Παλαιστινιακή Αρχή: Στα 6 δισ. ευρώ το κόστος ανοικοδόμησης στη Λωρίδα της Γάζας

cover
NewsRoom 04/09/2014 | 23:55

Στα 7,8 δισεκ. δολάρια (6 δισ. ευρώ) αναμένεται να ανέλθει το κόστος της ανοικοδόμησης στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία έκανε την πιο ολοκληρωμένη εκτίμηση ως τώρα για την οικονομική ζημία από τον πόλεμο των επτά εβδομάδων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, κατά τη διάρκεια του οποίου ολόκληρες συνοικίες και ζωτικής σημασίας υποδομές ισοπεδώθηκαν.

Το κόστος της ανοικοδόμησης των 17.000 κατοικιών στη Γάζα οι οποίες ισοπεδώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς υπολογίζεται πως ανέρχεται σε 2,5 δισεκ. δολάρια, ανέφερε η ΠΑ, ενώ ο ενεργειακός τομέας θα χρειαζόταν 250 εκατ. δολάρια, καθώς ο μόνος ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός στον θύλακα καταστράφηκε από δύο ισραηλινούς πυραύλους.

«Η επίθεση στη Γάζα αυτή τη φορά δεν είχε προηγούμενο, η Γάζα επλήγη από μια καταστροφή και χρειάζεται άμεσα βοήθεια διότι πολλά πράγματα δεν μπορούν να περιμένουν πολύ», δήλωσε ο Μοχάμεντ Στάγε, ένας Παλαιστίνιος οικονομολόγος και στέλεχος της Φάταχ, της ισχυρότερης παράταξης στη Δυτική Όχθη, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Ραμάλα.

Η ανοικοδόμηση στη Λωρίδα της Γάζας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ξένη βοήθεια, θα απαιτήσει να τερματιστεί η παλαιστινιακή διαμάχη και το Ισραήλ να ανοίξει τα συνοριακά περάσματα, είπε ο Στάγε, ο οποίος ηγείται του Παλαιστινιακού Οικονομικού Συμβουλίου για την Έρευνα και την Ανάπτυξη (PECDAR), που διεξήγε την έρευνα.

Πάντως καμιά από τις προϋποθέσεις που ανέφερε ο Στάγε δεν μοιάζει να πληρείται. Ακόμη δεν έχει οριστεί τυπικά η ημερομηνία για τη διεξαγωγή μιας διεθνούς συνόδου δωρητών στο Κάιρο, οι παλαιστινιακές οργανώσεις παραμένουν βαθιά διχασμένες και το Ισραήλ δεν έχει άρει σχεδόν κανέναν από τους περιορισμούς που επιβάλει στην κίνηση προσώπων και αγαθών στα σύνορά του με τη Λωρίδα της Γάζας.

Η εκτίμηση της ΠΑ τονίζει ότι ο τομέας της παιδείας θα χρειαστεί τουλάχιστον 143 εκατ. δολάρια για να σταθεί ξανά στα πόδια του. Περίπου μισό εκατομμύριο παιδιά είναι αδύνατον να επιστρέψουν στα σχολεία, είτε λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί, ή επειδή στα σχολικά κτίρια φιλοξενούνται εκτοπισμένοι.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 106.000 από τους συνολικά 1,8 εκατ. κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας έχουν εκτοπιστεί και φιλοξενούνται σε καταλύματα που τους προσφέρει ο Οργανισμός ή από οικογένειες.

Το υπόλοιπο ποσό στο οποίο αναφέρεται το PECDAR, η έρευνα του οποίου διεξήχθη από 13 ειδικούς και τις ομάδες τους στη Γάζα, μοιράζονται στους κλάδους της γεωργίας, των μεταφορών, της υγείας και του χρηματοοικονομικού τομέα. Όλοι αυτοί οι κλάδοι υπέστησαν μεγάλες ζημιές κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης.

Στην εκτίμηση αυτή συμπεριλαμβάνονται επίσης τα κόστη για την ανέγερση ενός αερολιμένα και ενός λιμένα. Ο Στάγε επισήμανε ότι είναι δικαίωμα των Παλαιστινίων να αποκτήσουν τέτοιες υποδομές αλλά πρόσθεσε πως μέχρι σήμερα το Ισραήλ τους το στερεί.

Οι συγκρούσεις 50 ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 2.100 Παλαιστίνιους, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχους, και σε 64 Ισραηλινούς στρατιωτικούς και πέντε πολίτες στο Ισραήλ, εκ των οποίων ο ένας ήταν αλλοδαπός.

Μέσα στην εβδομάδα που πέρασε αφότου η εκεχειρία για την οποία διαμεσολάβησε η Αίγυπτος άρχισε να εφαρμόζεται, ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί στις προσπάθειες να αρχίσει η ανοικοδόμηση και να τερματιστούν οι σκληρές διενέξεις ανάμεσα στις παλαιστινιακές οργανώσεις.

Η ΠΑ, η οποία αντιμετωπίζει μεγάλες ελλείψεις ρευστότητας, μετά βίας καταφέρνει να πληρώνει τους δημόσιους λειτουργούς στη Δυτική Όχθη και δεν σχεδιάζει καν ακόμη να αρχίσει να μισθοδοτεί εκείνους στη Λωρίδα της Γάζας, παρά τη συμφωνία ενότητας η οποία είχε υπογραφεί ανάμεσα στη Φάταχ και τη Χαμάς τον Απρίλιο.