ΠΑ

Παναγιώτης Α. Τζανετής

Πανδημία: Και οι επτά (δεν) ήταν υπέροχοι

Κατά την εβδομάδα που πέρασε υπερβήκαμε σε θνητότητα το Βέλγιο & την Ιταλία (*). Η χώρα είναι πλέον 25η στην διεθνή κατάταξη της όλης πανδημίας όσον αφορά την θνητότητα ανά εκατομμύριο πληθυσμού, με τις προηγούμενες χώρες να έχουν πληθυσμό περίπου 750 εκατομμύρια κατοίκων.

361008 pandemia

Η Ελλάδα είναι δηλαδή σχεδόν στο top 10% της παγκόσμιας κατάταξης, πράγμα που σε αρκετούς θα φανεί παρήγορο δεδομένου ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν και χειρότερα». Σε αυτά τα χειρότερα περιλαμβάνονται: 364 εκατομμύρια Νοτιαμερικανών, τα 334 εκατομμύρια των ΗΠΑ και 55 εκατομμύρια ανατολικοευρωπαίοι. Οι Μπολσονάρου, Τραμπ, Όρμπαν κλπ έχουν αφήσει σαφές αποτύπωμα που επηρεάζει ακόμη, καθοριστικά την παγκόσμια εικόνα.

 

361008g pinakas1

Η περίοδος πλεύρη

Με την σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ θα υπερδιπλασιαστεί ο αφετηριακός αριθμός των 13.622 απωλειών κατά την ορκωμοσία του κ. Πλεύρη (31/8). Εξετάζοντας κανείς την θνητότητα ειδικότερα του τελευταίου επταμήνου (περίοδος Πλεύρη) τότε από τις 25 χειρότερες ημών χώρες οι 14 γίνονται καλύτερες: Περού, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σαν Μαρίνο, Βραζιλία, Πολωνία, Γιβραλτάρ, ΗΠΑ, Αρμενία, Χιλή, Μολδαβία Αργεντινή Κολομβία είναι μεν χειρότερες στην όλη διετία αλλά όχι και στο επτάμηνο.

Στο διαβόητο επτάμηνο Πλεύρη υπάρχουν πάνω από εμάς μόνο 11χώρες, με μόλις 54,5 εκατομμύρια πληθυσμού! Άρα στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται πλέον στο χειρότερο 10% του κόσμου αλλά στο χειρότερο 1%!

Από αυτές τις «11» αδιόρθωτες αξίζει να σημειωθεί ότι οι πέντε χώρες είναι μικρές, φτωχές χώρες, ειδικών συνθηκών που όλες μαζί έχουν πληθυσμό ίσο με τον ελληνικό.(Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Γεωργία και Τρίνινταντ-Τομπάκο).

Στον ευρωπαϊκό Τρίτο Κόσμο

Ωστόσο οι υπόλοιπες 6 χώρες (με 44 εκατομμύρια συνολικό πληθυσμό) είναι μέλη της ΕΕ και συναποτελούν μαζί με εμάς τον τρίτο κόσμο της Ευρωπαικής Ένωσης! Συγκεκριμένα πρόκειται για τις: Λετονία και Λιθουανία, με εμβολιαστικό επίπεδο σαν της Ελλάδας και γενικά της ΕΕ., Ουγγαρία και Κροατία, με εμβολιαστικό επίπεδο σαφώς χαμηλότερο παρά τον αρχικό ενθουσιασμό τους για το Sputnik και τέλος οι Βουλγαρία και Ρουμανία με επίπεδα εμβολιασμού από τα χαμηλότερα στον κόσμο.

 

Κοινό στοιχείο όλων αυτών αποτελεί η έλλειψη πόρων για το σύστημα υγείας και τον περιορισμό της διασποράς καθώς κι η απόλυτη εκχώρηση προτεραιότητας στις ανάγκες της αγοράς. Με μια κουβέντα το καθοριστικό είναι το ΑΕΠ και η πολιτική του κυριαρχία!

Η ελληνική ιδιαιτερότητα είναι ότι προσχωρήσαμε πλήρως σε αυτή την κατηγορία σχετικά προσφάτως και συνεπεία πολιτικών επιλογών που έγιναν με κρύο αίμα, όπως εξήγησαν καλύτερα από κάθε άλλον οι κκ Μητσοτάκης και Γεωργιάδης.

361008g 2

Ορμπάν της Μεσογείου

Φαίνεται ότι η χώρα δεν ορμπανοποιήθηκε μόνο όσον αφορά μισθούς και συντάξεις όπως μας εξηγούσε κάποτε η troika και αγανακτούσαμε, αν και «ανεπαισθήτως» πλέον το αποδεχθήκαμε.

