Πανεθυμιτάκης για Γεωργιάδη: Ζήτησε τη ρήτρα εμπιστευτικότητας στο μνημόνιο – Διαβεβαίωσε για την ασυλία του Δ.Σ.

Με την κατάθεση του δεύτερου ξαδέρφου του Κυριάκου Μητσοτοτάκη, Αλέξανδρου Πανεθυμιτάκη, συνέχισε τη διερεύνηση των σκανδάλων στην Υγεία η αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή. Ο κ. Πανεθυμιτάκης είναι μέλος της δοτής διοίκησης του «Ερρίκος Ντυνάν», βάζοντας την υπογραφή του στο τριμερές μνημόνιο επί Άδωνη Γεωργιάδη για την «ομαλή μετάβαση» του Κοινωφελούς Ιδρύματος στην τράπεζα Πειραιώς. Πηγές του koutipandoras.gr τον χαρακτηρίζουν ως διοικητική «γλάστρα», αφού και όταν ήταν Διευθύνων Σύμβουλος του ΚΙΕΝ δεν είχε σαφείς αρμοδιότητες.

595b9a191dc5243c4a8b4793

του Άγγελου Προβολισιάνου

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και συγγενής του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε απασχολήσει την επικαιρότητα και για τη θητεία του παλαιότερο οικοτροφείο της χώρας, το Ίδρυμα Χατζηκώνστα. Ο κ. Πανεθυμιτάκης διορίστηκε στο «Χατζηκώνστα» από την τότε δήμαρχο Αθήνας και ξαδέρφη του, Ντόρα Μπακογιάννη. Διετέλεσε πρόεδρος του Ιδρύματος για 9 χρόνια και συντέλεσε τα μέγιστα στην εξαΰλωση των αποθεματικών του ταμείου του οικοτροφείου, μέσω του σχετικού τζογαρίσματος στο χρηματιστήριο. Μάλιστα, ήταν πρόεδρος όταν η διοίκηση του οικοτροφείου αποπειράθηκε να εκμισθώσει το κτίριο – «φιλέτο» του Ιδρύματος, στο οποίο στεγάζονται παιδιά και υπηρεσίες, με τη διαδικασία να μπλοκάρει από σχετική δικαστική απόφαση όχι μόνο επειδή επρόκειτο για ανώφελη πράξη, αλλά κυρίως γιατί δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για τη μετεγκατάσταση των παιδιών. Το «φιλέτο» -που παραλίγο να καταλήξει στην κοινοπραξία συμφερόντων Λάτση και Μπόμπολα- είναι έκτασης περίπου 26 στρεμμάτων και βρίσκεται επί της λεωφόρου Κηφισίας.

Διαβάστε σχετικά: 

Τζόγαραν την περιουσία του Ιδρύματος Χατζηκώνστα – Πώς εμπλέκεται η Ντόρα Μπακογιάννη

Παραλίγο στα χέρια των Λάτση – Μπόμπολα το φιλέτο του ιδρύματος Χατζηκώνστα

Εν συντομία:

  • Πολιτικά πάθη ξύπνησε η απάντηση του ΕΣΡ στην Εξεταστική Επιτροπή
  • Ο μάρτυρας υπερασπίστηκε την εκχώρηση του νοσοκομείου στην Πειραιώς
  • Διακατέχεται από επιλεκτική μνήμη για τα γεγονότα που δεν αφορούν την θητεία του ανάλογα με τον βουλευτή που τον εξετάζει
  • Μετά από λίγο καιρό, ο Πανεθυμιτάκης μεταπήδησε στην ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ που εξαγόρασε μέσω πλειστηριασμού το νοσοκομείο
  • Αντικείμενο των εργασιών της Επιτροπής οι αποκαλύψεις του Documento και του koutipandoras.gr
  • Ένταση μεταξύ Νικολόπουλου και Χριστοφιλοπούλου για τον… σύζυγο της Γεννηματά
  • Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, όταν ανέλαβε τα ηνία του «Χατζηκώνστα» χρειάστηκαν 6 μήνες για να έχει μία πρώτη εικόνα για την κατάσταση του οικοτροφείου, ενώ στο «Ντυνάν» του πήρε μόλις 21 μέρες για να υπογράψει το τριμερές μνημόνιο
  • «Αναξιόπιστη η λίστα του Λιαρόπουλου»
  • «Το υπουργείο ζήτησε τη ρήτρα εμπιστευτικότητας» είπε στην αρχή και όταν συνειδητοποίησε το βάρος της ομολογίας του έλεγε πως δεν γνωρίζει και πως μπορεί να τη ζήτησε ο Πειραιώς
  • Ο Άδωνις Γεωργιάδης, όντας υπουργός Υγείας, διαβεβαίωνε τα μέλη της διορισμένης διοίκησης πως θα τους παρασχεθεί ασυλία, η οποία θεσμοθετήθηκε εν τέλει επί Βορίδη

