ΤΡ

Τζώρτζια Ρασβίτσου

Πανεπιστημιακό Άσυλο: Στο μυαλό είναι ο στόχος

Το θέμα δεν είναι το ίδιο το άσυλο, αλλά η διαχείριση της γνώσης των νέων και η χρήση των πανεπιστημίων προς όφελος μικρών κοινωνικών ομάδων και των συμφερόντων τους

2187342 1

Το πρόγραμμα της Ν.Δ. περιλαμβάνει «αυτόνομα» πανεπιστήμια, «ανοιχτά» στις επιχειρήσεις, κατάργηση της ισότιμης εκπαίδευσης, μείωση τμημάτων, κατηγοριοποίηση πτυχίων, ιδρυμάτων και αποφοίτων και, φυσικά, κέρδη επιχειρήσεων σε βάρος των φοιτητών. Οι αλλαγές, όμως, που δρομολογεί η νέα κυβέρνηση προσκρούουν στις «ενοχλητικές αντιδράσεις» των φοιτητικών οργανώσεων.

Με την κατάργηση του ασύλου η Ν.Δ. επιτίθεται προς τις κοινωνικές και πολιτικές ομάδες που δρουν μέσα στο άσυλο φτιάχνοντας στέκια, ραδιοφωνικούς σταθμούς, θεατρικά σχήματα, μουσικά συγκροτήματα, αποτελώντας σημεία ιδεολογικής ζύμωσης και διακίνησης ριζοσπαστικών ιδεών. Οι οργανωμένοι φοιτητές, εν δυνάμει «εξεγερσιακά υποκείμενα», είναι τροχοπέδη στα σχέδια άλωσης της δημόσιας παιδείας.

Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου δεν έχει σκοπό την δήθεν προστασία του πανεπιστημιακού χώρου των δύο μεγάλων ελληνικών πανεπιστημίων (Καποδιστριακό και ΑΠΘ), όπως τα συστημικά ΜΜΕ αναφέρουν, δημιουργώντας το κατάλληλο κλίμα για να αποσπάσουν τη συναίνεση των «νοικοκυραίων» για την κρατική καταστολή σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι ελέγχου του χώρου (π.χ. πρόσληψη μόνιμων φυλάκων).

Η ύπαρξη αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια δεν προστατεύει τα παιδιά μας. Αντίθετα, καταπατά την αξιοπρέπεια των φοιτητών και αποσκοπεί στην τρομοκράτηση, τον έλεγχο των κινημάτων και τον περιορισμό της σύνδεσης των φοιτητικών οργανώσεων με τα κόμματα της Αριστεράς.

Ο υπάρχων Νόμος 4485/2017, όπως και ο αρχικός νόμος 1268/1982, επιτρέπει τις επεμβάσεις της αστυνομίας με απόφαση της Συγκλήτου, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν ήταν και λίγες. Ενδεικτικά:

* Νοέμβρης 1985 – κατάληψη παλαιού Χημείου και Πολυτεχνείου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του 15χρονου Μιχάλη Καλτεζά (πυροβολήθηκε από αστυνομικό).

* Οκτώβρης 1991 – Μετά τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα από δημοτικό σύμβουλο της Ν.Δ., μαθητές καταφεύγουν στο Πολυτεχνείο.

* Αύγουστος 1994 – κατάληψη ΑΣΟΕΕ σε ένδειξη αλληλεγγύης στους απεργούς πείνας Γιώργο Μπαλάφα και Οδ. Καμπούρη.

* Νοέμβρης 1995 – Πολυτεχνείο.

* Γενάρης 2011 – 250 μετανάστες ξεκινούν απεργία πείνας στη Νομική Αθηνών.

Η κατάληξη όλων ήταν καταδρομικές επιχειρήσεις των ΜΑΤ, ξύλο και συλλήψεις. Μην αναρωτιέστε, λοιπόν, τι παραπάνω από αυτά ζητάει σήμερα η Ν.Δ. φέρνοντας πάλι το θέμα του ασύλου στην επικαιρότητα. Η Ν.Δ. επιδιώκει την εξαφάνιση των προοδευτικών κινημάτων, ιδεών και αριστερών φοιτητικών οργανώσεων. «Στο μυαλό είναι ο στόχος. Το νου σου, ε;» (από ποίημα της Κ. Γώγου).

* Η Τζώρτζια Ρασβίτσου είναι συμβολαιογράφος

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Κασσελάκης για Θεοχαρόπουλο: «Δεν έφυγε από επιστημονικός συνεργάτης επειδή πρότεινε δημοψήφισμα»

κασε Θεοχαροπουλος

Κασσελάκης για Θεοχαρόπουλο: «Δεν έφυγε από επιστημονικός συνεργάτης επειδή πρότεινε δημοψήφισμα»

Απάντηση έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στα όσα υποστήριξε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος για τη διακοπή…

Νίκος Συρίγος-Ιωάννα Παλιοσπύρου ξεσπούν για τον Απόστολο Λύτρα: «Μην μας ξεφτιλίζετε άλλο ως άντρες!»

Lytras

Νίκος Συρίγος-Ιωάννα Παλιοσπύρου ξεσπούν για τον Απόστολο Λύτρα: «Μην μας ξεφτιλίζετε άλλο ως άντρες!»

Ο Νίκος Συρίγος δημοσίευσε σε μια ανάρτησή του στον λογαρισμό του στο Instagram την οργισμένη…