Πάμε Σινεμά: Ένας ιρανός ήρωας και το μελοδραματικό τραγούδι των καραβίδων

Με βραβείο από τις Κάνες φτάνει στις ελληνικές αίθουσες η νέα δημιουργία του ιρανού Ασγκάρ Φαραντί αλλά το φιλμ που θα κλέψει την παράσταση στις αίθουσες δεν είναι άλλο από το «Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες».

καραβιδες2

Ενας ήρωας (A Hero) (***)

Δραματική ιρανογαλλικής συμπαραγωγής 2021 (127′)

Σκηνοθεσία: Ασγκάρ Φαραντί

Πρωταγωνιστούν: Αμίρ Τζαντιντί, Μοχσέν Ταναμπαντέ, Σαχάρ Γκολντούστ

Ο Ραχίμ παίρνει διήμερη άδεια από την φυλακή. Θα προσπαθήσει στο διάστημα αυτό να πείσει τον άνθρωπο που τον έστειλε εκεί, να αποσύρει την μήνυση του. Όμως η αποπληρωμή μέρους του χρέους προς τον μηνυτή του, συναντά κάποια σημαντικά εμπόδια.

Στο σινεμά του βραβευμένου δις με όσκαρ («Ένας χωρισμός», «Το παρελθόν») Ασγκάρ Φαραντί το ζητούμενο είναι η μοίρα του απλού πολίτη που συνθλίβεται κάτω από το βάρος όχι μόνο του αδίστακτου κρατικού μηχανισμού αλλά και των προβληματικών οικογενειακών σχέσεων. Όπως και σε όλα τα προηγούμενα έργα του διάσημου σκηνοθέτη έτσι και εδώ η δομή της ιστορίας είναι βασισμένη πάνω σε ένα καλοσχεδιασμένο θρίλερ που ξετυλίγεται αργά και βασανιστικά μέσα από ρευστές διαπροσωπικές σχέσεις που έχουν απώτερο σκοπό την αναζήτηση της αλήθειας. Το σασπένς συντηρείται υποδειγματικά από τον μάστορα της ανθρωποκεντρικής μελέτης Φαραντί και η σεναριακή του προσέγγιση αναζητά συνεχώς τα όρια αλήθειας και ψέματος. Πάντως η αίσθηση ότι όλα αυτά τα έχουμε ξαναβιώσει σε παλιότερα έργα του σκηνοθέτη είναι πιο έντονη από ποτέ.Μεγάλο Βραβείο της κριτικής επιτροπής στο φεστιβάλ Καννών του 2021.

Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες (Where the crawdads sing) (**) 

Δραματική αμερικανικής παραγωγής 2022 (126)

Πρωταγωνιστούν: Ντέιζι Εντγκαρ-Τζόουνς, Τέιλορ Τζον Σμιθ, Χανς Ντίκινσον

Η μικρή Κάθριν εγκαταλείπεται από τους δικούς της και μεγαλώνει μόνη σε βάλτο στη Βόρεια Καρολίνα στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘50. Οι ντόπιοι αντιμετωπίζουν με εχθρότητα «το κορίτσι του βάλτου» αλλά εκείνο καταφέρνει να επιβιώσει χάρη στη δύναμη της. Μετά από χρόνια ένας φόνος αναστατώνει την περιοχή και η Κάθριν θεωρείται ύποπτη.

Το διάσημο best seller της Ντέλια Όουενς μεταφέρεται με τη δέουσα μελοδραματική φροντίδα και το αναγκαίο εμπορικό αποτύπωμα στο πανί. Ατμοσφαιρική και αρκετά νοσταλγική αναπαράσταση του μαγικού κόσμου του βάλτου, θετική επιλογή για το ρόλο της Κάθριν η Ντέιζι Εντγκαρ-Τζόουνς αλλά και έλλειψη σεναριακής οικονομίας όταν τα κλισέ κυριαρχούν στο φινάλε που .

Τρεις χιλιάδες χρόνια προσμονής (Three Thousand Years of Longing) (**1/2)

Φαντασίας αυστραλοαμερικανικής συμπαραγωγής 2022 (109)

Σκηνοθεσία: Τζορτζ Μίλερ Πρωταγωνιστούν: Iντρις Έλμπα, Τίλντα Σουίντον, Ααμίτο Λαγκούμ, Νικολά Μουάβαντ

Ορθολογίστρια μοναχική ακαδημαϊκός που βρίσκεται για επιστημονικό ημερίδα στην Κωνσταντινούπολη αγοράζει από την δημοφιλή Παλιά Αγορά της πόλης ένα παμπάλαιο μπουκάλι που κρύβει μέσα του ένα τζίνι.

Ο εικονοκλάστης Τζορτζ Μίλερ τιθασεύσει το πληθωρικό σκηνοθετικό ταλέντο του προκειμένου να αναδειχτεί μια αλλιώτικη περιπέτεια φαντασίας όπου το ιστορικό υπόβαθρο (μεγάλες μορφές της Ιστορίας σαν το βασιλιά Σολομώντα ή τον Μωάμεθ τον Πολιορκητή παρελαύνουν μεταξύ άλλων) συναντά μια τρυφερή – αλλά και άνιση- ανθρώπινη ιστορία με ερωτικό πρόσημο. Ταμάμ για το ρόλο της στριφνής αλλά πανέξυπνης ακαδημαϊκού Αλήθεια Μπίνι που μιλά αρχαία ελληνικά (!) η Σουίντον, ανέλπιστα τρυφερός ως τζίνι με μεγάλη καρδιά ο Έλμπα.

Εκκόλαψη (Hatching) (**)

Θρίλερ φινλανδοσουηδικής συμπαραγωγής 2022 (87)

Σκηνοθεσία: Χάνα Μπέρχολμ Πρωταγωνιστούν: Σίρι Σολαλίνα, Σοφία Χέικιλε, Γιάνι Βόλανεν, Ρέινο Νόρντιν

Νεαρή αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής που προσπαθεί συνεχώς να ικανοποιήσει τη μητέρα της βρίσκει στο δάσος ένα περίεργο αυγό και το κρύβει στο δωμάτιο της. Όταν το αυγό σπάει ένα τρομακτικό πλάσμα απελευθερώνεται.

Σκηνοθετικό ντεμπούτο για μια νεαρή φινλανδή σκηνοθέτρια που πατά σε γνώριμα κλισέ διάσημων ταινιών τρόμου («Άσε το κακό να μπει», «Μπαμπαντούκ») προκειμένου να αφηγηθεί μια ιστορία ενηλικίωσης με δεκάδες συμβολισμούς που άπτονται κυρίως της μητρότητας. Έχει κάποιες χτυπητές αδυναμίες (μεγαλύτερη όλων κάποια προχειροφτιαγμένα εφέ που αφορούν στην αρχική εικόνα του τέρατος) αλλά σε γενικές γραμμές παρακολουθείται όχι μόνο ευχάριστα αλλά και με ζωηρό ενδιαφέρον.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…