Αψιμαχίες με φόντο το ΕΣΡ

Αντιδικίες προκάλεσε η απάντηση που έφτασε στην Επιτροπή από το ΕΣΡ. Το προεδρείο μετά από σχετική απόφαση είχε στείλει κείμενο διαμαρτυρίας στην Ανεξάρτητη Αρχή εξαιτίας της μηδαμινής προβολής των συνεδριάσεων της Επιτροπής από την πλειοψηφία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, παρά τις σκανδαλώδεις αποκαλύψεις που έρχονται στο «φως» από μάρτυρες για το ξεπούλημα του ΚΙΕΝ. «Έφτασε η απάντηση από το ΕΣΡ» είπε εισαγωγικά ο πρόεδρος της Επιτροπής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, χαρακτηρίζοντάς την ως υπεκφυγή από πλευρά της Ανεξάρτητης Αρχής. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Μπαλωμενάκη, το ΕΣΡ απεφάνθη πως δεν μπορεί να τοποθετηθεί επί της διαμαρτυρίας της Επιτροπής, επικαλούμενο μία απόφαση του ΣτΕ. «Δεν έχουν σχηματίσει άποψη παρά του ότι έχουν υπερσύγχρονα μηχανήματα γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους» τόνισε και σχολίασε πως «γι’ αυτή τη δουλειά πληρώνονται. Εδώ, γεννάται πολιτικό ζήτημα».

Η απόφαση του ΣτΕ που μέσω αυτής απαντά στην Επιτροπή το ΕΣΡ ορίζει μεν πως κανένας δεν μπορεί να παρέμβει στη δημοσιογραφική ιεράρχηση των ειδήσεων, διευκρινίζοντας δε πως η μη μετάδοση μίας είδησης συνιστά χειραγώγηση της κοινής γνώμης. «Είναι ανεύθυνη και προκλητική η απάντηση» είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής, προτείνοντας να εντοπιστούν περιπτώσεις ΜΜΕ που αποσιωπούν πλήρως το γεγονός.

«Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε μια είδηση, είναι άλλη υπόθεση να προβληθεί λάθος ένα γεγονός» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς.« Η είδηση ήταν ο σχηματισμός της εξεταστικής επιτροπής και όλα τα Μέσα την προέβαλλαν» συμπλήρωσε και στη συνέχεια υπερασπίστηκε το ΕΣΡ, λέγοντας: «Δεν μπορεί μια Ανεξάρτητη Αρχή να βάλλεται έτσι εύκολα από τον καθένα». Ο εισηγητής της ΝΔ έκανε λόγο για πρακτικές που θυμίζουν «Σοβιετία», ξεχνώντας ίσως τις αποκαλύψεις που έχουν γίνει στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Ο χρυσαυγίτης, Ηλίας Κασιδιάρης, καταφέρθηκε εναντίον του ΣΚΑΪ επειδή ο τηλεοπτικός σταθμός του Φαλήρου δεν προβάλλει καθόλου την εξέλιξη των εργασιών της Επιτροπής. «Όταν στο σκάνδαλο -σύμφωνα με μάρτυρα- εμπλέκονται οι Βορίδης και Γεωργιάδης και έχουν πιάσει στασίδι εκεί θεωρείται αδιανόητο να προβάλλουν την Εξεταστική Επιτροπή» εξήγησε, προτείνοντας να κληθούν και να ελεγχθούν και οι αρμόδιοι φορείς του ΕΣΡ στην Επιτροπή.

Ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, αποκάλεσε ως υπερβολικό το αίτημα της Επιτροπής προς τη συγκεκριμένη Ανεξάρτητη Αρχή γιατί «θα πρέπει να κάνει το ίδιο σε κάθε Επιτροπή». Επικαλούμενος και την τοποθέτηση του κ. Γεωργαντά, υπογράμμισε πως η σύσταση και το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία πρέπει να αναφερθούν στα Μέσα. «Υπάρχει και το κανάλι της Βουλής και κάποια έντυπα μέσα που προβάλλουν τα τεκταινόμενα της Επιτροπής επιμελώς» πρόσθεσε.

Έπειτα, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος, με την παραστατικότητα που τον διακρίνει, παρέθεσε: «Δεν έπαιξαν την είδηση που σε άλλες χώρες ρίχνει κυβερνήσεις. Τα ονόματα των πρωθυπουργών που δεν πάνε να πληρώσουν τα νοσήλιά τους και των δημοσιογράφων αυτών των καναλιών». Υποστήριξε δε, πως τα Μέσα που δεν προβάλλουν τις αποκαλύψεις της Επιτροπής «συμμετέχουν με την απόκρυψη της είδησης στην εγκληματική οργάνωση που έχει φάει το καταπέτασμα και τον αγλέορα».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Γκιόλας, χαρακτήρισε παραπειστικό το επιχείρημα περί παρέμβασης στο δημοσιογραφικό έργο γιατί τα ιδιωτικά κανάλι κάνουν χρήση των κοινοχρήστων χώρων (σ.σ. εννοούσε τις ραδιοσυχνότητες) χωρίς να καταβάλλουν μισθώματα, ενώ η Αννέτα Καββαδία σε παρέμβασή της έθεσε ίσως το πιο εύστοχο ερώτημα: «Πόσες ώρες θα είχαν αναλωθεί αν ένας ένας υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εμπλεκόμενος στο ¨Ντυνάν¨;».

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Γιάννης Κεφαλλογιάννης, βουλευτής της ΝΔ, παίρνοντας το λόγο, διάβασε από τα πρακτικά την απάντηση του πρωθυπουργού στην χθεσινή Ολομέλεια αναφορικά με την αρνητική του απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του Noor 1. Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως για υποθέσεις που εκκρεμούν οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης δεν γίνεται να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή, με τον κ. Κεφαλλογιάννη να εκμεταλλεύεται αυτή την τοποθέτηση και να επικρίνει το γεγονός πως σε πολλά θέματα που εξετάζονται από την εν λόγω Εpιτροπή υπάρχουν δικαστικές διεργασίες. Ο Σπύρος Λάππας, εισηγητής της πλειοψηφίας, απάντησε στον βουλευτή της ΝΔ πως για την υπόθεση του Noor 1 υπάρχει ήδη πρωτόδικη απόφαση και αν είχε συναποφασιστεί η σύσταση Επιτροπής, τότε θα έθιγε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Η τοποθέτηση Πανεθυμιτάκη

Ο κ. Πανεθυμιτάκης, πριν τη διαδικασία της εξέτασης, αφηγήθηκε πως «υπήρξε το πρόβλημα της διοίκησης του Ερυθρού Σταυρού και του ¨Ντυνάν¨. Υπήρξαν πολλές μεταβολές με αποφάσεις του Ειρηνοδικείου». Όπως δήλωσε, ουδεμία ιδέα δεν είχε για το νοσοκομείο και την κατάσταση στην οποία αυτό είχε περιέλθει.

Εξήγησε πως μετά την απόφαση του δικαστηρίου τοποθετήθηκε αναπληρωτής πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στις αρχές Μάρτιου του 2014. Εκείνον και τα λοιπά μέλη του διορισμένου ΔΣ επισκέφτηκαν οι κ.κ. Τζουτζουράκης και Σπανός. Ο πρώτος ήταν Γενικός Διευθυντής του ΚΙΕΝ και ο δεύτερος είναι δικηγόρος και ενημέρωσαν τα διορισμένα μέλη του ΔΣ πως το νοσοκομείο σε μια εβδομάδα θα έκλεινε. «Πήγαμε και είδαμε μια τραγική κατάσταση με 25-30 ασθενείς, δούλευε ένα ασανσέρ, ενώ οι νοσηλεύτριες φορούσαν μπαλωμένες. Δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ» αφηγήθηκε για την πρώτη του επίσκεψη στο «Ερρίκος Ντυνάν».

