Πάμε Σινεμά; Η ιστορία της Έμιλι Μπροντέ και ένας διαφορετικός Γκασπάρ Νοέ

Ένα συγκινητικό ντοκιμαντέρ, η ιστορία της Έμιλι Μπροντέ και ένας διαφορετικός Γκασπάρ Νοέ είναι τα έργα που ξεχωρίζουν στο κινηματογραφικό μενού της τρέχουσας εβδομάδας.

νοε3

Φυγή (Flee) (***)

Σκηνοθεσία: Γιόνας Πόερ Ράσμουσεν Σενάριο: Γιόνας Πόερ Ράσμουσεν, Αμιν Ναγουαμπί Μοντάζ: Γιάνους Μπίλεσκοφ Γιάνσεν

Το 1989 ο μικρός Αμίν εγκαταλείπει  οικογενειακώς την αγαπημένη του Καμπούλ όταν οι σοβιετικοί αποχωρούν και οι φανατικοί Μουζαχεντίν παίρνουν την εξουσία. Είναι η αρχή μιας πραγματικής οδύσσειας την οποία αφηγείται ο, ενήλικας πλέον και πολιτογραφημένος Δανός, Αμίν σε ένα φίλο του σκηνοθέτη.

Μια αυθεντική ιστορία δοσμένη ως ταινία τεκμηρίωσης και με την τεχνοτροπία ενός ευρηματικού animation. Το δανέζικο ντοκιμαντέρ-animation του Γιόνας Πόερ Ράσμουσεν που έγραψε χρυσή ιστορία πέρυσι στα όσκαρ με την τριπλή υποψηφιότητα του στις κατηγορίες καλύτερου ντοκιμαντέρ, διεθνούς ταινίας και animation, δεν αφηγείται μόνο μια συγκινητική προσφυγική περιπέτεια. Κυρίως είναι η γεμάτη ζεστασιά ματιά του σκηνοθέτη που κάνει τη «Φυγή» αυθεντική και ενίοτε συναρπαστική. Η απλότητα του σχεδίου και η επιδέξια σύνδεση του με τα ιστορικά ντοκουμέντα (τα γεγονότα στο Αφγανιστάν του 1989 διαδέχονται εικόνες από την Μόσχα της Περεστρόικα), κάνουν την ιστορία επιβίωσης του Αμίν, άμεση και επιδραστική ώστε να μην μπορείς να την προσπεράσεις αβίαστα. Επιπλέον η οδύνη της προσφυγικής εμπειρίας παρότι σκληραίνει το θέμα – τρομερή η ιστορία των δύο αδελφών του ήρωα που παραλίγο να βρουν το θάνατο κρυμμένες σε φορτηγό με προορισμό την Δανία- βρίσκει την πραγματική της σημασία όταν λειτουργεί ως συμπλήρωμα στην σκιαγράφηση ενός αυθεντικού ανθρώπινου χαρακτήρα κι όχι μόνο ενός μονοδιάστατου πολιτικού συμβόλου πχ. αποκλειστικά για το προσφυγικό ζήτημα. Ο Ράσμουσεν δεν νοιάζεται να φτιάξει ένα μελό δράμα αλλά μια αυθεντική περιπέτεια επιβίωσης που δεν γίνεται ποτέ διδακτική. Στα υπέρ του πως επιλέγει να χτίσει την  περιπέτεια του με αισιοδοξία, τρυφερότητα και απροσδόκητο χιούμορ.

Vortex (***)

Δραματική γαλλικής παραγωγής 2021 (142)

Σκηνοθεσία: Γκασπάρ Νοέ Πρωταγωνιστούν: Ντάριο Αρτζέντο, Φρανσουάζ Λεμπρούν, Αλεξ Λατζ

Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που ζει ανέμελα σε ένα διαμέρισμα στο Παρίσι πλήττεται από την άνοια.

Μετά από μια σειρά σοκαριστικών ταινιών βουτυγμένες στην μισανθρωπία («Μη ανατρέψιμος», «Μόνος εναντίον όλων», «Climax» κ.α.) ο αργεντινογάλλος Γκασπάρ Νοέ υπογράφει την πιο τρυφερή ιστορία του. Μην φανταστείτε όμως πως ο προβοκάτορας σκηνοθέτης άλλαξε μυαλά αφού σε αρκετές στιγμές το «Vortex» μετατρέπεται σε ένα σκληρό και βασανιστικό δοκίμιο γύρω από την σφαγή της θνητότητας και των γηρατειών. Άξια επαίνων η παρουσία του Ντάριο Αρτζέντο στο ρόλο του συζύγου, καθώς υποδύεται υπό μια έννοια τον εαυτό του. Τον κινηματογραφιστή δηλαδή που μιλά για την επίδραση του σινεμά και των ονείρων.

