Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας σε διεθνή αποστολή στο ηφαίστειο Kilauea (εικόνες)

Σε διεθνή επιστημονική αποστολή στο νησί Hilo του νησιωτικού συμπλέγματος της Χαβάης στον Ειρηνικό Ωκεανό συμμετέχει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Ευθύμης Λέκκας, όπου η δραστηριότητα του ηφαιστείου Kilauea βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με εκρηκτικού τύπου διαδικασίες.

5b1183ce1dc524d9198b45ad

Σκοπός της αποστολής είναι να πραγματοποιηθούν μετρήσεις μάγματος και αερίων, να χαρτογραφηθούν οι νέες επιφανειακές αναπτύξεις των λαβών του ηφαιστείου, να αξιολογηθούν και επανασχεδιαστούν τα διαχειριστικά σχέδια εκκένωσης των περιοχών, να εκτιμηθεί η εξέλιξη της ηφαιστειακής δραστηριότητας και να επανεκτιμηθούν τα όρια συναγερμού στην περιοχή.


Σε δεύτερο επίπεδο η συσχέτιση των στοιχείων αυτών με τα αντίστοιχα του ελληνικού χώρου -και κυρίως με αυτά της Μήλου, της Σαντορίνης και της Νισύρου- θα συμβάλλει στη διαμόρφωση των ελληνικών επιχειρησιακών σχεδίων από την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμο-Ηφαιστειακού Κινδύνου, στην οποία συμμετέχουν και Επιστήμονες από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.


Σύμφωνα με το USGS (United States Geological Survey) η δραστηριότητα έχει εισέλθει σε “κόκκινο” το επίπεδο επαγρύπνησης, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εισέλθει σε βίαιη εκρηκτική δραστηριότητα. Για το λόγο αυτό η γύρω περιοχή έχει ήδη εκκενωθεί από κατοίκους, ενώ μελετούνται σχέδια για την πλήρη εκκένωση του νησιού Hilo.  

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…