NewsRoom
02/04/2020, 15:00

Περισσότερα από 100 κρούσματα κορονοϊού στο πλοίο «Ελ. Βενιζέλος»

Ξεπέρασαν τα 100 τα κρούσματα στο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

NewsRoom 02/04/2020 | 15:00

Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές αρχές καθώς ανησυχητικά είναι τα νέα που έρχονται για το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που βρίσκεται έξω από το λιμάνι του Πειραιά από τις 21 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερα από 100 άτομα που επιβαίνουν σε αυτό, βρέθηκαν θετικοί στον κορονοίο. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι χθες είχαν επιβεβαιωθεί 40 άτομα θετικά στον ιό, όμως τα σημερινά αποτελέσματα των τεστ εκτόξευσαν τον αριθμό των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Επίσημη ενημέρωση για τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων θα πραγματοποιηθεί στην καθιερωμένη καθημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» επιβαίνουν 34 άτομα που αποτελούν το πλήρωμα του πλοίου και οι άλλοι 349 ναυτικοί διαφόρων εθνικοτήτων μεταξύ των οποίων και δύο Έλληνες.

Δύο από τα 20 άτομα που εντοπίστηκαν θετικοί και ήταν σε σοβαρότερη κατάσταση, ένας 72χρονος Ελβετός και ένας 34χρονος Ινδονήσιος μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο «Αττικόν».

Σημειώνεται ότι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έχει πάρει δείγματα από όλους τους επιβαίνοντες του πλοίου. Το πλήρωμα του «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπως και υπόλοιποι ναυτικοί θα παραμείνουν σε καραντίνα στο πλοίο για τουλάχιστον 12 ημέρες.

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» που είχε ναυλωθεί και μετέφερε ναυτικούς για να επανδρώσουν άλλο πλοίο στην Ισπανία βρίσκονταν εδώ και ημέρες αρόδου στο λιμάνι του Πειραιά λόγω της από 21/03 υπουργικής απόφασης με περιοριστικά μέτρα για τους κατάπλους των σκαφών και των πλοίων στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχε ναυλωθεί από εταιρεία της Μάλτας και Τούρκο ιδιοκτήτη να μεταφέρει στην Ισπανία 349 ναυτικούς μεταξύ των οποίων και δύο Έλληνες προκειμένου να επανδρώσουν άλλο πλοίο εκεί. Ωστόσο δεν μπόρεσε να καταπλεύσει εκεί λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβάλλει οι αρχές της Ισπανίας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Έτσι το πλοίο πήρε εντολή από την ναυλώτρια εταιρεία να μεταφέρει τα πληρώματα στην Τουρκία αλλά οι τουρκικές αρχές επέτρεπαν μόνο τους Τούρκους υπηκόους να αποβιβαστούν στο τουρκικό έδαφος, με αποτέλεσμα το πλοίο να παραμένει εδώ και καιρό έξω από το λιμάνι του Πειραιά περιμένοντας οδηγίες.

 Βαρύτατες ευθύνες σε κρατικές αρχές και ΕΟΔΥ καταλογίζει η ΠΕΝΕΝ

Η ΠΕΝΕΝ καταλογίζει βαρύτατες ευθύνες για αυτή την εξέλιξη στις κρατικές αρχές και τις υπηρεσίες του ΕΟΔΥ, ο οποίος «στην πράξη αποδεικνύεται ότι δεν ήταν ο ενδεδειγμένος (π.χ ο ενδεικτικός έλεγχος με τεστ σε δείγμα 22 ατόμων) σε πρώτη φάση, ενώ μετά την διαπίστωση βαρύτατου περιστατικού επιβαίνοντος εργαζόμενου, οδήγησε ευσπευσμένα μετά από μέρες να μεταβεί εκ νέου κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο πλοίο για γενικευμένο έλεγχο από τον οποίο προέκυψε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πάνω από 120 άτομα επί συνόλου 382 ατόμων που επιβαίνουν στο ανωτέρω πλοίο».