Για την τραγική οικονομική κατάσταση του νοσοκομείου παρέθεσε τα ποσά που χρωστούσε το ΚΙΕΝ αλλά και ποιους αφορούσαν οι οφειλές. «Οι κατασχέσεις και οι αγωγές έφταναν τις 250 σε αριθμό» τόνισε και παρέθεσε περεταίρω πως το «Ντυνάν» χρωστούσε 130 εκατ. ευρώ στους προμηθευτές, στο ΙΚΑ αλλά και σε άλλους φορείς 40 εκατ. ευρώ, αλλά και 98 εκατ. ευρώ στην τράπεζα. «Δεν υπήρχε ούτε λογιστής, είχε αποχωρήσει και αυτός» περιέγραψε.

Ο κ. Πανεθυμιτάκης υπερασπίστηκε την εκχώρηση του ΚΙΕΝ στην τράπεζα Πειραιώς, εκφράζοντας την άποψη πως το αποτέλεσμα του πλειστηριασμού εξυπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον. «Το νοσοκομείο με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο σώθηκε» είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, ισχυρίστηκε πως το τριμερές μνημόνιο που συνυπέγραψε μαζί με τον τότε υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, και την Πειραιώς έφερε ως αποτέλεσμα τη χρηματοδότηση του νοσοκομείου, το οποίο βρισκόταν στο χείλος της καταστροφής.

Δεν ξέρει, δεν είδε

«Ήταν ιδιωτική κλινική ή νοσοκομείο; Εν τοις πράγμασι ρωτάω» ήταν η πρώτη ερώτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Λάππα. «Ήταν νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» απάντησε ο μάρτυρας, κλείνοντας προς την άποψη πως το ΚΙΕΝ ήταν ιδιωτική κλινική. «Τη δεινή αυτή θέση που περιγράψατε προηγουμένως επηρέασαν οι διορισμοί και οι αθρόες δωρεάν νοσηλείες; 23 εκατ. ευρώ στοίχισαν οι δωρεάν νοσηλείες είπε ο κ. Λάππας απευθύνοντας το λόγο στον κ. Πανεθυμιτάκη. « Το επηρέασαν, αλλά μέσα στα 300 εκατ. ευρώ που χρωστούσε το νοσοκομείο δεν είναι και τόσο σημαντικά τα 23 εκατ. ευρώ» απάντησε μάρτυρας.

Σχετικά με το αν διερεύνησε ως μέλος του ΔΣ τους διορισμούς, τις αργομισθίες και τα δωρεάν νοσήλια ο ομότιμος καθηγητής αποκρίθηκε δεν είχε τέτοιο ρόλο.

«Ασχοληθήκατε καθόλου με το επιχειρηματικό σχέδιο του Λιαρόπουλου;» ρώτησε ο κ. Λάππας, με τον μάρτυρα να υποστηρίζει πως επειδή το business plan του Λιαρόπουλου ήταν το 2012, το 2014 που ανέλαβε τα καθήκοντά του ήταν πλέον παρωχημένο. Ο κ. Λάππας αφού διευκρίνισε πως ο διορισμένος από το Ειρηνοδικείο αντιπρόεδρος του ΚΙΕΝ, Αέξανδρος Πανεθυμιτάκης, μαζί με τον πρόεδρο, κ. Νίκα, λίγους μήνες μετά μεταπήδησαν στην ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ, δηλαδή στην εταιρία που ήταν η πλειοδότρια του πλειστηριασμού του νοσοκομείου. «Το γεγονός αυτό δεν θα σκανδάλιζε την κοινή γνώμη;» ήταν η ερώτηση του κ. Λάππα. «Όχι» απάντησε ο μάρτυρας, χαρακτηρίζοντάς την επιλογή αυτή ως επιχειρηματική.

