Newsroom

Newsroom

Πανεργατικές κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου για τα εργασιακά

Συγκεντρώσεις από ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ και εξωκοινοβουλευτική Αριστερά - Συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, χωρίς πολιτική συμφωνία

4445955

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά και κατά του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, την οποία στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ25 και η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, καλούν σήμερα Πέμπτη 6 Μαΐου η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, το ΠΑΜΕ, ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία. Ειδικότερα, ΑΔΕΔΥ και Εργατικό Κέντρο Αθηνών καλούν στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, το ΠΑΜΕ στις 10:00 στο Σύνταγμα, ενώ η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά στις 11:00 στα Προπύλαια.

Με απεργίες και στάσεις εργασίας συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Έτσι, ακινητοποιημένα θα είναι όλη την ημέρα το Μετρό γραμμές 1 (ΗΣΑΠ) και γραμμή 2&3, τα τρόλεϊ και το τραμ λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν αποφασίσει τα αντίστοιχα σωματεία εργαζομένων. Κανονικά θα κινηθούν τα λεωφορεία.

Σύμφωνα με την «Πρωτοβουλία δικηγόρων και νομικών για τα δημοκρατικά δικαιώματα»,το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, μέσα από τη θεσμοθέτηση της 10ωρης εργασίας και το μηχανισμό της «ατομικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας», αναιρεί το 8ωρο, το δικαίωμα αμοιβής για την υπερωριακή εργασία και την κυριακάτικη αργία, υποσκάπτει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, προετοιμάζοντας έτσι ένα μέλλον εργασιακής ζούγκλας, απορρύθμισης και τσακίσματος εργατικών δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα το Υπουργείο Εργασίας, με τις προτεινόμενες νομοθετικές προβλέψεις για την δυνατότητα θεραπείας της ακυρότητας της καταγγελίας της σύμβασης, ακόμα και μετά (!) την τρίμηνη προθεσμία, απελευθερώνει ουσιαστικά τις απολύσεις.

Συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, χωρίς πολιτική συμφωνία

Αν και δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία, η συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25 δείχνει και την φόρτιση εντός και εκτός Κοινοβουλίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «τερατούργημα» και τον υπουργό Εργασίας «οδοστρωτήρα». Κατηγορεί την κυβέρνηση πως μεσούσης της πανδημίας ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο που «στοχεύει στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, στη γενίκευση της ελαστικής και φθηνής εργασίας, στην αποδιάρθρωση του ωραρίου εργασίας και στην κατάργηση του οκταώρου, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, καθώς και στη θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, χωρίς κανόνες, ακόμη και το Σαββατοκύριακο».

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «αιτία πολέμου για τους εργαζομένους» και την Πρωτομαγιά ως «την πρώτη δυναμική απάντηση» στις επερχόμενες αλλαγές στο ωράριο και τις συλλογικές συμβάσεις.

O γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης με δήλωσή του καλεί τους πολίτες να πάρουν μέρος στην αυριανή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος καθώς όπως αναφέρει «είναι όλα στον αέρα» και «δεν υπάρχουν κεκτημένα για τον κόσμο της εργασίας». «Δεν υπάρχουν κεκτημένα για τον κόσμο της εργασίας. Όλα είναι στον αέρα. Όλα παίζονται. Το ΜέΡΑ25 καλεί όλες & όλους, αύριο, στην Κλαυθμώνος στις 11.00, με τις μάσκες μας και τις αποστάσεις μας, να ρίξουμε την μάσκα της ολιγαρχίας και να σβήσουμε τις αποστάσεις μεταξύ μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απέναντι στο νομοσχέδιο στέκεται και το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο σημειώνει ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα οδηγεί «στην κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, σε απροστάτευτους εργαζομένους, δεκάωρη εργασία και απλήρωτες υπερωρίες, σε ωράριο εργασίας-λάστιχο και σε εργασία χωρίς κανόνες, ακόμη και το Σαββατοκύριακο».

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Πειραιάς

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Παρολίγο τραγωδία πήγε να συμβεί στο λιμάνι του Πειραιά με μια 70χρονη γυναίκα από τη…

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

4950603

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

«Εύχομαι τα παιδιά τους να μην τους δουν ποτέ όπως σε είδα εγώ. Ο Θεός…

Συγκλονίζει η σύζυγος του Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα» (Video)

kallianos copy 4

Συγκλονίζει η σύζυγος του Καλλιάνου: «Δεν είναι καλά ψυχολογικά, έχουν στερέψει τα δάκρυα» (Video)

«Είναι στο αυτοκίνητο, κάνει βόλτες, δε μπορεί να ηρεμήσει, δεν τον χωράει ο τόπος. Δεν…

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

InCollage 20240425 140114310

Πλακιάς για Φλέσσα: «Εγώ τα παιδιά μου φοιτήτριες τα έστειλα – Δεν φταίω και δεν σκότωσα κανέναν»

«Θα ήθελα να μην αναφέρετε πάλι το όνομα ΤΕΜΠΗ ,δεν γνωρίζετε μην μιλάτε», τόνισε ο…