ για δανεισμό από τις αγορές προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, μαζί με την επιβολή ενός πρόσθετου περιβαλλοντικού πόρου. Η βουλευτής τόνισε πως η Πανδημία, όπως κάθε κρίση, έφερε στην επιφάνεια νέα ή παλιά ερωτήματα όπως παραδείγματος χάριν, το μέγεθος των παρεμβάσεων που απαιτούνται για την στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας. Αυτό οδηγεί την ΕΕ στην αύξηση των ίδιων πόρων και στη δημιουργία του Ταμείου. Σημείωσε όμως, πως το πλαίσιο αυτό θα κριθεί και από τις επιλογές της παρούσας Κυβέρνησης, αφού μέχρι τώρα δημιουργείται μεγαλύτερη ανασφάλεια στους πολίτες.

Σχετικά με το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου και τις διατάξεις για το ΤΧΣ, η κ.Παπανάτσιου σημείωσε πως η νομοθέτηση με ελάχιστο χρόνο ενημέρωσης, χωρίς διαβούλευση και ασύνδετες διατάξεις, παγιώνεται ως τακτική. Η βουλευτής υπογράμμισε πως πριν από τη συζήτηση για το ΤΧΣ θα έπρεπε η Κυβερνητική πλειοψηφία να ενημερώσει για το σχέδιο της για το τραπεζικό σύστημα. Στη συνέχεια η κ.Παπανάτσιου σημείωσε πως οι διατάξεις δε διασφαλίζουν το Δημόσιο συμφέρον και σίγουρα δεν οδηγούν στην βελτίωση της λειτουργίας του Χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αντίθετα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η βουλευτής, ευελικτοποιούν περαιτέρω το σχήμα το ΤΧΣ, και αδυνατίζουν τη θέση του Ελληνικού Δημοσίου στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής. Η κ.Παπανάτσιου ανέφερε πως το Δημόσιο ως βασικός μέτοχος πρέπει να έχει αποφασιστικό και καθοριστικό ρόλο στις στρατηγικές αποφάσεις των συστηματικών τραπεζών, αλλά και μεγαλύτερη εκπροσώπηση στα ΔΣ των Ιδρυμάτων.

Η κ. Παπανάτσιου σημείωσε πως αυτό το πλαίσιο έρχεται σε μία περίοδο που προωθείται η επανιδιωτικοποίηση, μεταξύ άλλων, και της τράπεζας Πειραιώς. Κατέκρινε τη Νέα Δημοκρατία διότι ξεχνάει επιμελώς την ιστορία της αγροτικής και προχωράει σε νέες περιπέτειες που θα ζημιώσουν το Ελληνικό Δημόσιο. Ενώ σημείωσε πως τα στοιχεία δείχνουν ότι χάρη στην Αγροτική πέτυχε το PSI και κρατήθηκε όρθια η συγκεκριμένη τράπεζα, ενώ η ΑΤΕ έχασε 4,3 δις. Τέλος, η κ. Παπανάτσιου σημείωσε πως το διάγγελμα του Πρωθυπουργού γύρισε το χρόνο 20 μήνες πίσω για να θυμίσει ότι μόνο η Κυβέρνηση έχει τη νομιμοποίηση να αποφασίζει και να πράττει. Η βουλευτής σημείωσε όμως, πως Δημοκρατία βασίζεται σε αμοιβαίες υποχωρήσεις, και υπογράμμισε πως μέχρι στιγμής, μόνο οι πολίτες υποχωρούν. Η Κυβέρνηση αντίθετα, εκλαμβάνει τη συλλογική δέσμευση των πολιτών για την προάσπιση της δημόσια υγείας, ως συναίνεση, στις αυταρχικές πολιτικές, από την παιδεία, την εργασία και τα δικαιώματα μέχρι την υγεία και την οικονομία.

Συγκλονίζει η αποκάλυψη της κόρης του Πασχάλη Τερζή: «Τρία χρόνια πριν διαγνώστηκα με όγκο στο νωτιαίο μυελό»

Συγκλονίζει η αποκάλυψη της κόρης του Πασχάλη Τερζή: «Τρία χρόνια πριν διαγνώστηκα με όγκο στο νωτιαίο μυελό»

Μια εκ βαθέων εξομολόγηση έκανε η Γιάννα Τερζή το βράδυ της Παρασκευής μέσα από το…

Υπόθεση Κοκλώνη: Τι συμβαίνει με την έρευνα της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος;

Υπόθεση Κοκλώνη: Τι συμβαίνει με την έρευνα της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος;

Aν και έχουν περάσει τόσοι μήνες οι έρευνες συνεχίζονται δίχως αποτέλεσμα, κάτι που εγείρει ερωτήματα για…

Εορταστικό ωράριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Ποιες Κυριακές είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Εορταστικό ωράριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Ποιες Κυριακές είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει το φετινό εορταστικό ωράριο λειτουργίας, οι 3 Κυριακές που…