«Πάμε Σινεμά» στο Ηρώδειο με τη Μαρία Φαραντούρη και τον Γιάννη Στάνκογλου

Την Τετάρτη 10 Ιουλίου σε μία μαγευτική συναυλία με λατρεμένα τραγούδια από τον ελληνικό και διεθνή κινηματογράφο

0V3A0855 Edit Edit

Η σχέση της κορυφαίας ερμηνεύτριας Μαρίας Φαραντούρη ή, σωστότερα, της φωνής της, με την τέχνη του κινηματογράφου ξεκινά από τα πρώτα της βήματα στο τραγούδι. Το 1965 τραγούδησε το «Ματωμένο φεγγάρι» του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους του Νίκου Γκάτσου για τις ανάγκες του δίσκου με το soundtrack της ταινίας «Το νησί της Αφροδίτης» – το κομμάτι κυκλοφόρησε τη Μεταπολίτευση στο δίσκο «Θαλασσινά φεγγάρια», που το πραξικόπημα του 1967 είχε ανακόψει την έκδοση του. Λίγο αργότερα, στο Παρίσι του 1969, γνώρισε τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά και συμμετείχε στο, γραμμένο από τον Θεοδωράκη, soundtrack της θρυλικής ταινίας του, «Ζ», με το «Γελαστό παιδί», ένα τραγούδι – σήμα κατατεθέν της αντιδικτατορικής δράσης του συνθέτη και της ερμηνεύτριας του. Ήταν η ίδια περίοδος που η Φαραντούρη τραγουδούσε μαζί με τη Μελίνα Μερκούρη και τα δικά της τραγούδια από τη «Στέλλα» σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι, τα «Αγάπη πού’γινες δίκοπο μαχαίρι», «Το φεγγάρι είναι κόκκινο» κ.α. 

Τα αμέσως επόμενα χρόνια, πάντα δίπλα στον Θεοδωράκη, είχε την τύχη να ζήσει το παρασκήνιο της ταινίας «Serpico» εκ των έσω, όπως και την ηχογράφηση ακόμη ενός θεοδωρακικού soundtrack με το γνωστό μουσικό θέμα που το 1975 θα «ενδυόταν» τους στίχους του Μανώλη Αναγνωστάκη και θα γινόταν το τραγούδι «Δρόμοι παλιοί». Από κει και πέρα, η μεγάλη καριέρα της Φαραντούρη την οδήγησε στη γνωριμία με κορυφαίους ξένους συνθέτες και τη συνύπαρξη τους σε ιδιωτικές στιγμές, στη σκηνή ή και στο στούντιο (Michel Legrand, Enio Morricone, Andrew Lloyd Webber κ.α.) Όσο για την εδώ «κινηματογραφική» της ενασχόληση, με τη φωνή της Φαραντούρη αποδόθηκαν τραγούδια της Ελένης Καραΐνδρου από ταινίες των Χριστόφορου ΧριστοφήΘόδωρου Αγγελόπουλου («Άρια της Ρόζας», «Ταξίδι στα Κύθηρα» κλπ.) Θυμάμαι ακόμη ένα από τα τελευταία τραγούδια που ερμήνευσε μοναδικά η Φαραντούρη για την ταινία «Χορεύοντας στον πάγο» (2011) του Σταύρου Ιωάννου, το lounge blues «Πέρα απ’ τα σύνορα» σε μουσική Βαγγέλη Κατσούλη και σε στίχους του Σωτήρη Κακίση. Γνωρίζω, τέλος, πως σε κάποιες συναυλίες της συνήθιζε να ερμηνεύει και το θρυλικό «Here’ s to you» του Enio Morricone και της Joan Baez από την ταινία «Sacco e Vanzetti».

Πολλά απ’ αυτά τα τραγούδια θα ακουστούν στη συναυλία της Φαραντούρη στο Ηρώδειο με τίτλο «Πάμε Σινεμά», σε ένα πρόγραμμα που επιμελήθηκε άρτια ο κριτικός και ιστορικός μουσικής Γιώργος Β. Μονεμβασίτης, ο οποίος έγραψε και τα κείμενα που θα διαβαστούν για πρώτη φορά από τον ηθοποιό Γιάννη Στάνκογλου. Μαζί με τη Φαραντούρη θα τραγουδήσουν ακόμη ο Θοδωρής Βουτσικάκης (Nicola Piovani εν όψει και της κυκλοφορίας του δίσκου του με τραγούδια Piovani σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου) και η Κορίνα Λεγάκη, η οποία έχει ήδη καταθέσει ένα όμορφο, προ ετών, άλμπουμ με διεθνή κινηματογραφικά τραγούδια. 

Η Μαρία Φαραντούρη δηλώνει ενθουσιασμένη με το συγκεκριμένο συναυλιακό project και δεν σταματά να μιλάει για τα τόσα πολλά και διαφορετικά τραγούδια που κάποια μάλιστα θα τραγουδήσει για πρώτη φορά, όπως το «Αυτή η νύχτα μένει» του Σταμάτη Κραουνάκη από την ομότιτλη ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Κι ακόμη, το «La vie en rose» της Edith Piaf που θα μπλεχτεί γλυκά με το «Πες μου μια λέξη» των Μάνου Χατζιδάκι Αλέκου Σακελλάριου, το «Don’t cry for me, Argentina» από το κινηματογραφικό μιούζικαλ «Evita» του Webber ή το «Canzone Arrabiata» του Nino Rota ανάμεσα από κομμάτια, που έγραψαν, πάντα για το σινεμά, ο Χρήστος Λεοντής, ο Μίμης Πλέσσας, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Κώστας Κλάββας κ.α. 

Με τους ΦαραντούρηΣτάνκογλου και τους ΒουτσικάκηΛεγάκη θα συμπράξουν επίσης ο μαέστρος Αναστάσιος Συμεωνίδης και ο πιανίστας Χρήστος Παπαγεωργίου με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

* «Πάμε Σινεμά;» με τη Μαρία Φαραντούρη, Τετάρτη 10/7, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Έναρξη: 21.00, προπώληση εισιτηρίων: www.greekfestival.gr και www.ticketmaster.gr  

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…