Πανεπιστήμιο Κρήτης: Καταστρέφουν δάσος για να φτιάξουν αμφιθέατρο

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης εκφράζει τον βαθύτατο προβληματισμό του για την απόφαση της Πρυτανικής Αρχής και…

pan kritis
Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης εκφράζει τον βαθύτατο προβληματισμό του για την απόφαση της Πρυτανικής Αρχής και της Συγκλήτου του εκπαιδευτικού ιδρύματος, περί οικοδόμησης ενός νέου αμφιθέατρο στη θέση του δάσους που βρίσκεται δυτικά της Φιλοσοφικής Σχολής.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης για το ζήτημα του «Νέου Μεγάλου Αμφιθεάτρου» της Πανεπιστημιούπολης στο Ρέθυμνο, «το Τμήμα κρίνει ότι η ανέγερση του «Νέου Μεγάλου Αμφιθεάτρου» συνιστά αδικαιολόγητη και προκλητική σπατάλη φυσικού περιβάλλοντος και θεωρεί ότι θα έπρεπε είτε να αποπερατωθεί το επί μακρόν ημιτελές «Μεγάλο Αμφιθέατρο» είτε να κατεδαφιστεί και να αντικατασταθεί από νέο κτίριο στην ήδη χωροθετημένη, εδώ και δύο δεκαετίες, περιοχή νότια της Φιλοσοφικής Σχολής».

Όπως τονίζεται στην απόφαση, «το δάσος είναι πολύτιμο τόσο αυτό καθαυτό όσο, και κυρίως, λόγω της θέσης του και, επομένως, θα πρέπει να αναδειχθεί σε έναν βασικό παράγοντα για την ουσιαστική ανάπτυξη και προβολή του Πανεπιστημίου μας. Εξάλλου, με δεδομένη την παγκόσμια ευαισθητοποίηση για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, το Πανεπιστήμιό μας οφείλει να δίνει το παράδειγμα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και του ιστορικού τοπίου της χώρας».

Στην απόφαση του τμήματος επισημαίνεται ότι «το τμήμα θεωρεί κρίσιμο για μείζονα ζητήματα, όπως η μερική καταστροφή του δάσους που συντελέστηκε τους περασμένους μήνες στην ευρύτερη περιοχή της Φιλοσοφικής Σχολής και η ανέγερση των νέων φοιτητικών κατοικιών και του Μεγάλου Αμφιθεάτρου, να προηγείται της συζήτησης και απόφασης της Συγκλήτου ευρεία ενημέρωση και διαβούλευση με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας
“Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης εκφράζει τον βαθύτατο προβληματισμό του για την απόφαση της Πρυτανικής Αρχής και της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης περί οικοδόμησης ενός «Νέου Μεγάλου Αμφιθέατρου» στη θέση του δάσους που βρίσκεται δυτικά της Φιλοσοφικής Σχολής. Το Τμήμα κρίνει ότι η ανέγερση του «Νέου Μεγάλου Αμφιθεάτρου» συνιστά αδικαιολόγητη και προκλητική σπατάλη φυσικού περιβάλλοντος και θεωρεί ότι θα έπρεπε είτε να αποπερατωθεί το επί μακρόν ημιτελές «Μεγάλο Αμφιθέατρο» είτε να κατεδαφιστεί και να αντικατασταθεί από νέο κτίριο στην ήδη χωροθετημένη, εδώ και δύο δεκαετίες, περιοχή νότια της Φιλοσοφικής Σχολής. Το δάσος είναι πολύτιμο τόσο αυτό καθαυτό όσο, και κυρίως, λόγω της θέσης του και, επομένως, θα πρέπει να αναδειχθεί σε έναν βασικό παράγοντα για την ουσιαστική ανάπτυξη και προβολή του Πανεπιστημίου μας. Εξάλλου, με δεδομένη την παγκόσμια ευαισθητοποίηση για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, το Πανεπιστήμιό μας οφείλει να δίνει το παράδειγμα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και του ιστορικού τοπίου της χώρας.

Το Τμήμα θεωρεί κρίσιμο για μείζονα ζητήματα, όπως η μερική καταστροφή του δάσους που συντελέστηκε τους περασμένους μήνες στην ευρύτερη περιοχή της Φιλοσοφικής Σχολής και η ανέγερση των νέων φοιτητικών κατοικιών και του Μεγάλου Αμφιθεάτρου, να προηγείται της συζήτησης και απόφασης της Συγκλήτου ευρεία ενημέρωση και διαβούλευση με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα.

Το Τμήμα ζητά από την Πρυτανεία να προχωρήσει στην ενημέρωση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας για όλες τις πτυχές της κατασκευής και διαχείρισης του μεγάλου και ζωτικού για το μέλλον του Πανεπιστημίου έργου των φοιτητικών κατοικιών και του Μεγάλου Αμφιθεάτρου και να σταματήσει οποιαδήποτε περαιτέρω εργασία που συνεπάγεται την καταστροφή δάσους.

Το Τμήμα ζητά να υπάρξουν πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις για την προστασία στο εξής του συνόλου του δάσους της Πανεπιστημιούπολης, χαρακτηρισμένου και μη”.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…