Newsroom

Newsroom

Πάνω από 100 εταιρείες θα μπορούσαν να φτιάχνουν εμβόλια χωρίς πατέντες

Περισσότερες από 100 εταιρείες στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική θα μπορούσαν να παρασκευάζουν mRNA εμβόλια κατά της νόσου CoViD-19, εάν οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες μοιραζόντουσαν την τεχνογνωσία τους, σύμφωνα με ειδικούς.

3000

Η λίστα αυτών των εταιρειών συγκροτήθηκε από μέλος του accessIBSA, ενός πρότζεκτ που δεν λαμβάνει χρηματοδότηση από φαρμακευτικές εταιρείες και προωθεί την φαρμακευτική πρόσβαση στην Ινδία, τη Βραζιλία και τη Νότιο Αφρική, και από έναν ειδικό στα εμβόλια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. 

Οι περισσότερες από 100 εταιρείες που την απαρτίζουν, διαθέτουν εγκαταστάσεις παραγωγής στείρων ενέσιμων φαρμακευτικών προϊόντων που έχουν πιστοποιηθεί για ορθές πρακτικές παραγωγής (GMP) από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ή/και τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ή/και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Υπάρχουν περισσότερες από 100 εταιρείες στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική που έχουν τη δυνατότητα να παρασκευάσουν ένα εμβόλιο mRNA», δήλωσε ο Ασάλ Πραμπάλα του πρότζεκτ accessIBSA. «Αυτές οι εταιρείες μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα ανισότητας στη διάθεση εμβολίων mRNA στις φτωχές χώρες. Το μόνο που χρειάζονται είναι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας να δώσουν τέρμα στα μονοπώλια και να μοιραστούν την πολύτιμη τεχνολογία που χρηματοδότησαν και ουσιαστικά συνδημιούργησαν».

Υπενθυμίζεται πως το αμερικανικό δημόσιο χρηματοδότησε με περίπου 1 δισ. δολάρια δημόσιου χρήματος την ανάπτυξη του mRNA εμβολίου της Moderna και του εμβολίου ιικού φορέα της J&J, ενώ τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ χρηματοδότησαν θεμελιώδεις καινοτομίες που κατέστησαν δυνατά τα εμβόλια Covid-19 της Moderna και της Pfizer-BioNTech. Επίσης, το γερμανικό δημόσιο προσέφερε σημαντική χρηματοδότηση στην BioNTech για την έρευνα και ανάπτυξη του mRNA εμβολίου της Pfizer. 

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπενθυμίζει πως οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας έχουν την ευθύνη να πιέσουν τις φαρμακευτικές που χρηματοδότησαν, ώστε να μοιραστούν ευρέως τη γνώση και την τεχνολογία τους.

Μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2021, μόλις το 0,6% των παραχθέντων εμβολίων κατά της CoViD-19 είχαν βρει τον δρόμο τους για τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Η χαώδης αυτή ανισότητα, πέρα από τις ηθικές συνέπειες που ενέχει, αυξάνει και τον κίνδυνο ανάδυσης νέων μεταλλάξεων που μπορεί να διαφεύγουν από την εμβολιαστική ανοσοποίηση των κατοίκων των πλούσιων χωρών.

 

Για την αντιμετώπιση αυτής της ανισότητας έχει κατατεθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου πρόταση άρσης των πνευματικών δικαιωμάτων των εμβολίων κατά της CoViD-19 από την Ινδία και τη Νότιο Αφρική, πρότασης που συνυπογράφεται από πάνω από 60 χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δώσει κάποια ρητορικά δείγματα στήριξης της πρότασης, χωρίς όμως αυτά να έχουν μεταφραστεί στην πράξη, ενώ ουσιαστικά η πρόταση έχει μπλοκαριστεί χάρη στη δράση των κυβερνήσεων των πλουσιότερων χωρών του κόσμου, με πρωτοστάτες τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η λίστα των 100+ εταιρειών που θα μπορούσαν ήδη να παράγουν εμβόλια για τον «Παγκόσμιο Νότο», ανατρέπει τις αιτιάσεις των φαρμακευτικών και των κυβερνήσεων που τις στηρίζουν, ότι δήθεν δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις για την περαιτέρω παραγωγή των εμβολίων. Γίνεται σαφές ότι το μόνο που αποτρέπει την ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια για όλο τον πλανήτη, είναι η διάθεση των φαρμακευτικών εταιρειών για κερδοσκοπία και η απροθυμία των κυβερνήσεων του «Παγκόσμιου Βορρά» να δώσουν ένα τέρμα σε αυτήν.

Πηγή: Infowar

 

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…