Newsroom

Newsroom

Pandora Papers: Στο μάτι του κυκλώνα Πούτιν, Αναστασιάδης και Αλίεφ

Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων.

244347011 542580156833851 6577184426598510235 n 1

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Πακιστάν Ιμραν Χαν, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ συγκαταλέγονται στους δεκάδες ηγέτες που εκτίθενται στο φως της έρευνας Pandora Papers της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με την Washington Post, στοιχεία παραπέμπουν στην περίπτωση της Σβετλάνα Κριβονόγκιχ, Ρωσίδας που έγινε ιδιοκτήτρια διαμερίσματος στο Μονακό μέσω υπεράκτιας εταιρείας της νήσου Τορτόλα της Καραϊβικής τον Απρίλιο του 2003, λίγες εβδομάδες αφού γέννησε ένα κορίτσι. Τότε, βρισκόταν σε μυστική πολυετή σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρει η εφημερίδα που ανήκει στην Διεθνή Κοινοπραξία επικαλούμενη το ρωσικό ερευνητικό μέσον Proekt.

Η Σβετλάνα Κριβονόγκιχ, η 18χρονη σήμερα κόρη της και το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα για σχολιασμό.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμραν Χαν εξελέγη με σημαία την καταπολέμηση της διαφθοράς. Το όνομά του βρισκόταν και στην έρευνα Panama Papers.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας Pandora Papers, μέλη της οικογενείας του και της κυβέρνησής του κατέχουν εκατομμύρια δολάρια σε υπεράκτιους λογαριασμούς. Στο Twitter ο πακιστανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «θα ερευνήσει» όλους τους πακιστανούς πολίτες που μνημονεύονται στα Pandora Papers

Ανθρωποι του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ – ο οποίος κατηγορείται συστηματικά για διαφθορά – πραγματοποίησαν σκοτεινές συναλλαγές με ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ανάμεσά τους, η αγορά κτιρίου γραφείων στο όνομα του 11χρονου γιου του Χαϊντέρ, σύμφωνα με το BBC, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο μαφιόζος αρχηγός Ραφαέλε Αμάτο, που ενέπνευσε την ταινία Gomorrah, χρησιμοποίησε επίσης εταιρεία βιτρίνα για να αγοράσει εκτάσεις στην Ισπανία. Συνδέεται με σειρά δολοφονιών και εκτίσει ποινή 20ετούς φυλάκισης.

Νίκος Αναστασιάδης: Το δικηγορικό γραφείο και ο Ρώσος πρώην γερουσιαστής

Αποκαλυπτικό είναι εν τω μεταξύ το ρεπορτάζ του Guardian για το ρόλο που φέρεται να έχει παίξει στην απόκρυψη των περιουσιακών στοιχείων Ρώσου πρώην πολιτικού το δικηγορικό γραφείο του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Mια παναμαϊκή offshore ασφαλιστική εταιρεία, η Alcogal, κατήγγειλε ότι η κυπριακή δικηγορική εταιρεία Nicos Chr. Anastasiades & Partners είχε ισχυριστεί ότι τέσσερις από τις υπεράκτιες εταιρείες που διαχειριζόταν είχαν ως ιδιοκτήτες μέρος του προσωπικού της. Ωστόσο σε έκθεση που κατατέθηκε στις ρυθμιστικές αρχές των Βρετανικών Παρθένων Νήσων (BVI) στις 8 Ιουνίου 2015, ανέφερε ότι είχε παραπλανηθεί και τώρα πίστευε ότι ο πραγματικός ιδιοκτήτης ήταν ο Ρώσος επιχειρηματίας και πρώην γερουσιαστής Λεονίντ Λεμπέντεφ.

Ο Λεμπέντεφ εγκατέλειψε τη χώρα καταγωγής του το 2015, αφού κατηγορήθηκε ότι δεν είχε δηλώσει τα περιουσιακά του στοιχεία. Αρνείται τις κατηγορίες και έκτοτε έγινε παραγωγός ταινιών του Χόλιγουντ.

Σε επικοινωνία που είχαν Guardian και BBC με το γραφείο του Ν. Αναστασιάδη, η απάντηση που έλαβαν ηταν αρνητική σχετικά με το ότι είχαν δοθεί ψευδείς πληροφορίες στην ασφαλιστική. Ο ιδρυτής της εταιρείας, Νίκος Αναστασιάδης, έγινε πρόεδρος της Κύπρου το 2013. Έχει δηλώσει ότι ενώ κατείχε μετοχές στο δικηγορικό γραφείο μέχρι την εκλογή του, δεν είχε ενεργό ρόλο στις υποθέσεις του, αφού έγινε ηγέτης της αντιπολίτευσης το 1997.

Σε δήλωσή του στον Guardian, ο Ν. Αναστασιάδης είπε: «Δεν έχω καμία γνώση και θα ήταν αδύνατο να γνωρίζω και να είμαι σε θέση να απαντήσω σε οποιεσδήποτε καταγγελίες σχετικά με τον χειρισμό των υποθέσεων της πρώην δικηγορικής μου εταιρείας».

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο Ν. Αναστασιάδης συμμετείχε στις δραστηριότητες της εταιρείας. Ωστόσο, όπως αναφέρεται σκωπτικά στο σχετικό δημοσίευμα του Guardian, η απάντηση εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη σοφία του προέδρου να επιτρέπει σε μια νομική εταιρεία, στην οποία προφανώς δεν είχε ούτε επίβλεψη ούτε έλεγχο, να λειτουργεί με το όνομά του ενώ υπηρετούσε τη χώρα του ως εξέχων πολιτικός.

Τόσο η εταιρεία όσο και ο ιδρυτής της είχαν στο παρελθόν ξεχωριστές σχέσεις με τον Λεμπέντεφ. Οι Anastasiades & Partners έχουν συμβουλευτεί τον Ρώσο για την απόκτηση κυπριακής ιθαγένειας μέσω του νόμιμου, αν και αμφιλεγόμενου, σχεδίου «χρυσού διαβατηρίου», σύμφωνα με το οποίο οι πλούσιοι αιτούντες θα μπορούσαν να αγοράσουν το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται στην ΕΕ το 2011. Η ιθαγένεια χορηγήθηκε εκείνο το έτος.

Τι είναι τα Pandora Papers

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα, βασισμένη στην μεγαλύτερης κλίμακας διαρροή «φορολογικών παραδείσων» στην ιστορία, εκθέτει στη δημοσιότητα μυστικές συμφωνίες και κρυμμένα περιουσιακά στοιχεία για πάνω από 330 πολιτικούς και υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, καλύπτοντας έδαφος τουλάχιστον 90 κρατών και 35 ηγετών κρατών. Αποτελείται από σχεδόν 12 εκατομμύρια αρχεία (έγγραφα, εικόνες, e-mails, αρχεία Excel και άλλα), συνολικού όγκου 2,94 Terabytes, ξεπερνώντας ακόμα και τα Panama Papers που είχαν δημοσιευθεί πριν από πέντε χρόνια.

 

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…