Παπανάτσιου: Υπάρχει δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική και η ΝΔ έχει αρχίσει να το νιώθει

«Πιστεύετε ειλικρινά ότι θα σκεπάσετε τις αντιδράσεις του κόσμου για τα ανερμάτιστα μέτρα σας ή ότι θα αποδράσετε από τις ευθύνες σας για την κατάσταση στην οικονομία;»

EK Papanatsiou

Στην αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης, στο οικονομικό, αλλά και στο κοινωνικό πεδίο αναφέρθηκε η βουλευτής και Αναπληρώτρια Τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τους ίδιους πόρους της ΕΕ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης.

Η βουλευτής ξεκίνησε λέγοντας πως κάθε φορά πρέπει να εξετάζεται παράλληλα το πλαίσιο μέσα στο οποίο συζητείται το εκάστοτε σχέδιο νόμου, κάνοντας ειδική μνεία στην αστυνομοκρατία και την καταστολή των τελευταίων ημερών, που όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας όλων, και απηύθυνε το εξής ερώτημα στην κυβέρνηση: «Πιστεύετε ειλικρινά ότι θα σκεπάσετε τις αντιδράσεις του κόσμου για τα ανερμάτιστα μέτρα σας ή ότι θα αποδράσετε από τις ευθύνες σας για την κατάσταση στην οικονομία;». Η βουλευτής συνέχισε λέγοντας πως η Κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει ένα συγνώμη από τους νέους και τις νέες της χώρας που ένα χρόνο τώρα τους στοχοποιεί ως ανεύθυνους. Η κ.Παπανάτσιου ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ με τα μεγαλύτερα σε διάρκεια και αυστηρότερα lockdown. Τόνισε δε, πως η Κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι γι αυτό φταίνε οι πολίτες.

Σχετικά με το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου, η κ.Παπανάτσιου ανέφερε πως επιχειρείται η αναπροσαρμογή των ίδιων πόρων της Ένωσης για τη δημιουργία του Ταμείου ανάκαμψης. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επί της ουσίας εξουσιοδότηση προς την ΕΕ για δανεισμό από τις αγορές προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, μαζί με την επιβολή ενός πρόσθετου περιβαλλοντικού πόρου. Η βουλευτής τόνισε πως η Πανδημία, όπως κάθε κρίση, έφερε στην επιφάνεια νέα ή παλιά ερωτήματα όπως παραδείγματος χάριν, το μέγεθος των παρεμβάσεων που απαιτούνται για την στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας. Αυτό οδηγεί την ΕΕ στην αύξηση των ίδιων πόρων και στη δημιουργία του Ταμείου. Σημείωσε όμως, πως το πλαίσιο αυτό θα κριθεί και από τις επιλογές της παρούσας Κυβέρνησης, αφού μέχρι τώρα δημιουργείται μεγαλύτερη ανασφάλεια στους πολίτες.

Σχετικά με το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου και τις διατάξεις για το ΤΧΣ, η κ.Παπανάτσιου σημείωσε πως η νομοθέτηση με ελάχιστο χρόνο ενημέρωσης, χωρίς διαβούλευση και ασύνδετες διατάξεις, παγιώνεται ως τακτική. Η βουλευτής υπογράμμισε πως πριν από τη συζήτηση για το ΤΧΣ θα έπρεπε η Κυβερνητική πλειοψηφία να ενημερώσει για το σχέδιο της για το τραπεζικό σύστημα. Στη συνέχεια η κ.Παπανάτσιου σημείωσε πως οι διατάξεις δε διασφαλίζουν το Δημόσιο συμφέρον και σίγουρα δεν οδηγούν στην βελτίωση της λειτουργίας του Χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αντίθετα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η βουλευτής, ευελικτοποιούν περαιτέρω το σχήμα το ΤΧΣ, και αδυνατίζουν τη θέση του Ελληνικού Δημοσίου στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής. Η κ.Παπανάτσιου ανέφερε πως το Δημόσιο ως βασικός μέτοχος πρέπει να έχει αποφασιστικό και καθοριστικό ρόλο στις στρατηγικές αποφάσεις των συστηματικών τραπεζών, αλλά και μεγαλύτερη εκπροσώπηση στα ΔΣ των Ιδρυμάτων.

Η κ. Παπανάτσιου σημείωσε πως αυτό το πλαίσιο έρχεται σε μία περίοδο που προωθείται η επανιδιωτικοποίηση, μεταξύ άλλων, και της τράπεζας Πειραιώς. Κατέκρινε τη Νέα Δημοκρατία διότι ξεχνάει επιμελώς την ιστορία της αγροτικής και προχωράει σε νέες περιπέτειες που θα ζημιώσουν το Ελληνικό Δημόσιο. Ενώ σημείωσε πως τα στοιχεία δείχνουν ότι χάρη στην Αγροτική πέτυχε το PSI και κρατήθηκε όρθια η συγκεκριμένη τράπεζα, ενώ η ΑΤΕ έχασε 4,3 δις. Τέλος, η κ. Παπανάτσιου σημείωσε πως το διάγγελμα του Πρωθυπουργού γύρισε το χρόνο 20 μήνες πίσω για να θυμίσει ότι μόνο η Κυβέρνηση έχει τη νομιμοποίηση να αποφασίζει και να πράττει. Η βουλευτής σημείωσε όμως, πως Δημοκρατία βασίζεται σε αμοιβαίες υποχωρήσεις, και υπογράμμισε πως μέχρι στιγμής, μόνο οι πολίτες υποχωρούν. Η Κυβέρνηση αντίθετα, εκλαμβάνει τη συλλογική δέσμευση των πολιτών για την προάσπιση της δημόσια υγείας, ως συναίνεση, στις αυταρχικές πολιτικές, από την παιδεία, την εργασία και τα δικαιώματα μέχρι την υγεία και την οικονομία.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…