Πάνω από 2,4 εκατομμύρια πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) απηύθυνε έκκληση στα κράτη ανά τον κόσμο την Παρασκευή να πραγματοποιήσουν…

prosfyges polemoy

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) απηύθυνε έκκληση στα κράτη ανά τον κόσμο την Παρασκευή να πραγματοποιήσουν πολυετείς δεσμεύσεις, με στόχο την παροχή μετεγκατάστασης και άλλων μορφών υποδοχής σε επιπλέον 100.000 πρόσφυγες από τη Συρία, εντός του 2015 και του 2016.
Η Υ.Α είχε ήδη καλέσει τα κράτη να προσφέρουν λύσεις σε 30.000 από τους πλέον ευάλωτους πρόσφυγες από τη Συρία μέσω μετεγκατάστασης ή άλλων μορφών υποδοχής έως το τέλος του 2014. Μέχρι σήμερα , 20 χώρες έχουν προσφέρει πάνω από 18.800 θέσεις προς την επίτευξη αυτού του στόχου.  «Η Υ.Α  παραμένει αισιόδοξη ότι ο στόχος των 30.000 θέσεων θα καλυφθεί μέχρι το τέλος του έτους, με την υποβολή σημαντικού αριθμού αιτημάτων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ο εκπρόσωπος Τύπου, Dan McNorton.
 
Η Υ.Α αναμένει ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει αύξηση στον αριθμό των ευάλωτων Σύρων προσφύγων, οι οποίοι θα έχουν ανάγκη μετεγκατάστασης ή άλλων μορφών ανθρωπιστικής  υποδοχής. «Υπό το πρίσμα των αυξανόμενων αναγκών του προσφυγικού πληθυσμού της Συρίας, ο στόχος των 30.000 θέσεων για το 2014 αποτελεί απλώς το πρώτο βήμα για τη διασφάλιση λύσεων για αυτή την ομάδα», ανέφερε ο κ. McNorton.
Στο πλαίσιο της ανταπόκρισής της, η Υ.Α. προτρέπει τα κράτη να εξετάσουν μια σειρά από λύσεις που μπορούν να παρέχουν ασφαλή, άμεση και αποτελεσματική προστασία σε αυτούς τους ανθρώπους. Οι λύσεις αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη μετεγκατάσταση, την ανθρωπιστική υποδοχή ή άλλες μορφές υποδοχής.

Ο κ. McNorton εξήγησε ότι τα κράτη θα μπορούσαν επίσης να προσφέρουν άλλα είδη λύσεων, όπως προγράμματα που επιτρέπουν στους Σύρους να επανενωθούν με τα μέλη της οικογένειας τους, υποτροφίες για φοιτητές από τη Συρία, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία μιας «χαμένης γενιάς» νέων ανθρώπων, καθώς και εκκένωση για ιατρικούς λόγους στους πρόσφυγες με σοβαρά προβλήματα υγείας που απαιτούν ζωτική θεραπεία. «Απευθύνουμε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει να παρέχει μακροπρόθεσμες λύσεις στους Σύρους πρόσφυγες με τις πιο επείγουσες ανάγκες», σημείωσε ο κ. McNorton. 
Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί πάνω από 2,4 εκατομμύρια πρόσφυγες στην περιοχή. Στο Λίβανο διαμένουν περίπου 932.000 πρόσφυγες, στην Ιορδανία περίπου 574.000, στην Τουρκία περίπου 613.000, στο Ιράκ περίπου 223.000 και στην Αίγυπτο περίπου 134.000 πρόσφυγες. 
http://www.unhcr.gr/