Πανδημία εκμετάλλευσης στις μοναρχίες του Κόλπου

Η πανδημία του κορονοϊού φέρνει στο φως ιστορίες κακομεταχείρισης, ανθρώπινης εκμετάλλευσης και αδιαφορίας για τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας αποκαλύπτοντας πολλές σαθρές πτυχές του κόσμου στον οποίο ζούμε.

AP 20097250773489

Μία πολύ σημαντική μερίδα αυτών αφορούν ιστορίες οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι αφήνουν τις πατρίδες τους και συχνά τις οικογένειές τους για να εργαστούν πολλές φορές με εξαντλητικά ωράρια, υπό απάθρωπες συνθήκες και με χαμηλά μεροκάματα, τα οποία ωστόσο τους βοηθούν να συντηρούν τους δικούς τους πίσω στην πατρίδα.

Οι «New York Times» φιλοξενούν ένα περιεκτικό ρεπορτάζ σε σχέση με τους μετανάστες στον Περσικό Κόλπο, οι πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες του οποίου παραδοσιακά στήριζαν την ανάπτυξη της οικονομίας τους στα φθηνά εργατικά χέρια από χώρες όπως το Πακιστάν, η Ινδία, το Μπανγκλαντές, το Νεπάλ και οι Φιλιππίνες. 

Οι αριθμοί τα λένε όλα. Πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού των 34 εκατομμυρίων της Σαουδικής Αραβίας είναι αλλοδαποί, καθώς και περίπου ο μισός πληθυσμός τόσο του Μπαχρέιν όσο του Ομάν. Στο Κουβέιτ, οι αλλοδαποί ξεπερνούν σε αριθμό τους ντόπιους σε αναλογία μεγαλύτερη του δύο προς ένα, ενώ στο Κατάρ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα η αναλογία αγγίζει σχεδόν τους εννέα προς ένα.

Εν μέσω της πανδημίας, πολλοί εξ αυτών βρίσκονται έγκλειστοι σε χώρους εξαιρετικά μεγάλου συνωστισμού, χωρίς αμοιβή και χωρίς τη δυνατότητα να επιστρέψουν στις χώρες τους εξαιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών. Κάποιοι ξεμένουν σιγά -σιγά από προμήθειες και χρήματα και δεν έχουν κανέναν να απευθυνθούν μιας και οι κοινωνίες στις οποίες ζουν τους αντιμετωπίζουν σαν πολίτες τρίτης κατηγορίας.

«Κανείς δεν ήρθε να δει πώς είμαστε. Δε φοβάμαι τον κορονοϊό. Φοβάμαι ότι θα πεθάνουμε από την πείνα» λέει ο Αιγύπτιος Μοχάμεντ αλ-Σαγίντ, ο οποίος εργαζόταν σε εστιατόριο στην πόλη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, αλλά αφότου έχασε τη δουλειά του βρίσκεται κλεισμένος με άλλα επτά φίλους σε μια γκαρσονιέρα.

Οι μοναρχίες του Κόλπου, παρά την άμεση εξάρτηση της οικονομίας τους από τα εκατομμύρια μεταναστών, τους έχουν αποκλείσει από τα μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που αναμένεται να είναι ολέθρια, αλλά ακόμη και ως προς την υγειονομική κρίση τους θεωρούν πιθανές εστίες μόλυνσης λόγω των συνωστισμένων χώρων στους οποίους ζουν και εργάζονται με αποτέλεσμα η λύση τους να είναι ο φυσικός αποκλεισμός τους από την υπόλοιπη κοινωνία. 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Σαουδικής Αραβίας, όπου ο βασιλιάς Σαλμάν δεσμεύτηκε πριν από ένα μήνα ότι θα καλύψει τη θεραπεία όλων των νοσούντων από την Covid-19, των μεταναστών συμπεριλαμβανομένων, αλλά το πακέτο στήριξης των 2,4 δισ. δολαρίων που θα καλύψει μερικώς τους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αφορά μόνο στους πολίτες του βασιλείου. 

Νewsletter του Documento για τον κορονοϊό

Η μόνη επαφή που δεν πρέπει να αποφύγετε είναι αυτή με την αλήθεια: Εγγραφείτε στο καθημερινό newsletter της ομάδας του Documento για να γνωρίζετε όλα όσα χρειάζεται σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις για την πανδημία στην Ελλάδα και τον κόσμο. ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ 

Καμπιαγιάννης: «Όσο δεν φεύγει ο Βαρτζόπουλος, ο Μητσοτάκης είναι προσωπικά υπεύθυνος για την επόμενη γυναικοκτονία»

InCollage 20240430 142826483

Καμπιαγιάννης: «Όσο δεν φεύγει ο Βαρτζόπουλος, ο Μητσοτάκης είναι προσωπικά υπεύθυνος για την επόμενη γυναικοκτονία»

Μέσω προσωπικής του ανάρτησης στο Facebook, ο γνωστός δικηγόρος αποδόμησε με τον πιο εύστοχο και επιστημονικό…

Βέφα Αλεξιάδου: Μετά τα λόγια αγάπης για Μαμαλάκη… επίθεση σε Κασσελάκη – «Να κάτσει στα αβγά του» (video)

Αλεξιάδου

Βέφα Αλεξιάδου: Μετά τα λόγια αγάπης για Μαμαλάκη… επίθεση σε Κασσελάκη – «Να κάτσει στα αβγά του» (video)

«Όπως την είπα και τώρα σχετικά με τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Δεν πρέπει να έχει…