Παπανάτσιου: Ο Προϋπολογισμός οδηγεί στην αύξηση των ανισοτήτων

«Το μαγικό ραβδάκι της μείωσης της φορολογίας απλά δεν αρκεί. Ήδη, αρκετές από τις δεσμεύσεις σας παραπέμπονται στις καλένδες» είπε μεταξύ άλλων η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση του προσχεδίου του νέου Προϋπολογισμού

NewsRoom 22/10/2019 | 16:16

O Προϋπολογισμός που καταθέτει η κυβέρνησης της ΝΔ στη Βουλή οδηγεί στην αύξηση των ανισοτήτων, ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου, κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του νέου Προϋπολογισμού στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. «Το μόνο που θα καταφέρετε είναι η αύξηση των ανισοτήτων. Το έχετε ξαναπροσπαθήσει και στο πρόσφατο παρελθόν», είπε η Κατερίνα Παπανάτσιου και πρόσθεσε ότι ο Προϋπολογισμός ξεχνάει οριστικά την υπόσχεση της κυβέρνησης, για μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5%.

«Το μαγικό ραβδάκι της μείωσης της φορολογίας απλά δεν αρκεί. Ήδη, αρκετές από τις δεσμεύσεις σας παραπέμπονται στις καλένδες», είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: «Αντίθετα, για εμάς ο στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος, πέραν της δίκαιης και ισοκατανεμημένης ανάπτυξης, με προστασία των μισθών, προστασία του περιβάλλοντος, ενίσχυση της έρευνας και της παιδείας, ολοκληρωτική προστασία στους ασθενέστερους και δημιουργία πλαισίου που θα ενισχύει την ισότιμη συμμετοχή της χώρας στην 4η Τεχνολογική Επανάσταση με ένα νέο συμβόλαιο με την κοινωνία».

Η Κατερίνα Παπανάτσιου αμφισβήτησε τους στόχους που θέτει ο Προϋπολογισμός για την ανάπτυξη. «Ο στόχος της ανάπτυξης 2,8% το 2020, όπως σημείωσε και το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, προϋποθέτει κλείσιμο του 2019 στο 2%, και μπορεί να θεωρείται εφικτός, εφόσον δεν υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα, εφόσον συνεχιστεί η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, περιοριστεί η αβεβαιότητα, βελτιωθούν οι συνθήκες πιστωτικής επέκτασης, εφόσον δεν υπάρξουν μείζονες διαταραχές στις εργασιακές σχέσεις, δεν αυξηθούν οι τιμές πετρελαίου, δεν λογιστούν οι επιπτώσεις του Brexit», είπε η Κατερίνα Παπανάτσιου που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να καλύψει με ευχολόγια το δημοσιονομικό κενό που διαπιστώνει ο Προϋπολογισμός, ύψους 1,9 δισ.

Την ίδια ώρα, όπως κατήγγειλε, η κυβέρνηση ξεχνάει μια σημαντική δέσμευσή της, για αύξηση του κατώτατου μισθού στο διπλάσιο της ανάπτυξης, ενώ οι περιοριστικές παρεμβάσεις προέρχονται από πηγές με διαφορετικούς βαθμούς βεβαιότητας. «Η φορολογία ακίνητης περιουσίας, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση των φορολογικών εισπράξεων κατά 200 εκατομμύρια ευρώ παρουσιάζει υψηλή βεβαιότητα, αλλά και εδώ, ξεχνάτε την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ στο 30% που είχατε υποσχεθεί και παράλληλα παίρνετε μέρος της μείωσης πίσω. Η μείωση της οροφής δαπανών κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, η εξοικονόμηση δαπανών κατά 80 εκατομμύρια ευρώ, η αύξηση των εσόδων κατά 134 εκατομμύρια ευρώ, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης κατά 123 εκατομμύρια ευρώ και η προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά 642 εκατομμύρια ευρώ, έχουν λιγότερο εξασφαλισμένη απόδοση», είπε η Κατερίνα Παπανάτσιου.