Δεν ρέπει μόνο προς το ορμπανικό πακέτο αυταρχισμός-ξενοφοβία-ατλαντισμός αλλά φαίνεται πως και ψυχολογικά έχει μπει στο κοστούμι της «καθημαγμένης χώρας».

Μιας πατρίδας δηλαδή που δεν μπορεί παρά να θυσιάσει πολλά προκειμένου να προλάβει, ασθμαίνοντας, τους ‘αναπτυγμένους’! Και πρώτα από όλα να θυσιάσει τις ζωές των πιο ευάλωτων προς χάριν των αναγκών της αγοράς.

Η πολιτική Μητσοτάκη-Γεωργιάδη-Πλεύρη στην προμνημονιακή Ελλάδα θα είχε σηκώσει θύελλες αλλά φαίνεται πως η δεκαετία των μνημονίων λειτούργησε στο συλλογικό θυμικό ως το ανάλογο της καταστροφής των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης κατά την δεκαετία του 90. Μένουμε (ανατολική) Ευρώπη και ειδικότερα στον τρίτο κόσμο αυτής.

Στα πλαίσια αυτά η επιλογή του κ Πλεύρη δεν αποτέλεσε κάποιο ατύχημα του ανασχηματισμού, κάθε άλλο …Ρίχνοντας εξάλλου μια ματιά στους άλλους έξι μη υπέροχους συναντά κι Υπουργούς Υγείας χειρότερους όπως η υπουργός Υγείας της Λιθουανίας Rimantė Šalaševičiūtė  που δήλωσε πως: «η ευθανασία θα μπορούσε να αποτελεί μία χρήσιμη εναλλακτική για όσους δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και πάσχουν από βαριές ασθένειες».

(*) Η είδηση των «συγκρίσεων» απουσιάζει από τα κανάλια, εκεί όπου οι συγκρίσεις κάποτε έτρωγαν τα ¾ του δελτίου. Παραδόξως απουσιάζουν κι από τον επίσημο λόγο της Αντιπολίτευσης. Η επίδειξη ανωτερότητας προς ανθρώπους που έκαναν καριέρα με το Μάτι γεννά ποικιλία συναισθημάτων. Στον Αδώνειο τηλεοπτικό καταιγισμό εμένα πάντως μου θυμίζει και πάλι τον στίχο: «Εμείς δεν ευκαιρούμε, έχουμε έργα σοβαρά …».

Πηγή: Tvxs

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Η αφρικανική σκόνη έφυγε αλλά τι άφησε πίσω: Τα 5 στοιχεία σύμφωνα με το μικροσκόπιο (εικόνες)

Σκόνη 1

Η αφρικανική σκόνη έφυγε αλλά τι άφησε πίσω: Τα 5 στοιχεία σύμφωνα με το μικροσκόπιο (εικόνες)

Τι περιείχε τελικά η αφρικανική σκόνη που μας ταλαιπώρησε και μας ταλαιπωρεί

ΗΠΑ: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Γάζα σε δεκάδες Πανεπιστήμια – 93 συλλήψεις (Εικόνες/ Βίντεο)

AP24113863901084 1

ΗΠΑ: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Γάζα σε δεκάδες Πανεπιστήμια – 93 συλλήψεις (Εικόνες/ Βίντεο)

Ενενήντα τρία άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας…

Σάττι: Αντί για το «Στούντιο 4»… κλείστηκε στο ασανσέρ της ΕΡΤ μαζί με τους συνεργάτες της (video)

Σάττι 3

Σάττι: Αντί για το «Στούντιο 4»… κλείστηκε στο ασανσέρ της ΕΡΤ μαζί με τους συνεργάτες της (video)

Η Μαρίνα Σάττι ήταν καλεσμένη στην εκπομπή της ΕΡΤ αλλά ένα απρόσμενο περιστατικό πήγε την…

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Πειραιάς

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Παρολίγο τραγωδία πήγε να συμβεί στο λιμάνι του Πειραιά με μια 70χρονη γυναίκα από τη…

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

4950603

Καλλιάνος: Η συγκινητική ανάρτηση για τον πατέρα του – «Έκανα ότι μπορούσα, δεν τα κατάφερα. Σου ζητώ συγγνώμη»

«Εύχομαι τα παιδιά τους να μην τους δουν ποτέ όπως σε είδα εγώ. Ο Θεός…