«Σας επισκέφτηκε η κ. Γεννηματά για να μη προχωρήσει η πειθαρχική αναφορά του προϊσταμένου του συζύγου της;» ξανά ώτησε ο κ. Λάππας, με τον μάρτυρα να απαντά και πάλι αρνητικά. Ο κ. Πανεθυμιτάκης στρεψοδικούσε μονίμως, δηλώνοντας άγνοια για γεγονότα που δεν είχαν λάβει χώρα επί της θητείας του. Βέβαια, σε κάποια άλλα που εξίσου δεν έγιναν κατά τη θητεία του, είχε γνώση και μάλιστα καλή. Η γνώση ή η άγνοια εξαρτιόταν από τον εξεταστή και τον πολιτικό χώρο που αυτός προερχόταν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η -μία ακόμα- ελλιπής απάντηση που έδωσε στον κ. Λάππα για την παρέμβαση Γεωργιάδη, ο οποίος ζητούσε από τον Μαρτίνη και τον τότε ΔΣ να παραιτηθεί επειδή δεν έχαιραν της εκτίμησης του κ. Σάλλα. «Δεν γνωρίζω» ήταν η απάντησή του στις αντίστοιχες ερωτήσεις, αν και νωρίτερα είχε παραδεχτεί πως είχε δει τη συγκεκριμένη επιστολή του τότε υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη.

Επιπλέον, εκτίμησε πως χωρίς την περιβόητη τροπολογία Βορίδη το νοσοκομείο δεν θα είχε εκπλειστηριαστεί.

Πολιτικολογίες και μερική επαναφορά μνήμης

Έπειτα το λόγο πήρε για να εξετάσει τον μάρτυρα ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, προσπαθώντας εξ αρχής να δημιουργήσει εντυπώσεις, κάτι που είναι και πάγια τακτική του. Το μέλος της Επιτροπής αντί να κάνει ερωτήματα ουσίας στον μάρτυρα, πολιτικολογούσε, προβαίνοντας σε αξιολογικές κρίσεις με σκοπό τη δικαιολόγηση του ξεπουλήματος του νοσοκομείου. «Υπογράψατε το MoU επειδή ήταν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, τα έσοδα ήταν ενεχυριασμένα και δεν υπήρχαν αναλώσιμα στο νοσοκομείο;» ήταν μία ερώτηση που σέρβιρε ουσιαστικά και την απάντηση του Πανεθυμιτάκη, ο οποίος προφανώς και απάντησε «ναι»!

«Προσπάθησε ο Μαρτίνης να ενταχθεί στο ΕΣΥ το ¨Ντυνάν¨;» ρώτησε ο κ. Γεωργαντάς, με τον μάρτυρα να αποκρίνεται: «Όχι». Σε αυτό το σημείο, ο κ. Πανεθυμιτάκης γνώριζε τι γινόταν πριν από τη θητεία του, αλλά παραπάνω αγνοούσε…

Έπειτα, το λόγο πήρε ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος ζήτησε από τον μάρτυρα να τον πληροφορήσει αν είχε αντίστοιχη εργασιακή εμπειρία πριν αποτελέσει μέλος του ΔΣ του ΚΙΕΝ. «Μάλιστα, στο Ίδρυμα Χατζηκώνστα» είπε. Σχετικά με το πώς διορίστηκε εκεί, υποστήριξε πως τοποθετήθηκε από την τότε δήμαρχο Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη. «Είσαστε συγγενείς με την κ. Μπακογιάννη;» ρώτησε ο Κασιδιάρης, με τον ομότιμο καθηγητή να δηλώνει δεύτερος ξάδερφος της αδερφής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για την απόπειρα εκμίσθωσης του κτιρίου του οικοτροφείου, ο μάρτυρας στην αρχή αρνήθηκε πως υπήρξε ενδιαφέρον από ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά στη συνέχεια συμφώνησε πως Μπόμπολας και Λάτσης είχαν ενδιαφερθεί για το ακίνητο.

Ο Ηλίας Κασιδιάρης χαρακτήρισε φωτογραφική την τροπολογία του Μάκη Βορίδη για την ασυλία των μελών του ΔΣ, η οποία κατατέθηκε μετά από τις ανάλογες παραινέσεις των μελών της διοίκησης του νοσοκομείου. «Το ξέρετε ότι ένας νόμος που ψηφίζεται στη Βουλή μετά από αίτημα πολίτη, είναι αντισυνταγματικός;» ρώτησε ο Κασιδιάρης.

