Πάνω από 20.000 τα αυτοκίνητα Volkswagen με πειραγμένο λογισμικό που κυκλοφορούν στην Ελλάδα

Την ύπαρξη 21.000 αυτοκινήτων μάρκας Volkswagen με πειραγμένο λογισμικό σχετικά με την εκπομπή ρύπων αποκάλυψε στη Βουλή η υφυπουργός Μεταφορών Μαρίνα Χρυσοβελώνη απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου.

NewsRoom 07/07/2016 | 19:48

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη διαβεβαίωσε ότι «από την πλευρά του υπουργείου μας κινητοποιήθηκαν άμεσα οι υπηρεσίες μας, ώστε να γίνει πλήρης καταγραφή των οχημάτων που κυκλοφορούν στη χώρα μας και φέρουν το επίμαχο λογισμικό, έγινε σχετική αλληλογραφία με τους εισαγωγείς, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΚΒΑ, ώστε να διερευνηθούν πιθανές ενέργειες για τη θεραπεία της όποιας βλάβης ενδεχομένως έχει υποστεί το δημόσιο συμφέρον».

Όπως ανέφερε η υφυπουργός Μεταφορών όλη αυτή η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας από τους εμπλεκόμενους φορείς και μόλις ολοκληρωθεί, «θα προβούμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για όλες τις περιπτώσεις που θα προκύψουν στοιχεία παραβίασης της νομοθεσίας για την έκδοση εγκρίσεων τύπου». Παράλληλα, ενημέρωσε, ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία ανάκλησης των οχημάτων και συμμόρφωσής τους με τις προδιαγραφές των αντίστοιχων εγκρίσεων τύπου, όπως αυτή πραγματοποιείται παράλληλα σε όλα τα κράτη μέλη.

Τέλος η Μαρίνα Χρυσοβελώνη προανήγγειλε διάταξη νόμου με την οποία, ανέφερε, καθιερώνονται κυρώσεις στις περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας για την έγκριση τύπου, η οποία θα καλύπτει και την συγκεκριμένη περίπτωση. «Ήδη και οι δικαστικές μας αρχές αντέδρασαν άμεσα και αναμένονται εξελίξεις: μετά από σχετική πληροφόρηση που είχαμε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την 6-10-2015, σχηματίσθηκε αυτεπαγγέλτως κατά παντός υπευθύνου η με ΑΒΜ Ω2015/132 ποινική δικογραφία, η οποία χρεώθηκε σε Εισαγγελέα. Την 8-10-2015 η δικογραφία διαβιβάσθηκε στον 13ο Πταισματοδίκη Αθηνών για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Μετά το πέρας αυτής επεστράφη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για περαιτέρω επεξεργασία. Λόγω και της ιδιότητάς μου, ως δικηγόρος, να σας πω ότι τα όποια στοιχεία προέκυψαν από την προκαταρκτική έρευνα σε σχέση με την δικογραφία αυτή δεν δύναται να γνωστοποιηθούν δεδομένου ότι αυτή είναι μυστική», ανέφερε η υφυπουργός.