Πανελλήνιες 2017: Ποιος είναι ο Γρηγόρης Σκαλκέας, στην ομιλία του οποίου εξετάστηκαν στην Έκθεση οι υποψήφιοι

Άνοιξε σήμερα, Τετάρτη 7 Ιουνίου η αυλαία των Πανελληνίων εξετάσεων και για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων. Οι μαθητές εξετάστηκαν στο μάθημα της Έκθεσης.

Το κείμενο που δόθηκε στους μαθητές είναι διασκευή ομιλίας του Γρηγόρη Σκαλκέα στην Ακαδημία Αθηνών στις 30-12-2003.

Ποιος είναι όμως ο Γρηγόρης Σκαλκέας;

Ο Γρηγόριος Σκαλκέας είναι Έλληνας ιατρός, πανεπιστημιακός και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 1989, της οποίας υπήρξε και πρόεδρος για το έτος 2003.

Γεννήθηκε το 1928 στην Αρεόπολη Λακωνίας όπου εργαζόταν ο φιλόλογος και γυμνασιάρχης πατέρας του, ο οποίος καταγόταν από τις Θαλάμες της Έξω Μάνης. Από την πλευρά της μητέρας του κατάγεται από την Πλάτσα (νυν Άγιος Δημήτριος) της Έξω Μάνης.

Σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1953 και μετεκπαιδεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως χειρουργός.

Ξεκίνησε την πανεπιστημιακή του σταδιοδρομία στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, άρχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1964, ως υφηγητής, ενώ το 1967 εκλέχθηκε τακτικός καθηγητής. Ακόμη, διατέλεσε πρόεδρος του νοσοκομείου ΚΑΤ, ενώ έχει εργαστεί και στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

Συνταξιοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1994, και πλέον είναι ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής.

Υπήρξε ο δημιουργός πληθώρας ιατρικών και ακαδημαϊκών μονάδων, τμημάτων κ.α.

Έγινε ευρέως γνωστός την εποχή που ο Ανδρέας Παπανδρέου νοσηλευόταν στο Ωνάσειο καθώς ήταν ο γιατρός που έδινε την επίσημη πληροφόρηση για την υγεία του τότε πρωθυπουργού.

Ήταν επίσης πρόεδρος της ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής για την αναβάθμιση της υγειονομικής φροντίδας και περίθαλψης των αξιωματικών και των στρατευμένων την εποχή που υπουργός Άμυνας ήταν ο Γιάννος Παπαντωνίου.

Είναι επίσης Α΄Αντιπρόεδρος της ΜΚΟ «Ίδρυμα Υποστηρίξεως Οικουμενικού Πατριαρχείου» η οποία σύμφωνα με τα δημοσιεύματα φέρεται να χρηματοδοτήθηκαν επί των ημερών που ο Άλεξ Ρόντος ήταν επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο Θεός είναι μεγάλος»: Η στιγμή που διασώστες βρίσκουν ζωντανό κάτω από τα συντρίμμια

«Ο Θεός είναι μεγάλος»: Η στιγμή που διασώστες βρίσκουν ζωντανό κάτω από τα συντρίμμια

24χρονος ανασύρθηκε ζωντανός από τα ερείπια την ώρα που δημοσιογράφος έδινε το ρεπορτάζ του από…

Βαγγέλης Γιακουμάκης: Οκτώ χρόνια από την τραγωδία που συγκλόνισε το πανελλήνιο

Βαγγέλης Γιακουμάκης: Οκτώ χρόνια από την τραγωδία που συγκλόνισε το πανελλήνιο

Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τον χαμό του Κρητικού σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, όπου,…