Πάμε Σινεμά – Τι είδαμε αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες

Οι ταινίες που κυκλοφόρησαν αυτή την εβδομάδα στους κινηματογράφους. Από το Suspiria στον... Καρυοθραύστη.  

σταχτες μιας αγαπης2

Suspiria (*)

Θρίλερ ιταλοαμερικανικής συμπαραγωγής 2018 (151)

Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο

Πρωταγωνιστούν: Ντακότα Τζόνσον, Τίλντα Σουίντον, Μία Γκοθ, Κλόε Γκρέιζ Μόρετζ, Τζέσικα Χάρπερ

Στο διχοτομημένο Βερολίνο του 1977 φτάνει η νεαρή Αμερικανίδα χορεύτρια, Σούζι Μπάνον, για να κάνει σε οντισιόν στην παγκοσμίου φήμης σχολή χορού «Helena Markos». Εκεί καταφέρνει να εντυπωσιάσει την απαιτητική διευθύντρια και χορογράφο της σχολής, τη Μαντάμ Μπανκ, με το σπουδαίο ταλέντο της.

Η ετυμηγορία

Το τελευταίο πράγμα που περιμέναμε να δούμε από τον τελειομανή βιρτουόζο της αισθητικής αλλά και ανατόμο των αισθημάτων Λούκα Γκουαντανίνο ήταν ένα άψυχο και δίχως έμπνευση ριμέικ της κλασικής ταινίας τρόμου του Ντάριο Αρτζέντο. Το χειρότερο; Το νέο «Suspiria» δεν σε τρομάζει ούτε με την χρήση του άξιου σάουντρακ (το καλύτερο στοιχείο του φιλμ) που υπογράφει ο αξεπέραστος Τομ Γιορκ.

Οι Στάχτες Μιας Αγάπης (Ash is Purest White) (***) 

Γκανγκστερικό δράμα κινεζογαλλικής συμπαραγωγής 2018 
Σκηνοθεσία: Ζία Ζάνγκε Πρωταγωνιστούν: Ζάο Τάο, Λιάο Φαν, Ξου Ζενγκ

Μαφιόζος σε παρηκμασμένη πόλη της επαρχιακής Κίνας, πέφτει θύμα απόπειρας δολοφονίας, από συμμορία που αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία του αλλά σώζεται την τελευταία στιγμή από την σύντροφο του Κιάο, η οποία όμως οδηγείται στη φυλακή για τα επόμενα πέντε χρόνια. 

Η ετυμηγορία

Ο Ζία Ζάνγκε (Χρυσός Λέοντας στο φεστιβάλ Βενετίας με τις «Ακίνητες Ζωές») επιστρέφει στην προβληματική του αδιέξοδου έρωτα και του αναπόδραστου  χρόνου μέσω μιας υποδειγματικής ερωτικής τραγωδίας με ηρωίδα μια γυναίκα που ξέρει να επιβιώνει. Πίσω από τη σύγκρουση των συναισθημάτων υπάρχει το θέμα του ανεκπλήρωτου έρωτα και της βίαιης αλλαγής που προκύπτει από τη στιγμή που η παράδοση συναντά το μοντέρνο τρόπο ζωής σε ένα σκηνικό βαθιάς μελαγχολίας. 

Ο Καρυοθραύστης και τα Τέσσερα Βασίλεια (The Nutcracker and the Four Realms) (**)

Παιδική αμερικανικής παραγωγής 2018 
Σκηνοθεσία: Λάσε Χάλστρον, Τζο Τζόνστον
Πρωταγωνιστούν: Κίρα Νάιτλι, Μακένζι Φόι, Ρίτσαρντ Ε. Γκραντ, Ελεν Μίρεν

Oταν η Κλάρα βρίσκεται σ’ ένα παράξενο και μυστήριο παράλληλο κόσμο που είναι το σπίτι της Χώρας των Νιφάδων, της Χώρας των Λουλουδιών και της Χώρας των Ζαχαρωτών, πρέπει να διασχίσει με θάρρος το Τέταρτο βασίλειο για να ξαναφέρει την αρμονία στον αλλοπρόσαλλο κόσμο.

Η ετυμηγορία

Βασισμένη στο παραμύθι του Ε.Τ.Α. Χόφμαν που έγινε ευρέως γνωστό από τη μουσική σύνθεση του Τσαϊκόφσκι για το ομώνυμο μπαλέτο, η Disney μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη διαχρονική Χριστουγεννιάτικη ιστορία δίνοντάς της μια πιο ανάλαφρη και πολύχρωμη νότα με δυναμικές πριγκίπισσες, εντυπωσιακές πιρουέτες, λαχταριστά ζαχαρωτά και ακατάπαυστη δράση, σε ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα που αν και δεν πρωτοτυπεί αρκετά καταφέρνει να είναι αποτελεσματικό και ενίοτε απολαυστικό.

Peterloo (***)

Ιστορική βρετανικής παραγωγής 2018 (154)
Σκηνοθεσία: Μάικ Λι Πρωταγωνιστούν: Ρόρι Κινίαρ, Μαξίν Πικ, Νιλ Μπελ, Φίλιπ Τζάκσον, Βίνσεντ Φράνκλιν

Η περιβόητη σφαγή του 1819 στο Σεντ Πίτερς Φιλντς του Μάντσεστερ όταν, κατ’ εντολή των αρχών της πόλης, η ειρηνική διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων διαλύθηκε με αιματηρό τρόπο.

Η ετυμηγορία: 

Ο πάντα ανθρωποκεντρικός, συγκινητικός και επίκαιρος Μάικ Λι δεν κάνει εκπτώσεις ούτε στο σινεμά του ούτε στις αρχές του. Το «Peterloo» εκτός από ένα ιστορικά ακριβές και εμπεριστατωμένο γεγονός είναι το καμπανάκι που χτυπά ο σημαντικός δημιουργός για τους νεόπτωχους και την αδικία, την αυξανόμενη πίεση προς τα εργατικά στρώματα και τη σημασία της αναγνώρισης των σημείων που δείχνουν ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται σαν τραγωδία. Το φιλμ ήταν υποψήφιο για το Χρυσό Λέοντα στο πρόσφατο φεστιβάλ της Βενετίας.
 

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…