Πάμε Σινεμά; Η Βίκι Κριπς είναι ηθοποιός για σπουδαίους ρόλους

Η ερμηνεία της Βίκι Κριπς δεν είναι το μόνο ατού στο συγκινητικό δράμα της Εμιλί Ατέφ «Πιο πολύ από ποτέ» .

βικυ κριπς

Πιο πολύ από ποτέ (Plus que jamais) (***)

Δραματική διεθνούς συμπαραγωγής 2022 (123)

Σκηνοθεσία: Εμιλί Ατέφ Πρωταγωνιστούν: Βίκι Κριπς, Γκασπάρ Ουλιέλ, Μπιορν Φλόμπεργκ

Η Ελέν και ο Ματιέ έχουν μια όμορφη ζωή αλλά ένα ξαφνικό πρόβλημα υγείας διαλύει την ευτυχία τους. Κι ενώ η άτυχη νεαρή γυναίκα προσπαθεί να διαχειριστεί όσα της συμβαίνουν ανακαλύπτει το μπλογκ ενός ομοιοπαθή που εξιστορεί την δική του περιπέτεια υγείας με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Μια φράση που ακούγεται σε μια σκηνή («οι ζωντανοί δεν μπορούν να καταλάβουν τους μελλοθάνατους»)  σημαδεύει ολοκληρωτικά το φιλμ καθώς είναι η βασική συνθήκη πάνω στην οποία αναπτύσσεται ο γενικότερος προβληματισμός του σεναρίου.  Το ζήτημα της συμφιλίωσης με το επικείμενο τέλος είναι το ισχυρό θεμελιώδες μοτίβο γύρω από το οποίο χτίζεται η προσπάθεια της Ελέν να βρει τις απαντήσεις στα βασανιστικά ερωτήματα που την «τρώνε». Παρότι ο ρόλος της είναι αβανταδόρικος η Βίκι Κριπς παραδίδει μια αξέχαστη ερμηνεία, καθώς εστιάζει στο δράμα του χαρακτήρα της χωρίς να γίνεται ποτέ υπερβολική ή «επαγγελματική». Από την αρχή έως το τέλος διατηρεί μια μοναδική ζεστασιά που θα αγγίξει με την ειλικρίνεια -κι όχι λόγω στυλ – τις πιο ευαίσθητες χορδές του θεατή. Δίπλα της ο αδικοχαμένος μόλις στα 37 του χρόνια Γκασπάρ Ουλιέλ (στον τελευταίο ρόλο της ζωής του) φωτίζει με γήινη δύναμη την απόγνωση του άντρα που χάνει το ταίρι του και δεν έχει τα κατάλληλα εφόδια για να απαλύνει τον πόνο και των δύο.

Οι πέντε διάβολοι (Les Cinq Diables) (***)

Δραματική γαλλικής παραγωγής 2022 (103)

Σκηνοθεσία: Λεά Μισιούς Πρωταγωνιστούν: Αντέλ Εξαρχόπουλος, Σάλι Ντραμέ, Σουάλα Εματί, Μουσταφά Μπενγκ, Δάφνη Πατακιά

Η πιτσιρίκα Βίκι, καρπός μεικτού γάμου με γαλλίδα μητέρα και πατέρα από την Σενεγάλη, αναστατώνεται όταν έρχεται να μείνει για λίγες μέρες στο σπίτι η αδερφή του πατέρα της, για την οποία δεν έχει καλά προαισθήματα.

Ένα πολύπλευρο δράμα χαρακτήρων γύρω από έναν καταδικασμένο έρωτα με πολλούς κοινωνικοπολιτικούς συμβολισμούς (η χειραφέτηση της γυναίκας και η μητρότητα σε πρώτο πλάνο) είναι οι «Πέντε διάβολοι». Το δηκτικό σχόλιο για την κλειστή συντηρητική κοινότητα δίνεται με ένα απρόσμενο λυρισμό, η υπόγεια ένταση ενισχύει το στοιχείο του θρίλερ, το δράμα χαρακτήρων συναντά μια τραγική ιστορία ενηλικίωσης. Το πρωτότυπο φιλμ της ικανότατης Λεά Μισιούς («Ava») είναι γεμάτο ευχάριστες εκπλήξεις.

Λευκός Θόρυβος (White Noise) (**1/2)

Δραματική διεθνούς συμπαραγωγής 2022 (138)

Σκηνοθεσία: Νόα Μπάουμπακ Πρωταγωνιστούν: Ανταμ Ντράιβερ, Γκρέτα Γκέργουικ, Ντον Τσιντλ, Ράφι Κάσιντι

Ένα τοξικό νέφος προκαλεί πανικό στους κατοίκους μιας μικρής πόλης στην αμερικανική επαρχία κι ένας υποχόνδριος καθηγητής πανεπιστημίου που διδάσκει Χιτλερικές Σπουδές προσπαθεί να προστατεύσει τα μέλη της δυσλειτουργικής οικογένειάς του.