Το πρόβλημα του συγκεκριμένου πλοίου, όπως καταγγέλλει η ΠΕΝΕΝ, «δεν αντιμετωπίστηκε ούτε έγκαιρα ούτε αποτελεσματικά και αυτό είχε ως συνέπεια την μεγάλη διασπορά του κορονοϊού», ζητώντας παράλληλα «να τερματισθεί η ομηρία και ο εγκλωβισμός των Ναυτεργατών και των επιβαινόντων εργαζομένων και εντός της ημέρας να γίνει η πρόσδεση του πλοίου στο λιμάνι».

Η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ:

Στα πλαίσια των παρεμβάσεών μας σχετικά με τον έλεγχο σε διάφορα πλοία της ευρύτερης ακτοπλοΐας και τις υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτά, καθώς και τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού, ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ είχε εχθές επικοινωνία με αρμόδια στελέχη του ΕΟΔΥ.

Στην επικοινωνία τόνισε για άλλη μια φορά την επείγουσα ανάγκη στο Ε/Γ- Ο/Γ "Ελευθέριος Βενιζέλος"να του επιτραπεί η ασφαλής πρόσδεσή του σε σημείο που θα επιλεγεί για τον σκοπό αυτό στο λιμάνι του Πειραιά, να ενισχυθούν παραπέρα τα μέτρα και οι έλεγχοι εντός του πλοίου, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι ο χειρισμός από την πλευρά των κρατικών αρχών και των υπηρεσιών του ΕΟΔΥ στην πράξη αποδεικνύεται ότι δεν ήταν ο ενδεδειγμένος (π.χ ο ενδεικτικός έλεγχος με τεστ σε δείγμα 22 ατόμων) σε πρώτη φάση, ενώ μετά την διαπίστωση βαρύτατου περιστατικού επιβαίνοντος εργαζόμενου, οδήγησε ευσπευσμένα μετά από μέρες να μεταβεί εκ νέου κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο πλοίο για γενικευμένο έλεγχο από τον οποίο προέκυψε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πάνω από 120 άτομα επί συνόλου 382 ατόμων που επιβαίνουν στο ανωτέρω πλοίο.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τις ανησυχίες και τους φόβους μας ότι το πρόβλημα του συγκεκριμένου πλοίου δεν αντιμετωπίστηκε ούτε έγκαιρα ούτε αποτελεσματικά και αυτό είχε ως συνέπεια την μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού.

Θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να τερματισθεί η ομηρία και ο εγκλωβισμός των Ναυτεργατών και των επιβαινόντων εργαζομένων και εντός της ημέρας να γίνει η πρόσδεση του πλοίου στο λιμάνι.

Όποιος Ναυτεργάτης βγήκε αρνητικός στον σχετικό ιατρικό έλεγχο να του δοθεί το δικαίωμα, εφόσον το επιθυμεί, στην απόλυση από το πλοίο τηρώντας κατά τα λοιπά εκτός πλοίου τις σχετικές οδηγίες που αφορούν τα μέτρα που εφαρμόζονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΠΕΝΕΝ ήταν το σωματείο που ανέδειξε και πρόβαλε δημόσια την κατάσταση στο πλοίο από την πρώτη στιγμή που αυτό έφθασε στην ράδα του Πειραιά.

Στο παραπάνω πλαίσιο που αναφέρουμε θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Ναυτεργατών όπως αυτά προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία.

Με την ευκαιρία αυτή θέλουμε επίσης να καταγγείλουμε (είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε) ότι κρούσματα του κορωνοϊού έχουν σημειωθεί και σε ποντοπόρα εμπορικά πλοία τα οποία οι ναυτιλιακές εταιρίες, ως οφείλουν, δεν δημοσιοποιούν και για τον λόγο αυτό επιβάλλεται το ΥΕΝ και οι υπηρεσίες του να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Τέλος ενημερώνουμε ότι στο SUPERFASTΧΙΙ, κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε στο 18μελές τεχνικό συνεργείο Πολωνών εργαζομένων που επέβαιναν στο πλοίο, υπήρξε ένα καταγεγραμμένο κρούσμα, για όλους του υπόλοιπους το αποτέλεσμα των τεστ ήταν αρνητικό.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.