Πανικός στην Κυβέρνηση: Βάζουν τη συζήτηση χαράματα για να λήξει το μεσημέρι της Παρασκευής

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την οργάνωση της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας, ανέφεραν ότι «μετά από 6 μήνες συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει τώρα να αφήσει στο σκοτάδι και τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Σοβαρές εντάσεις δημιουργήθηκαν με το «καλημέρα» της τριήμερης συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας.

Συγκεκριμένα, κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, καθώς προβλέπεται συζήτηση μέχρι τις… 3 τα ξημερώματα της Τετάρτης και της Πέμπτης, αλλά και ολοκλήρωση της διαδικασίας στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογες περιπτώσεις, οι συζητήσεις στην Ολομέλεια κρατούσαν μέχρι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα κατά τις δύο πρώτες μέρες, ενώ την τελευταία μέρα (της ψηφοφορίας) η διαδικασία ολοκληρωνόταν περίπου στις 12 το βράδυ. Το γεγονός αυτό επισήμαναν οι βουλευτές Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νάντια Γιαννακοπούλου και Νίκος Βούτσης, που τόνισαν μεταξύ άλλων ότι με τον τρόπο αυτό περιορίζεται ο αριθμός όσων επιθυμούν να τοποθετηθούν, ότι η συζήτηση γίνεται για να την παρακολουθήσει ο κόσμος και η ώρα 2 ή 3 τα ξημερώματα είναι απαγορευτικές, καθώς και ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας στις 4 το απόγευμα είναι αυθαίρετη.

Αιτία αυτού του πρωτοφανούς προγράμματος που ανακοινώθηκε, αποτελεί η επιθυμία του προέδρου της Βουλής να «εξυπηρετήσει» τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα ταξιδέψει την Παρασκευή για την Ιαπωνία.

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Τασούλας (επιχειρώντας να δικαιολογήσει την απόφασή του) ο πρωθυπουργός «έχει κανονίσει σοβαρή διεθνή υποχρέωση», καθώς «αναχωρεί το απόγευμα της Παρασκευής για την Ιαπωνία». Αφού δήλωσε αδυναμία να λύσει διαφορετικά αυτήν την «εξίσωση» (όπως τη χαρακτήρισε), ρώτησε το Σώμα εάν δέχεται την πρότασή του και αμέσως μετά είπε ότι η Ολομέλεια έκανε δεκτή την απόφασή του.

Σε κάθε περίπτωση, το ταξίδι του Κυρ. Μητσοτάκη στην Ιαπωνία δείχνει πως είναι σημαντικότερο από την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησής του, και από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για «βαθιά αντιδημοκρατική» κυβέρνηση και για έναν πρωθυπουργό «που γράφει το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποστασίας απ’ τους κανόνες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», όπως ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση θέλει να αφήσει στο σκοτάδι τη συζήτηση

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την οργάνωση της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας, ανέφεραν ότι «μετά από 6 μήνες συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει τώρα να αφήσει στο σκοτάδι και τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Όπως ειδικότερα αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «ορίζοντας τη συζήτηση της Τετάρτης και της Πέμπτης μέχρι τις τρεις τα χαράματα και ολοκληρώνοντας την άρον άρον το μεσημέρι της Παρασκευής, για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά επιχειρούν να μην ενημερωθούν επαρκώς οι πολίτες για την εκτροπή που ενορχήστρωσε ο κ. Μητσοτάκης. Με αυτόν τον τρόπο όμως επιβεβαιώνουν ξανά την ενοχή τους και κάνουν τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι δήθεν ‘είναι καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας’ να μοιάζουν με το πιο σύντομο ανέκδοτο. Έντρομοι μπροστά στην αποκάλυψη της αλήθειας, επιχειρούν την συσκότιση ακόμη και αυτή την ώρα. Ό,τι κι αν κάνουν, το φως της αλήθειας νίκησε ήδη το σκοτάδι της συγκάλυψης».