Παπαγγελόπουλος: "Δυσάρεστες εκπλήξεις σε φοροφυγάδες και εκπροσώπους της διαπλοκής"

«Δυσάρεστες εκπλήξεις» στους φοροφυγάδες αλλά και στους εκπροσώπους της διαπλοκής φαίνεται πως επιφυλάσσει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

589068c81dc5248f4a8b45d0

Μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο κ. Παπαγγελόπουλος προανήγγειλε σημαντικές δράσεις και αλλαγές με στόχο την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων που σχετίζονται με τις λίστες φοροδιαφυγής, όπως η Λίστα Λαγκάρντ και η Λίστα Μπόργιανς.

Σπουδαίο βήμα, όπως είπε, αποτελεί η δυνατότητα που θα έχει πλέον το Δημόσιο να κάνει χρήση δεσμευμένων χρηματικών ποσών και ακινήτων.

Αυτά, όπως διαμορφώνονται σήμερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, φαίνεται πως προσεγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος προανήγγειλε επίσης πως σύντομα πρόκειται να αναδιαρθρώσει και να αναβαθμίσει το θεσμό του Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς και του Οικονομικού Εγκλήματος ενισχύοντας το νομικό οπλοστάσιο τους.

Για τα θαλασσοδάνεια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Μιλώντας για τα θαλασσοδάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπαγγελόπουλος κάλεσε τα κόμματα να βγουν και να πουν στο λαό ποιοι πήραν τα δάνεια, γιατί τα πήραν, τι τα έκαναν και αν θα τα επιστρέψουν και πότε. 

«Η συζήτηση στη Βουλή που προβλέπεται ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική, θα αναδείξει πιστεύω κάθε είδους ευθύνη για τη λεηλασία που έλαβε χώρα για πάρα πολλά χρόνια σε βάρος του ελληνικού λαού», σχολίασε με αφορμή την αυριανή συζήτηση στη βουλή του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων.

Το ν/σ του υπ. Δικαιοσύνης και ο Φορέας Διαχείρισης δημευμένων και δεσμευμένων στοιχείων

Σύμφωνα με τα όσα υπογράμμισε ο κ. Παπαγγελόπουλος, μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ρυθμίσεις για τη δέσμευση και δήμευση περιουσιακών και αποδεικτικών στοιχείων» το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, δίνεται λέον η δυνατότητα στο Δημόσιο να κάνει χρήση δεσμευμένων χρηματικών ποσών και ακινήτων.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, στο νομοσχέδιο, «ορίζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης ως κεντρική Αρχή παραλαβής και αποστολής αιτημάτων δέσμευσης και δήμευσης περιουσιακών στοιχείων από άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας».

«Με Κοινή Υπουργική Απόφαση θα συσταθεί φορέας διαχείρισης δημευμένων και δεσμευμένων στοιχείων Τροποποιείται το άρθρο 76 ΠΚ και επιτρέπεται η δήμευση αντικειμένων που είναι προϊόντα κακουργήματος ή εκ δόλου πηγάζοντος πλημμελήματος», πρόσθεσε. 

«Σε περίπτωση ανάμειξης με νόμιμη περιουσία η δήμευση επιβάλλεται μέχρι του ποσού αυτού. Περαιτέρω εισάγονται ρυθμίσεις για αναγνώριση και εκτέλεση στην Ελλάδα αποφάσεων των δικαστικών αρχών άλλων κρατών μελών της ΕΕ για δέσμευση και δήμευση περιουσιακών ή αποδεικτικών στοιχείων. Επομένως το Δημόσιο θα μπορεί πλέον να κάνει χρήση των χρηματικών ποσών ή των ακινήτων που έχουν δεσμευτεί από δικαστικές ή άλλες ελεγκτικές αρχές και έχουν παραμείνει ανεκμετάλλευτα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», κατέληξε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Τί θα γίνει με τις καθυστερήσεις στις λίστες φοροφυγάδων

Επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση είχε, έχει και θα έχει τη βούληση και το σθένος να πατάξει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά ανέφερε πως οι λίστες των φοροφυγάδων ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία είναι Ανεξάρτητη Αρχή και οφείλει να μεριμνήσει για την επιτάχυνση της ελεγκτικής διαδικασίας και την αύξηση των εσόδων από τους φορολογικούς ελέγχους.

