Πανεπιστημιακή αστυνομία από απόσταση;- Η ΟΠΠΙ εξελίσσεται σε τεράστιο φιάσκο

Ανατροπή φαίνεται πως υπάρχει με την περιβόητη Πανεπιστημιακή Αστυνομία μετά τις αντιδράσεις και τα επεισόδια

Δεν φαίνεται να προχωράει πολύ το σχέδιο της κυβέρνησης για την περιβόητη Πανεπιστημιακή Αστυνομία στα ΑΕΙ μετά τις αντιδράσεις. Το κερασάκι…μπήκε χθες τη νύχτα στο ΑΠΘ και σε δρόμους της Θεσσαλονίκης όταν η αστυνομία προχώρησε σε απρόκλητη επίθεση σε πλήθος χιλιάδες κόσμου που παρακολουθούσε συναυλία μέσα στην Πανεπιστημιούπολη, με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου

Σύμφωνα με την Καθημερινή, αλλάζει ο σχεδιασμός και τα μέλη των ΟΠΠΙ θα περιπολούν θα περιπολούν έξω από τα Ιδρύματα με τη συνδρομή αστυνομικών από κοντινά τμήματα. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, από την κυβέρνηση επιχειρείται να πέσουν οι τόνοι μετά την πρώτη εμφάνιση των μελών των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), όπως ονομάζονται, στις πύλες των campus του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ στου Ζωγράφου – εμφάνιση που προκάλεσε αντιδράσεις από φοιτητικές παρατάξεις που έχουν την πολιτική στήριξη των μητρικών πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η Καθημερινή , κατά τη συνάντηση που είχαν χθες οι ηγεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ. με τους πρυτάνεις των τεσσάρων πανεπιστημίων –ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ και Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ)– στα οποία είχε ανακοινωθεί ότι θα εγκατασταθούν ΟΠΠΙ, ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος φέρεται να τόνισε προς τους πρυτάνεις πως δεν είναι πρόθεση της πανεπιστημιακής αστυνομίας να εμπλακεί σε ακαδημαϊκής φύσεως εκδηλώσεις των φοιτητικών παρατάξεων, παρά μόνο να προστατεύσει καθηγητές, φοιτητές και διοικητικό προσωπικό σε περίπτωση εγκληματικών πράξεων.

Ετσι, στην Αθήνα, τα μέλη των ΟΠΠΙ θα περιπολούν έξω από την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη, έχοντας τη συνδρομή αστυνομικών από τα κοντινά αστυνομικά τμήματα Ζωγράφου και Καισαριανής. «Εάν υπάρχει επεισόδιο στην εξωτερική περίμετρο του campus, τα μέλη των ΟΠΠΙ θα παρεμβαίνουν», δήλωσαν στην «Κ» μετέχοντες στη χθεσινή σύσκεψη. Σε επόμενη φάση οι ΟΠΠΙ θα περιπολούν μέσα στην Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη. Βέβαια, προϋπόθεση για τούτο είναι ότι τα δύο ΑΕΙ θα εφαρμόσουν τα σχέδια ασφαλείας τους με την εγκατάσταση τουρνικέ στις εισόδους των κτιρίων. Διευκρινίζεται, δε, ότι τα μέλη της πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν θα περιπολούν έξω από τα ιστορικά κτίρια του ΕΜΠ στην οδό Πατησίων, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και τη Νομική Αθηνών. Ως προς το ΑΠΘ, τα έργα κατασκευής βιβλιοθήκης σε χώρο της Σχολής Θετικών Επιστημών, όπου στεγαζόταν για 34 χρόνια η αποκαλούμενη κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό», φυλάσσονται από αστυνομικούς ώστε να αποτραπούν επιθέσεις.

Βέβαια το ερώτημα παραμένει αν η κυβέρνηση προχωρά σε οπισθοχώρηση για να πέσουν οι τόνοι, η είναι ένα ακόμα επικοινωνιακό βαρελότο, καθώς προσπαθεί εμμέσως πλήν σαφώς  να βάλει στο κάδρο τα ΜΑΤ και να έχουν τον πρώτο λόγο οι αστυνομικές δυνάμεις καταστολής.

 

Εικόνα την οποία είδαν οι περισσότεροι χθες στην Θεσσαλονίκη με τα ΜΑΤ να είναι μέσα στον χώρο του ΑΠΘ. Και αν ο «Πεχλιβάνης…»  χθες το βράδυ «έσπασε» το όργιο καταστολής,  δεν γνωρίζουμε στην συνέχεια αν θα υπάρξουν ανάλογα περιστατικά στο ΕΚΠΑ, και παρά τι διαβεβαιώσεις οι αστυνομικές δυνάμεις δεν θα έχουν το ελεύθερο να θέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές φοιτητών προκαλώντας  επεισόδια.

Αν τελικά προχωρήσει το σχέδιο τότε η κυβέρνηση θα υποστεί  μια βαριά ήττα, ενώ από την άλλη το φοιτητικό  θα είναι μια μεγάλη νίκη του φοιτητικού κινήματος

 

 

 

Διπλό φονικό στην Καβάλα-Νέες αποκαλύψεις για την ένταση στις σχέσεις του ζευγαριού

Διπλό φονικό στην Καβάλα-Νέες αποκαλύψεις για την ένταση στις σχέσεις του ζευγαριού

Ενα σημείωμα του 56χρονου εκτελεστή και αυτόχειρα στην Καβάλα αποκαλύπτει το πραγματικό μέγεθος της τραγωδίας.

Η διάλυση αρραβώνα για 50.000 ευρώ ήταν… ψίχουλα-Σκέπασαν νεογέννητο με πακτωλό χρημάτων

Η διάλυση αρραβώνα για 50.000 ευρώ ήταν… ψίχουλα-Σκέπασαν νεογέννητο με πακτωλό χρημάτων

Το πρωτοφανές περιστατικό με το παζάρεμα παζάρεψαν» ύψους 50.000 ευρώ για τη διάλυση ενός αρραβώνα…

Τζανακόπουλος: Οι παρακρατικοί μηχανισμοί δεν αποτελούν «απλώς» ένα πολιτικό λάθος, αλλά τρόπο άσκησης πολιτικής

Τζανακόπουλος: Οι παρακρατικοί μηχανισμοί δεν αποτελούν «απλώς» ένα πολιτικό λάθος, αλλά τρόπο άσκησης πολιτικής

«Η λειτουργία ενός παρακρατικού μηχανισμού δεν είναι απλώς ένα πολιτικό λάθος του κ. Μητσοτάκη, μια…