«Είπατε πως οι νοσηλεύτριες είχαν μπαλωμένες ποδιές, αλλά μάθαμε πως το νοσοκομείο πλήρωνε 15.000 ευρώ στον Άδωνι Γεωργιάδη για ημερολόγια» είπε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής για τις αποκαλύψεις του Documento.

Στην Επιτροπή οι αποκαλύψεις του koutipandoras.gr

Εκτενή αναφορά στις αποκαλύψεις του koutipandoras.gr για τα πεπραγμένα του κ. Πανεθυμιτάκη στο Ίδρυμα Χατζηκώνστα έκανε ο Νίκος Νικολόπουλος, καταθέτοντας στα πρακτικά τα δημοσιεύματα του site. Μάλιστα, ο ανεξάρτητος βουλευτής ζήτησε από τον πρόεδρο της Επιτροπής να λάβει για να μεταβιβάσει στα μέλη τις απαντήσεις όσων υπουργών ρωτήθηκαν επί του θέματος. «Γι να δούμε και την αξιοπιστία του μάρτυρα…» είπε με νόημα ο πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών.

«Θέλετε να ανοίξει ο λογαριασμός σας;» ρώτησε ο βουλευτής και ο μάρτυρας είπε: «Και της γυναίκας μου…».

Ο κ. Πανεθυμιτάκης αν και αρχικά είπε πως κάποιοι εκ των αργόμισθων που απολύθηκαν από το «Ντυνάν» του είχαν κάνει αγωγή, στη συνέχεια απάντησε στον κ. Νικολόπουλο πως τα ονόματα της λίστας Λιαρόπουλου για τους αργόμισθους τα έμαθε «τώρα τελευταία». Προηγουμένως, είχε ισχυριστεί πως είχε περικόψει τις περιττές δαπάνες, συμπεριλαμβάνοντας και τους αργόμισθους στις περικοπές, αλλά τα ονόματα της λίστας Λιαρόπουλου -εκεί που εντοπίζεται δηλαδή το όνομα του συζύγου της κ. Γεννηματά- δεν τα γνωρίζει.

Επιπρόσθετα, ο κ. Πανεθυμιτάκης χαρακτήρισε αναξιόπιστη τη λίστα Λιαρόπουλου, προκαλώντας θυμηδία στον Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος σχολίασε χαρακτηριστικά: «60.000 ευρώ για έναν αναξιόπιστο… Πείτε μας κι άλλα…».

«Άξιος ο μισθός σου»

Όταν έγινε αναφορά στον -κατά τη λίστα Λιαρόπουλου- αργόμισθο σύζυγο της Φώφης Γεννηματά από τον Νίκο Νικολόπουλο, η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, έσπευσε να παρέμβει, κάνοντας λόγο για σπίλωση υπολήψεων από τον ανεξάρτητο βουλευτή. «Εκκρεμεί η εκδίκαση της αγωγής της κ. Γεννηματά και του συζύγου της κατά των Μέσων που τα έγραψαν αυτά» είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου, με τον κ. Νικολόπουλο να κάνει μία εύστοχη παρατήρηση. «Ο Λιαρόπουλος έκανε τη λίστα. Γιατί κανένας δεν έκανε μήνυση στο Λιαρόπουλο;» διερωτήθηκε και συνέχισε, κρεμώντας στο κάδρο τον Σημίτη: «Κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ ελέγχονται για μαύρο χρήμα και περίμενα να ντραπούνε… Εδώ έχουν φάει τον αγλέορα…». Πρόσθεσε, επίσης, πως «αν έπαιζε η είδηση (σ.σ. για τον σύζυγο της Γεννηματά) όπως θα έπρεπε, θα έψαχναν να βρουν νέο πρόεδρο». Τα αίματα άναψαν κι άλλο όταν η Χρστοφιλοπούλου υπερασπίστηκε τον Σημίτη, λέγοντας πως ο κ. Νικολόπουλος επιτίθεται κατά του πρωθυπουργού που έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ και την Κύπρο στην ΕΕ. «Όσοι είναι κλέφτες πρέπει να φύγουν» φώναξε ο ανεξάρτητος βουλευτής, με την κ. Χριστοφιλοπούλου να απευθύνεται στον Αντώνη Μπαλωμενάκη: «Κύριε Πρόεδρε προστατέψετε με…». «Προστατέψετε το κύρος της Επιτροπής από τους κλέφτες…» ανταπάντησε ο Νικολόπουλος, συμπληρώνοντας πριν το ολιγόλεπτο διάλειμμα: «Άξιος ο μισθός σου…».