«Η αρμοδιότητά μου ως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αφορά στον συντονισμό των ελεγκτικών υπηρεσιών. Προς τούτο η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς έχει σχεδιάσει την ίδρυση ελεγκτικού σώματος υπό την εποπτεία των εισαγγελικών λειτουργών για την ταχύτερη διεκπεραίωση των ελέγχων με τη χρήση εξελιγμένων συστημάτων και εφαρμογών άντλησης και διασταύρωσης στοιχείων από τραπεζικά ιδρύματα και άλλους φορείς. Ελάχιστες λεπτομέρειες μένει να συζητηθούν και να διευκρινιστούν με την ήδη Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων Εδώ μπορώ να σας προαναγγείλω και μια δυσάρεστη έκπληξη που επιφυλάσσω στους φοροφυγάδες και στους εκπροσώπους της διαπλοκής στο άμεσο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Οι καθυστερήσεις στην απονομή Δικαιοσύνης

Ο κ. Παπαγγελόπουλος παραδέχτηκε πως υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης.

Ενδεικτικά ανέφερε κάποιες αιτίες.

Α. Ο μεγάλος φόρτος των δικαστηρίων με πάρα πολλές υποθέσεις

Β. Οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή

Γ. Οι θεσμοί της διαμεσολάβησης της εξωδικαστικής επίλυσης της διαιτησίας κλπ που δεν έχουν τύχει της αναμενόμενης υποδοχής, η οποία θα βοηθούσε σημαντικά στη μείωση του αριθμού των υποθέσεων που οδηγούνται στο ακροατήριο

Δ. Η δυνατότητα παρελκυστικών ενεργειών που αφορούν τυπικές ελλείψεις της διαδικασίας και η καταστρατήγηση δικονομικών διατάξεων

Ε. Η χρονοβόρα διαδικασία της δικαστικής συνδρομής

ΣΤ. Οι ογκωδέστατες δικογραφίες για πολύ σοβαρές υποθέσεις με εξέταση πληθώρας μαρτύρων κλπ.

Ξύλο στη Βουλή: «Θα σε βάλω φυλακή, πα..@@..στα» – Πώς ξεκίνησε o τσακωμός Φλώρου και Γραμμένου (photos)

6200577

Ξύλο στη Βουλή: «Θα σε βάλω φυλακή, πα..@@..στα» – Πώς ξεκίνησε o τσακωμός Φλώρου και Γραμμένου (photos)

Πρωτοφανές περιστατικό στην ελληνική Βουλή μεταξύ του Κωνσταντίνου Φλώρου και του Βασίλη Γραμμένου

Κ. Πασχαλίδης: «Πέτυχαν να διαβάσουν κείμενο 1.000 λέξεων» – Τι λέει ο αρχαιολόγος για την «τελευταία κατοικία» του Πλάτωνα

abbat xlMSycxVPw4 unsplash

Κ. Πασχαλίδης: «Πέτυχαν να διαβάσουν κείμενο 1.000 λέξεων» – Τι λέει ο αρχαιολόγος για την «τελευταία κατοικία» του Πλάτωνα

«Το ότι ο τάφος του Πλάτωνα βρισκόταν στην Ακαδημία δεν είναι κάτι άγνωστο για τους…

Καλλιάνος: Πώς το ξέσπασμα για τον πατέρα του «ανάγκασε» το Twitter να πει αλήθειες για τη ΝΔ και τη δημόσια υγεία (video)

Καλλιάνος ξέσπασμα

Καλλιάνος: Πώς το ξέσπασμα για τον πατέρα του «ανάγκασε» το Twitter να πει αλήθειες για τη ΝΔ και τη δημόσια υγεία (video)

Αρκετά είναι τα σχόλια που ακούστηκαν από χρήστες του Twitter σχετικά με το σοβαρό οικογενειακό…

Survivor: Το ριάλιτι του ΣΚΑΪ έκανε τηλεοπτικό προϊόν τους τραμπουκισμούς σε γυναίκα – «Θα της χώσω κάνα χαστούκι» (video)

Survivor

Survivor: Το ριάλιτι του ΣΚΑΪ έκανε τηλεοπτικό προϊόν τους τραμπουκισμούς σε γυναίκα – «Θα της χώσω κάνα χαστούκι» (video)

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη στη Σταυρούλα για αυτό που είπα για τη σφαλιάρα. Αλλά όταν…

Ξύλο στη Βουλή: Ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών, Φλώρος, γρονθοκόπησε βουλευτή της Ελληνικής Λύσης (Εικόνες)

6200555

Ξύλο στη Βουλή: Ο πρώην βουλευτής των Σπαρτιατών, Φλώρος, γρονθοκόπησε βουλευτή της Ελληνικής Λύσης (Εικόνες)

Με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Βασίλης Γραμμένος είπε προς τον ανεξάρτητο βουλευτή «εσένα θα…

«Μας ψεκάζουν με κουρκουμά» – Οι επικές αντιδράσεις στα social media μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης

Σκόνη 1

«Μας ψεκάζουν με κουρκουμά» – Οι επικές αντιδράσεις στα social media μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης

Για την πρωτοφανή σκόνη που είδαμε στη χώρα μας πήραν θέση οι χρήστες του Twitter