Μαύρη σάτιρα δοσμένη με ένα υπόγειο και ενίοτε σουρεαλιστικό χιούμορ γύρω από την παράνοια και το χάος που βασιλεύουν στην αμερικανική κοινωνία είναι το νέο φιλμ του Νόα Μπάουμπακ («Ιστορίες γάμου», «Frances Ha») ο οποίος ανοίγει την πλατφόρμα προβληματισμού του από τον περιορισμένο χώρο της οικογενειακής κομεντί στα ανοιχτά πεδία δράσης της ταινίας καταστροφής. Το σενάριο αποτελεί διασκευή μυθιστορήματος του Ντον ντε Λίλο.

R.M.N. (**1/2)

Δραματική διεθνούς συμπαραγωγής 2022 (125)

Σκηνοθεσία: Κριστιάν Μουντζίου Πρωταγωνιστούν: Μαρίν Γκριγκόρε, Τζούντιθ Στέιτ, Μακρίνα Μπαρλαντεάνου

Ρουμάνος μετανάστης εγκαταλείπει τη δουλειά του στη Γερμανία και επιστρέφει στο χωριό του. Εκεί τον περιμένει η ταλαιπωρημένη οικογένεια του -η κουρασμένη σύζυγος, ο φοβισμένος γιος και ο καταπονημένος ηλικιωμένος πατέρας του- αλλά και η πρώην ερωμένη του, η οποία είναι υπεύθυνη εργασίας στο τοπικό εργοστάσιο.

Ο Κριστιάν Μουντζίου ξέρει όσο λίγοι συμπατριώτες του σκηνοθέτες να αναδεικνύει και να σχολιάζει καυστικά τις παθογένειες της σύγχρονης ρουμανικής κοινωνίας. Εδώ ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα Μουντζίου («4 Μήνες, 3 Εβδομάδες και 2 Ημέρες») εστιάζει κυρίως στο ζήτημα του ρατσισμού αλλά η ανθρωποκεντρική ματιά του δεν διαθέτει την φρεσκάδα ή την ευρηματικότητα των παλιών έργων του.

Η ιστορία της γυναίκας μου (The story of my wife) (**)

Αισθηματική διεθνούς συμπαραγωγής 2021 (169)

Σκηνοθεσία:  Ιλντικο Ενιέντι Πρωταγωνιστούν: Λέα Σεϊντού, Γέιζ Νάμπερ, Λουί Γκαρέλ

Σε ένα παρισινό καφέ των αρχών του 20ού αιώνα, ένας ναυτικός βάζει στοίχημα να παντρευτεί την πρώτη γυναίκα που θα μπει στο κατάστημα. Η πανέμορφη Λίζι ευτυχώς για αυτόν- ή μήπως δυστυχώς;- είναι εκείνη που περνάει πρώτη την είσοδο.

Παρά την προφανή τάση της να δημιουργήσει κάτι μεγαλειώδες και ελκυστικό, η ξεχωριστή Ουγγαρέζα δημιουργός Ιλντικο Ενιέντι («Ψυχή και Σώμα») πέφτει στην παγίδα του υπερφίαλου ακαδημαϊσμού και της άγονης αφήγησης. Η ερωτική εμμονή και το δράμα του κεντρικού ήρωα σημαδεύουν το προβλέψιμο στόρι αλλά το ενδιαφέρον ζωηρεύει όταν η κάμερα στρέφεται προς τις αυθεντικές συνθήκες της ζωής των ναυτικών.

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έδιωξε από το κέντρο υγείας Βάρδας τον επίορκο γιατρό που χρηματιζόταν από φαρμακευτικές εταιρείες

5848271

Ο Άδωνης Γεωργιάδης έδιωξε από το κέντρο υγείας Βάρδας τον επίορκο γιατρό που χρηματιζόταν από φαρμακευτικές εταιρείες

Την αναστολή των καθηκόντων του επίορκου γιατρού αποφάσισε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης μετά…

Ασημακοπούλου: Απόδημος ξεσκεπάζει τα ψέματα της κυβέρνησης με ένα απίστευτο βίντεο – «Το σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο»

Απόδημος

Ασημακοπούλου: Απόδημος ξεσκεπάζει τα ψέματα της κυβέρνησης με ένα απίστευτο βίντεο – «Το σκάνδαλο είναι μεγαλύτερο»

«Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται», ανέφερε ο Δημήτρης Σαββίδης στο βίντεο…

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Κασσελάκης 1

Κασσελάκης: Η τελευταία συνέντευξη πριν το στρατό… με τον Λιάγκα έξω από το στρατόπεδο (video)

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για όλα λίγη ώρα πριν περάσει την πύλη του στρατοπέδου στη…