Παπανάτσιου: Το επιτελικό κράτος των «αρίστων» δεν αντιμετώπισε τις συνέπειες της πανδημίας στο αγροτικό εισόδημα

«Πότε η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει την απόδοση των 150 εκατομμυρίων των κρατικών ενισχύσεων για τον αγροτικό τομέα;» διερωτάται η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου

EK Papanatsiou

Το γεγονός ότι οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις εξαιρέθηκαν από την αποζημίωση ειδικού σκοπού, επεσήμανε στην τοποθέτησή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το σ/ν του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Δεκάδες αγρότισσες, που παρέχουν εργασία στους Γυναικείους Συνεταιρισμούς, δεν συμπεριλήφθηκαν στις ενισχύσεις σας», τόνισε η βουλευτής. Η βουλευτής, απευθυνόμενη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, διερωτάται «ποιες ενέργειες έκανε το Υπ.Α.Α.Τ. για να προστατέψει το εισόδημα των αιγοπροβατοτρόφων που είδαν τις τιμές πώλησης του κρέατος, το Πάσχα, να κατακρημνίζονται;», ενώ παράλληλα ανέφερε επίσης, πως τα ανεπαρκή 24 εκ που έχει υπολογίσει η Κυβέρνηση, ένα μήνα μετά, δεν έχουν ακόμα αποδοθεί.

Στη συνέχεια η βουλευτής υπογράμμισε πως ο μόνος κλάδος που υπήρξε πρόβλεψη ενίσχυσης, ήταν αυτός της αλιείας, αλλά ακόμα κι αυτό έγινε με πολλές εξαιρέσεις. Η βουλευτής διερωτήθηκε πότε η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει την απόδοση των 150 εκατ. των κρατικών ενισχύσεων για τον αγροτικό τομέα; «Θα δοθούν πίσω στους αγρότες τα 445 εκατ. που επιστρέφονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη δικαίωση της χώρας από το Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για το θέμα των βοσκοτόπων;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Παπανάτσιου επέκρινε την «σπουδή» του Υπουργείου στην αλλαγή του τιμοκαταλόγου του ΕΛΓΑ, χωρίς την ολοκλήρωση της αναγκαίας αναλογιστικής μελέτης και την απαιτούμενη διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς και τη καθυστέρηση στις προσλήψεις των εκτιμητών ΕΛΓΑ. Η βουλευτής έθεσε το θέμα των καταστροφών από χαλάζι στη Ζαγορά και αναφέρθηκε στη δυσμενή θέση που έχουν περιέλθει οι παραγωγοί των ΠΟΠ μήλων που θα δουν μειωμένες αποζημιώσεις ενώ παράλληλα δεν έχουν αποζημιωθεί πλήρως για τις ζημιές από τη προηγούμενη χρονιά.

Αναφορικά με τις πολυδιαφημισμένες διατάξεις των άρθρων 27-29, η βουλευτής σημείωσε πως «αποτελούν καθυστερημένη εφαρμογή του κανονισμού 2017/625 της Ε.Ε.», ενώ συνεχίζοντας τόνισε πως δεν αρκεί μόνο να θεσπίζουμε κυρώσεις για νοθεία και απάτη στα τρόφιμα, πρέπει να υπάρχει και το κατάλληλο πλαίσιο ελέγχων για να βρίσκουμε τις περιπτώσεις όπου συμβαίνει αυτό.» Τέλος ζήτησε από την Κυβέρνηση να προχωρήσει στον ακριβή ορισμό της διαδικασίας ελέγχου και να επικαιροποιηθεί η απάτη και η νοθεία στα τρόφιμα όπως απαιτείται. Στη συνέχεια, η βουλευτής έκανε ειδική αναφορά στην παραχώρηση σε ιδιώτες την πιστοποίηση των ΠΟΠ και την ακύρωση των προστατευτικών μέτρων για το γάλα και το κρέας, σχετικά με την αναγραφή της χώρας καταγωγής.

Κλείνοντας, η κ. Παπανάτσιου, ανέφερε πως τα μέτρα που μέχρι τώρα έχουν ληφθεί υπολείπονται από τις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία. «Παράλληλα όμως έδειξε την αναγκαιότητα στήριξης του πρωτογενή τομέα», όπως χαρακτηριστικά είπε. Κατηγόρησε τη ΝΔ, πως αδιαφορεί για την στήριξη της παραγωγής και σημείωσε πως, «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το οποίο έχει στόχο τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, την στήριξη της παραγωγής, της οικονομίας και των εργαζομένων».

Η βουλευτής σημείωσε, πως ο πρωτογενής τομέας καλύπτεται πλήρως και συνδυαστικά από τα συνολικά μέτρα του Μένουμε Όρθιοι 2. Τα άμεσα μέτρα ύψους 300 εκ. ευρώ που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αγροτικό τομέα, αφορούν, σε επιπλέον ποσό για την αντιμετώπιση των ιδιαιτέρων προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, καθώς αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς και συνεταιρισμοί θα στηριχτούν και με τα μέτρα της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης και του Εισοδήματος Έκτακτης Ανάγκης.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…