Emily (***)

Δραματική αμερικανοβρετανικής συμπαραγωγής 2022 (130)

Σκηνοθεσία: Φράνσις Ο’ Κόνορ Πρωταγωνιστούν: Εμα Μακί, Φιον Γουάιτχεντ, Ολιβερ Τζάκσον-Κόεν

Η αχαλίνωτη φαντασία της Έμιλι Μπροντέ καταπιέζεται από το αυστηρό οικογενειακό περιβάλλον όπου δεσπόζει η μορφή του πάστορα πατέρα. Οι μοναδικές χαρές για τη νεαρή κοπέλα είναι η εκμάθηση ξένων γλωσσών και το διάβασμα των κλασικών έργων της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Η αυστραλή ηθοποιός Φράνις Μακ Κόνορ – δοκιμασμένη στα έργα εποχής όπως μαρτυρούν οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι στα «Μαντάμ Μποβαρί» και «Μάνσφιλντ πάρκ» – εντυπωσιάζει στο σκηνοθετικό ντεμπούτο της καθώς κατασκευάζει μια σφιχτοδεμένη και στιβαρή βιογραφία. Δυνατές ερμηνείες (αποκάλυψη στη δύσκολη αποστολή της η Έμα Μακί του «Sex education»), φροντισμένη παραγωγή και ισχυρή η αίσθηση της γυναικείας ενδυνάμωσης που κουμπώνει τέλεια στην προσωπική ιστορία της Μπροντέ.

Άμστερνταμ (Amsterdam) (**)

Περιπέτεια αμερικανικής παραγωγής 2022 (134)

Σκηνοθεσία:  Ντέιβιντ Ο. Ράσελ Πρωταγωνιστούν: Κρίστιαν Μπέιλ, Μάργκο Ρόμπι, Τζον Ντέιβιντ Γουάσινγκτον, Ρόμπερτ ντε Νίρο

Στην Αμερική της δεκαετίας του 1930 τρεις φίλοι- ένας γιατρός, μια νοσοκόμα και ένας δικηγόρος- βρίσκονται κατηγορούμενοι για τον φόνο ενός συνταξιούχου Αμερικάνου στρατηγού.

Ύστερα από απουσία επτά ετών ο Ντέιβιντ Ο. Ράσελ («Οδηγός διαπλοκής», «Οδηγός αισιοδοξίας») επιστρέφει πίσω από την κάμερα για να αφηγηθεί μια ιστορία συνομωσίας που άνθησε στην Αμερική το 1933. Το σενάριο έχει αρκετό ζουμί καθώς δένει την μυθοπλασία με το ιστορικό παρασκήνιο που ήθελε τις ΗΠΑ να απειλούνται να πέσουν σε ναζιστικά χέρια, πολύ πριν ο Χίτλερ δείξει τις πραγματικές του προθέσεις. Όμως η γραφή του Ράσελ είναι ένας αχταρμάς από αταίριαστες ιδέες, γραφικούς χαρακτήρες και απλοϊκά δράματα.

Ανώνυμη Κλήση (On the Line) (*)

Περιπετειώδες θρίλερ αμερικανικής παραγωγής 2022 (110)

Σκηνοθεσία: Ρομουάλντ Μπουλανζέ Πρωταγωνιστούν: Μελ Γκίμπσον, Γουίλιαμ Μόζλι, Κέβιν Ντίλον, Τζον Ρόμπινσον, Νάντια Φαρές, Ενρίκε Αρσε

Ραδιοφωνικός παραγωγός εκβιάζεται on air από σαλεμένο ακροατή του να παίξουν ένα μακάβριο παιχνίδι ειδάλλως η οικογένεια του πρώτου θα δολοφονηθεί.

Πιασάρικο αλλά όχι και αποτελεσματικό το φιλμ του τηλεοπτικού κυρίως Ρομουάλντ Μπουλανζέ («Connectes») μένει στο νου για όλους τους λάθος λόγους. Την ενοχλητική παρουσία ενός αντιπαθή πρωταγωνιστή (ο αλαζόνας και ρατσιστής χαρακτήρας του Μελ Γκίμπσον), τις εξωφρενικές ανατροπές, το ασυνάρτητο σενάριο. Κι όμως στο πρώτο ημίωρο είχαμε πιστέψει ότι θα μπορούσαμε να απολαύσουμε ένα καλογραμμένο κλειστοφοβικό θρίλερ που θα συνέδεε δημιουργικά το «Talk radio» του Στόουν με το «Game» του Φίντσερ.

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν τα… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο (video)

Περιστέρι

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν τα… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο (video)

Δύο πρωτοφανή περιστατικά έγιναν την ίδια μέρα στον ελληνικό και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

Παπαδάκης Αναστασοπούλου

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

«Μιλάω κι εγώ, μιλάς κι εσύ, μη δυσανασχετείς», είπε ο Γιώργος Παπαδάκης απευθυνόμενος στη Μαρία…

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

ΤΕΜΠΗ Ατυ

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

Η αντεισαγγελέας εφετών Λάρισας «βάζει στην θέση της» την εισαγγελέα Ειρήνη Κεχαγιά και διατάσσει την…