Ο κ. Βέττας στηλίτευσε το γεγονός πως σε πάρα πολύ σύντομο διάστημα ο κ. Πανεθυμιτάκης αποφάσισε πως ενδεδειγμένη λύση ήταν το τριμερές μνημόνιο και ο πλειστηριασμός. «Το ΔΣ ήταν όλοι μέλη της υψηλής κοινωνίας» είπε και πρόσθεσε πως «ο καθένας έκανε ό,τι γούσταρε». «Ήταν καλά τα πράγματα όταν πήγατε στο ¨Χατζηκώνστα¨;» ρώτησε αρχικά και αφού απάντησε ο μάρτυρας πως τότε το οικοτροφείο είχε 50 παιδιά και 50 εργαζομένους, ο βουλευτής επανήλθε, ρωτώντας πόσο καιρό χρειάστηκε για να έχει σαφή εικόνα ο κ. Πανεθυμιτάκης για την κατάσταση του «Ιδρύματος Χατζηκώνστα». «Πάνω από 6 μήνες» απάντησε, με τον Δημήτρη Βέττα να σχολιάζει «και στο ¨Ντυνάν¨ αμέσως με το που αναλάβατε -μέσα σε 20 μέρες- υπογράψατε ένα μνημόνιο για να εκχωρηθεί με 115 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς…».

Ασυλία και ρήτρα εμπιστευτικότητας

Για την ασυλία του διορισμένου Δ.Σ. του «Ντυνάν» που θεσμοθετήθηκε με τροπολογία του τότε υπουργού Μάκη Βορίδη, ο Αλέξανδρος Πανεθυμιτάκης υποστήριξε πως οι επαφές έγιναν μεταξύ του τότε πρόεδρου του ΚΙΕΝ, Γρηγόρη Κωσταρά, και του Άδωνι Γεωργιάδη, όταν ο τελευταίος ήταν υπουργός Υγείας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του μάρτυρα, αν δεν υπήρχε η διαβεβαίωση της ασυλίας, τότε θα είχε φύγει όλη η διορισμένη από το Ειρηνοδικείο διοίκηση του νοσοκομείου.

«Αν δεν υπήρχε η διαβεβαίωση Γεωργιάδη για την ασυλία, θα είχατε κάνει τα πάντα για να συμπεριληφθεί στην αναγγελία και η οφειλή των 4,5 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο. Αυτό λέγεται απιστία» σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρίλαος Τζαμακλής, για τη μη αναγγελία των 4,5 εκατ. ευρώ που χρωστούσε το ΚΙΕΝ στο δημόσιο, με τον μάρτυρα να απαντά πως η τότε διοίκηση δεν είχε τα μέσα για να το κάνει…  

«Η ρήτρα εμπιστευτικότητας τι εξυπηρετούσε;» ρώτησε ο κ. Τζαμακλής και ο μάρτυρας απάντησε πως δεν το γνωρίζει. Αναφορικά με το ποιος ζήτησε τη ρήτρα εμπιστευτικότητας, ο κ. Πανεθυμιτάκης απάντησε αρχικά το υπουργείο. «Ο Γεωργιάδης δηλαδή ζήτησε τη ρήτρα εμπιστευτικότητας;» επανήλθε ο κ. Τζαμακλής, με τον Πανεθυμιτάκη να τα… μαζεύει, λέγοντας μετά πως δεν γνωρίζει και πως μπορεί να τη ζήτησε η ΗΜΙΘΕΑ.

Ο κ. Τζαμακλής υποστήριξε πως το νοσοκομείο για 18 μέρες, μέχρι να κατατεθεί η τροπολογία Βορίδη, λειτουργούσε παράνομα, αφού δεν είχε ούτε άδεια ιδρύσεως, ούτε άδεια λειτουργίας, αλλά είχε μόνο βεβαίωση καλής λειτουργίας. Το τελευταίο σημαίνει πως λόγου χάρη δεν υπάρχουν έντομα και τρωκτικά στο νοσοκομείο.

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό