Πανελλήνιες 2016: Λίγοι υποψήφιοι αρίστευσαν και στα ειδικά μαθήματα – "Ασανσέρ" οι βάσεις

Μετά τους ελάχιστους αριστούχους στα κανονικά μαθήματα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, λίγοι είναι και οι υποψήφιοι που αρίστευσαν στα ειδικά μαθήματα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών στα ειδικά μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, οι άριστοι είναι λίγοι.

Η βαθμολογία, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, κυμαίνεται σε μεσαία επίπεδα, κυρίως μεταξύ του 12 και 18.

Αντιθέτως, αξιοσημείωτη είναι η επίδοση των υποψηφίων στο μάθημα των Γερμανικών, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των υποψηφίων που εξετάστηκαν στο μάθημα βαθμολογήθηκαν από 15 έως 20, κάτι που προϊδεάζει για μεγάλη άνοδο στις βάσεις των σχολών της Γερμανικής Φιλολογίας.

Οι βάσεις ανά πεδίο

Στο 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών ανεβαίνουν ελαφρώς η Νομική, η Ψυχολογία και η Κοινωνιολογία. Συγκεκριμένα η εκτίμηση είναι ότι έως 150 μόρια προς τα πάνω θα κινηθούν οι νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης με ακόμα μεγαλύτερη άνοδο στη βάση της Κομοτηνής. Κατά 200 μόρια ίσως αυξηθεί η βάση στη Φιλολογία αλλά και η Κοινωνιολογία λόγω των 3.500 υποψηφίων που κατέγραψαν επιδόσεις από 16.000 έως 18.000 μόρια. Εκτιμάται ότι ανοδική θα είναι η πορεία των βάσεων και σε σχολές που κινούνταν σε χαμηλές κλίμακες όπως αυτή της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας η των Πολιτικών Επιστημών.

Στο 2ο πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών λόγω της πληθώρας των σχολών που περιλαμβάνονται σε αυτό οι μεταβολές θα είναι ελάχιστες και οι αυξομοιώσεις θα είναι κατά μέσο όρο της τάξης των 100-200 μορίων. Στις Πολυτεχνικές σχολές πάντως αναμένεται πτώση, η οποία θα μεγαλώνει όσο κατεβαίνουμε προς τις πιο χαμηλόβαθμες σχολές. Σε κάποιες Πολυτεχνικές σχολές που παραδοσιακά έχουν υψηλή βαθμολογία και αίγλη οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα έχουν ακόμα και εντυπωσιακή πτώση. Εκτιμάται ότι χαμένοι θα είναι όσοι στοχεύουν από την κατεύθυνση αυτή στις σχολές Βιολογίας. Δεδομένη θα πρέπει, επίσης, να θεωρείται η απώλεια ακόμα και 1.000 μοίρων στα ΤΕΙ που κινούνταν στα όρια της βάσης του 10 με αντικείμενο την Ηλεκτρολογία, τη Μηχανολογία και την Τεχνολογία Τροφίμων καθώς περίπου 5.000 υποψήφιοι έγραψαν κάτω από τη βάση.

Στο 3ο πεδίο των Επιστημων Υγείας η πολύ καλή εικόνα των υποψηφίων σε Φυσική, Χημεία και Βιολογία διατηρεί τις βάσεις στις περιζήτητες Ιατρικές στο ύψος τους οδηγώντας τις σε πολλές περιπτώσεις και σε άνοδο. Χαρακτηριστική η εκτίμηση για την Ιατρική Αθηνών η οποία αναμένεται να κινηθεί πάνω από τα ιστορικά της υψηλά στα 19.000 μόρια. Η συσσώρευση αριστούχων εξάλλου συμπαρασύρει προς τα πάνω και τις άλλες Ιατρικές οπως της Θεσσαλονίκης (η άνοδος εκτιμάται στα 300 μόρια) αλλά και τις Παραιατρικές (Νοσηλευτικά τμήματα και ΤΕΙ) και τις Γεωπονικές σχολές. Μεγάλοι χαμένοι αναμένεται να είναι οι υποψήφιοι που προέρχονται από το επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών καθώς η ποινή μορίων και οι μέτριες επιδόσεις τους πολύ πιθανόν να τους κοστίσουν μια θέση στα παραϊατρικά επαγγέλματα που στόχευαν.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο των Παιδαγωγικών Τμημάτων οι βάσεις εκτιμάται ότι μπορεί να σημειώσουν πτώση έως και 1.000 μόρια ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εικόνες άδειων αμφιθεάτρων στα περιφερειακά τμήματα. Κόλαφος αποδείχθηκαν τα Μαθηματικά καθώς ένα 67% έγραψε στα Μαθηματικά της Γενικής Παιδείας κάτω από τη βάση. Στις σχολές, δε, που σημειώνουν χαμηλότερες βάσεις η πτώση αναμένεται ιλιγγιώδης λόγω της μικρής ζήτησης και των πολύ χαμηλών βαθμολογιών των υποψηφίων.

Στο 5ο επιστημονικό πεδίο των σχολών Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής αναμένεται μεγάλη πτώση των βάσεων λόγω των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων στα Μαθηματικά, με ποσοστό περίπου 78% των υποψηφίων έγραψαν κάτω από τη βάση.

Προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ ο Τζούλιαν Ασάνζ

Προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ ο Τζούλιαν Ασάνζ

Ο ιδρυτής του WikiLeaks που κατηγορείται από τις ΗΠΑ για κατασκοπεία προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο…

Ρέθυμνο- Νίκος Ανδρουλάκης: Δημοκρατική ανατροπή στον καθεστωτισμό και τις πελατειακές νοοτροπίες

Ρέθυμνο- Νίκος Ανδρουλάκης: Δημοκρατική ανατροπή στον καθεστωτισμό και τις πελατειακές νοοτροπίες

Επίθεση σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «δεν αξίζει στον ελληνικό λαό αυτό που…

«Καρφί» από τον Στρατηγό Πουλιανίτη για τις αποκαλύψεις Documento για τις παρακολουθήσεις αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων

«Καρφί» από τον Στρατηγό Πουλιανίτη για τις αποκαλύψεις Documento για τις παρακολουθήσεις αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων

Ένας στρατηγός εν αποστρατεία τα είπε «έξω από τα δόντια» για τις σημερινές αποκαλύψεις της…